Malazgirt Zaferi'nin 943. yıl dönümü - - Son Dakika
Güncel

Malazgirt Zaferi'nin 943. yıl dönümü -

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu işbirliğiyle Malazgirt Zaferi'nin 943. yıl dönümü dolayısıyla çalıştay düzenlendi.

25.08.2014 21:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu işbirliğiyle Malazgirt Zaferi'nin 943. yıl dönümü dolayısıyla çalıştay düzenlendi.

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonu'nda gerçekleşen çalıştayda konuşan Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Malazgirt'in doğru tanınmasına çok büyük ihtiyaç olduğunu belirtti.

Malazgirt Zaferinin yalnız Türk'ün değil, Kürt'ün, Çerkez'in, Gürcü'nün, Hristiyan ve Peçenek Türkleri'nin de yer aldığı, büyük ekseriyetini İslam unsurlarının oluşturduğu, renkli bir unsurun Anadolu'yu vatan edindiği zaferin adı olduğunu söyledi.

Büyükersoy, "Bu zafer o kadar kıymetlidir ki, onu doğru tanıdığımız takdirde bugün yaşamakta olduğumuz problemleri yaşamamamız gerekir diye düşünüyorum. Malazgirt'te 1071 Malazgirt Panorama Müzesi yapılması için girişimde bulunduk. Tıpkı 1453 Panorama Müzesi gibi bir panorama yapılmasını talep ettik. Burada hem Malazgirt Zaferi canlandırılacak hem de buraya gelen gençlerin Malazgirt'i, Ahlat'ı, Adilcevaz'ı ve bu civardaki Selçuklu mezarlığını tanıma fırsatı sağlanmış olacaktır" diye konuştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Harun Sönmez ise, Malazgirt Zaferi'nin 943. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde, bin 71 tarihçiyi Malazgirt'te buluşturduklarını ifade ederek şöyle konuştu:

"Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak önceliğimiz, yeni Türkiye'nin teşekkülünde yer alacak gençlerimizi tarih şuuruyla yetiştirmektir. Bugün de alanında uzmanlaşmış tarihçileri, tarihin gerçek mekanlarında buluşturup, bilgi paylaşımında bulunmak, bilgi birikimini artırmak, pekiştirmek, yeni tarihi bilgiler devşirmek ve bu bilgileri muhataplarına ulaştırmayı amaçladık. 81 ilden bin 71 genç tarihçiyi bu coğrafyada buluşturduk."

Celal Bayar Üniversitesi Tarih Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Çelik de konuşmasında, hafızalarını kaybeden milletlerin gelecekleri ve istikballerinin olmadığını belirterek, "Milletlerin hafızaları onların tarihleridir. Tarihini bilmeyen veya çarpıtılmış tarihiyle şuuraltı işlenen milletlerin geleceği yoktur. O gün orada Anadolu'yu vatan edinmenin harcını kardık. O harç orada karıldı. O harcın suyu Alparslan'ın kanıydı. Mehmetlerin, Hasanların kanıydı. O ruh bizi Niğbolu'ya götürmüştür. O ruh bizi Barbaros'la Akdeniz'e, Atlas Okyanusu'na kadar açmıştı ve en son o ruh, Çanakkale'de dünyanın dört bir tarafından, Kırım'dan, Romanya'dan, Bulgaristan'dan, Bosna Hersek'ten, Arnavutluk'tan, Lübnan'dan, Suriye'den, Hicaz'dan, Mısır'dan, Cezayir'den, Bağdat'tan, Basra'dan, Yemen'den, Zaho'dan, Erbil'den bizi Çanakkale'ye topladı" ifadesini kullandı.

Çalıştaya, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya ve MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç da katıldı.

- Muş Valisi Vedat Büyükersoy

-Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Çelik

Malazgirt Zaferi\'nin 943. yıl dönümü -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Malazgirt Zaferi'nin 943. yıl dönümü - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement