Neolitik ve Prehistorik Çağ Uzmanları Türkiye'de Buluştu - Son Dakika
Kültür Sanat

Neolitik ve Prehistorik Çağ Uzmanları Türkiye'de Buluştu

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Oğuz: "Neolitik ve prehistorik sit alanlarımızın korunması, kazınması, gelecek kuşaklara aktarılması, insanlığın başlangıcına cevap verecek temel sorulara cevap bulunması elbette Türkiye'yi dünyanın odağına getiriyor.

12.11.2014 16:58

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurumunun (UNESCO) "İnsan Evrimi, Uyumu, Dağılımı, Sosyal Gelişimi" (HEADS) programı kapsamında, tarih öncesi ve neolitik çağ uzmanları Türkiye'de bir araya geldi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, yaptığı açıklamada, Ankara'da bir otelde yaptıkları "İnsan Evriminde Yerleşim Dinamikleri: İnsanın Yayılma ve Göçlerden Yerleşik Düzene Geçişin Tarihi" toplantısının, dünya tarihi bakımından önemine dikkati çekti.

Oğuz, özellikle 2007 yılından itibaren ivme kazandırılan HEADS programın, insanlığıyla ilk yerleşim alanlarının da Dünya Miras Listesi'ndeki varlığının artırılmasının amaçlandığını söyledi.

Türkiye'nin bu bakımdan dünyanın en zengin coğrafyalarından biri olduğunu kaydeden Oğuz, şöyle devam etti:

"Göbeklitepe'den başlayarak Çayönü, Kültepe, Demirköy'e kadar çok geniş bölgede bizim neolitik ve prehistorik sit alanlarımız var. Bunların korunması, kazınması, gelecek kuşaklara aktarılması, insanlığın başlangıcına cevap verecek temel sorulara cevap bulunması elbette Türkiye'yi dünyanın odağına getiriyor. Çatalhöyük gibi çok önemli bir kültürel mirasın Dünya Miras Listesi'ne girmiş olması, listenin evrensel değerine katkı sağlamıştır. Biz dünyanın dikkatini buralara çektiğimiz vakit Türkiye'nin görünürlüğü, önemi, insanlığın tarihine ışık tutan gücü de kanıtlanmış olacak."

Oğuz, Dünya Miras Listesi'nde giren Çatalhöyük'ün, nirengi noktasını oluşturacağı toplantının ve sonuçlarının Türkiye'nin etkinliğini öne çıkaracağını da ifade etti.

-HEADS toplantısı

Kültür ve Turizm Bakanlığını ile gerçekleştirilen toplantı, Türkiye'nin yanı sıra, ABD, Kanada, Almanya, Fransa gibi çeşitli ülkelerden neolitik ve prehistorik çağ uzmanlarını bir araya getiriyor.

Uzmanlar, dün gerçekleştirilen Çatalhöyük gezisinin ardından, iki gün boyunca bu dönem eserlerinin geleceğe aktarımı, korunmasına ilişkin yapılması gerekenleri ele alacak.

Bunun yanı sıra döneme ait alanların Dünya Miras Listesi'nde görünümün artırılmasına yönelik önerilerde bulunulacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Neolitik ve Prehistorik Çağ Uzmanları Türkiye'de Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement