Mersin'de Termik Santral Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Mersin'de Termik Santral Tepkisi

Mersin\'de Termik Santral Tepkisi

Mersin'in Silifke İlçesi Yeşilovacık Beldesi'nde, termik santral yapılmasını istemeyenler bir araya geldi.

03.06.2013 12:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Silifke İlçesi Yeşilovacık Beldesi'nde, termik santral yapılmasını istemeyenler bir araya geldi.

Yeşilovacık Belediye Hizmet binası altında bir araya gelen termik santral karşıtları, limana kadar yürümek istedi. Yeşilovacık Belediye Başkanı İhsan Küpük'ün, yürüyüş güzergahındaki bir evde cenaze olması nedeniyle yürüyüş yapılmaması ricasında bulunması üzerine, termik santral karşıtları da yürüyüşü iptal etti. Yöre halkı, termik ve nükleer santral karşıtları 'Termik Santral istemiyoruz', 'Yaşamak için istemiyoruz', 'Termik santrallere karşıyız' sloganları atarak, protesto gösterisi yaptı. Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Sebahat Arslan, bölgede kurulması planlanan termik santrallerin, insan ve çevre sağlığı açısından büyük zararları bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Anayasa'nın 56'ncı maddesine de aykırıdır. Çünkü Anayasa'nın 56'ncı maddesine göre, herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Kurulması planlanan termik santrallerin, yerleşim alanlarına ve tarım arazilerine yakınlığı, hava ve toprak kirliliği yaratması, insan ve çevre sağlığını bozması, soğutmada kullanılan suyun denize deşarjı sonucu oluşacak ısı artışı ile bazı deniz canlılarının yok etmesi, bizlerin yaşam hakkını gasp edecektir. Ayrıca termik santraller, küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine neden olmaktadır. Bölgemiz, kirli teknolojilerin yaratacağı çok büyük bir tehdit altına girmektedir. Zehirli gazlar, asit ve radyasyon yağmurları, hava, su, toprak ve gıda kirliliği yaratacaktır. Bu kirlilik, bölgemizde yaşayan insanların sağlığını bozacak, turizmi, tarımı ve hayvancılığı bitirecek işsizlik ve göçü arttıracaktır."

Kurulacak termik santrallerin bölgeye istihdam sağlamayacağını belirten Arslan, Türkiye'nin termik santrallerin zararlarını Yatağan ve Elbistan'da çok acı biçimde ödediğini ve ödemeye devam ettiğini söyledi. Santrallerin kurulduğu bölgelerde, kanser başta olmak üzere birçok tedavisi imkansız hastalıklar yayıldığını savunan Arslan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yeşilovacık ve Akdere'ye planlanan termik santrallere karşıyız. Burada yaşayan halk, termik santral karşıtlığını ÇED toplantılarını yaptırmayarak ispatladı. Bölgemiz tarım ve turizm bölgesidir. Göksu Deltası bölgemizin can damarıdır. Yeşilovacık'ta, Valilik tarafından ilan edilen iki turizm merkezi bulunmaktadır. Ayrıca, Büyükeceli, Yeşilovacık ve Akdere'de Fok Üretme Yaşam Alanları Sahaları, birinci derece doğal SİT alanları bulunmaktadır. Bölgemizde yapılmak istenen termik santraller, başta Göksu Deltası olmak üzere, doğal sit alanları, turizm, tarım ve insan sağlığı çok olumsuz etkileyecektir. Enerji doğru kaynaktan ve doğru teknolojiyle üretilmeli. En az kayıpla iletilmeli, etkin ve verimli kullanılmalıdır. Hükümet, bölgemize zarar verecek Akuyu Nükleer Santrali'nin, termik santrallerinin ve çimento fabrikalarının kurulumundan derhal vazgeçmelidir. Bizler, bu kirli yatırımların bölgemizde kurulmaması için bundan sonrada çok etkin mücadele edeceğiz."

CHP'Lİ VEKİLLER DESTEK VERDİ

CHP Mersin Milletvekilleri Prof. Dr. Aytuğ Atıcı da, Silifke bölgesinin hem termik, hem de nükleer tehdidi altında olduğunu belirterek, "Bölge halkının istememesine rağmen, hükümet doğayı geri dönülmez şekilde yok edecek projelerinden geri adım atmaya yanaşmıyor. Yeşilovacık'ın 50 kilometre doğusundaki Akdere Beldesi'nde de, 13 Şubat'ta yapılması planlanan ÇED toplantısı, bölge halkı tarafından yaptırılmamıştı. Bölge halkının istemediği bu santral ve fabrikaların neden ısrarla yapılması konusunda çalışmalar yürütülüyor bunu da anlamış değiliz" diye konuştu.

CHP'li Vahap Seçer ise, Mersin milletvekilleri olarak bugüne kadar olduğu gibi, bugünden sonrada yöre halkının yanında olduklarını belirterek, "Onlarla birlikte, nükleer santral ve termik santrallere karşıyız. Bu haklı direnişimiz, öyle veya böyle, doğru bir şekilde sonlanacaktır. Kazanan Yeşilovacık Beldesi ve yöre halkımız olacaktır" dedi. - Mersin/ Silifke

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mersin'de Termik Santral Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement