"Balıkesir'i Şifalı Bal Üretiminin Merkezi Yapmak İstiyoruz" - Son Dakika
Güncel

"Balıkesir'i Şifalı Bal Üretiminin Merkezi Yapmak İstiyoruz"

"Balıkesir\'i Şifalı Bal Üretiminin Merkezi Yapmak İstiyoruz"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Balıkesir'e 4 bal ormanı kurduklarını belirterek, "Dursunbey'e beşincisini kuracağız." dedi.

13.03.2014 07:04  Güncelleme: 08:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Balıkesir'e 4 bal ormanı kurduklarını belirterek, " Dursunbey'e beşincisini kuracağız. Balıkesir'i organik, şifalı bal üretiminin merkezi yapmak istiyoruz" dedi.

Eroğlu, Vali Ahmet Turhan'ı makamında ziyaretin ardından, Valilik Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, Edremit'te bugün 8 tesisin temelini atacaklarını, 10 bin 310 dekar alanın sulamaya açılacağını söyledi.

Edremit ve civarında iklim değişikliği nedeniyle sel baskınları olmaya başladığını dile getiren Eroğlu, bu sebeple bölgedeki dereleri ıslah etmeye karar verdiklerini, bunlardan 5'inin temelini atacaklarını, 3 de gölet inşa edeceklerini anlattı.

"Buraya gelirken 'höşmerim' getirecek halimiz yoktu ama heybemiz dolu geldik, müjdelerle geldik" diyen Eroğlu, DSİ'nin Balıkesir'e 3 büyük tesis müjdesinin bulunduğunu, bunların maliyetinin 310 milyon lira olduğunu ifade etti.

Toplamda ise 9 tesis yapacaklarını vurgulayan Eroğlu, ''Bunların da maliyeti 327 milyon TL. Geçen yıl geldiğim ağustos ayından bu yana toplamda 45 müjde verdik ve hepsinin maliyeti 562 milyon TL. Balıkesir'de yaklaşık 300 bin dekar alan sulanacak" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, Bakanlığının, Balıkesir'e büyük yatırımlar gerçekleştirdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Manyas Ovası'nın sağ sahil inşaatı sürüyor. Sol sahil için projeyi hazırladık. 171 bin dekar alan sulanacak. İvrindi ve Gökçeyazı Ovaları'nı suyla buluşturacağız. 2014 yatırım programına aldık, inşallah temelini atacağız. Balıkesir'e 4 bal ormanı kurduk. Dursunbey'e beşincisini kuracağız. Balıkesir'i organik, şifalı bal üretiminin merkezi yapmak istiyoruz. Dursunbey'de, şifalı bitkilerden organik bal üretimi için ormanlık alana arı kovanları konulacak. Suyu hazır olacak ve bitki çeşitleri bulunacak."

Balıkesir'de milyonlarca fidanı toprakla buluşturduklarını vurgulayan Eroğlu, taleplere önem verdiklerini, kendilerinden istenen ve ihtiyaç olduğuna karar verdikleri Kepsut, Gölcük ve Adalı barajlarını yapacaklarını, projelerini hazırladıklarını söyledi.

"Bin günde bin gölet" projesi kapsamında Balıkesir'de 29 gölet yapmayı öngördüklerini dile getiren Eroğlu, bunlardan 5'nin sulamaya açıldığını, 20'sinin inşaatı sürerken, 4'ünün proje aşamasında olduğunu ifade etti.

- ''Ülkedeki içme suyu problemlerini çözdük''

Yağışlarla ilgili bir soru üzerine Eroğlu, son yağışların 'B' planına gerek bırakmadığını belirterek, yağmurların sürdüğünü, Türkiye'de şu anda su meselesinin bulunmadığını kaydetti.

İstanbul'un nüfusunun 1994'ten önce 6,5 milyon olduğunu anımsatan Eroğlu, "İstanbul'a 15 günde bir su verdiğimiz yerler vardı. Şimdi nüfus 17 milyona çıktı. Suyu var, sürekli akıyor ve akmaya devam edecek. Biz ülkedeki içme suyu problemlerini çözdük" dedi.

- Edremit'te 8 tesisin temeli atıldı

Bakan Veysel Eroğlu, Edremit Şehit Hamdi Bey Meydanı'nda düzenlenen 32 milyon maliyetli 8 tesisin temel atma töreninde ise konuşmasına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın selamını ileterek başladı.

Hükümetlerinin Balıkesir'i çok düşündüğünü ve büyük yatırımlar yaptığını belirten Eroğlu, kendi dönemlerinde Balıkesir'in tarihinin en büyük yatırımlarını aldığını anlattı.

Göreve geldikten sonra yarım kalan, yıllardır bitirilmeyen tesisleri tamamladıklarını ifade eden Eroğlu, bu yılla birlikte Bakanlığının Balıkesir'deki yatırımlarını 1,5 milyar liraya ulaştıracaklarını, birinciliği kimseye kaptırmayacaklarını söyledi.

Balıkesir'in büyükşehir olduğunu dile getiren Eroğlu, daha çok ödeneğin geleceğini, köylere kadar yaşam kalitesinin artırılacağını belirtti. Devletin parasının çok olduğunu vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Başbakanımız paramızın pul olmasından rahatsızdı ve 6 sıfırı kaldırdık. Bunlar '6 sıfırı atamaz' dediler. Bir yazar 'kalemimi kırarım' dedi diğeri 'Taksim'de merkep gibi anıracağım' dedi. Bunlar unutuldu. Ben yurt dışına çıktığımda üzerimde 10 milyon vardı. Cebimden çıkardığımda bir profesörün gözleri açıldı. Şimdi ise paramız da pasaportumuz da itibarlı."

Başbakan Erdoğan'ın IMF'ye rest çektiğini vurgulayan Eroğlu, Osmanlı'dan bu yana 250 yıldır yabancılardan para alan Türkiye'nin, artık IMF'ye borcunun bulunmadığını ifade etti. Türkiye'nin 5 milyar dolar borç vereceğini ve artık IMF'nin de patronu olacağını belirten Eroğlu, ülkede eskisi gibi gelirlerin yüzde 86'sının faizlere gitmediğini söyledi.

- ''İstanbul'da su olmadığı için çamaşır günleri vardı''

Eskiden İstanbul'un ciddi su sorunları yaşadığını dile getiren Eroğlu, "İstanbul'da su olmadığı için çamaşır günleri vardı. Nereden nereye. Temizlik yapılamadığı için eczanelerde o kadar çok bit ilacı satılırdı ki, karaborsaya bile düşmüştü. Yakışıyor mu? Millete hizmet aşkı olmayan bir yönetim, daima hortumlamayı düşünen bir yönetim, bu noktaya getirdi. İstanbul'da şimdi bunlar yaşanmıyor. Balıkesir'i de dünyanın incisi yapacağız" diye konuştu.

Sağlık, ulaştırma ve eğitimde de ciddi yatırımlara imza attıklarını anlatan Eroğlu, Balıkesir'e 10 yılda 450 kilometre yol yapıldığını bildirdi.

- ''Faiz lobisinin hortumlarını kestik''

Eğitimde çağ atlandığını, çocukların tebeşir tozu yutmadığını dile getiren Eroğlu, "Başbakanımız, 675 bin tablet bilgisayarı bir günde dağıttı. Büyük hedefimiz var. Bunun için gençlerimizi, çocuklarımızı iyi eğitmeliyiz. Bu paralar nereden geliyor. Faiz lobisinin hortumlarını kestik. 2002'de eğitime ayrılan bütçe 6,5 milyar TL. Şimdi ise 69 milyar lira ayrılıyor. Farkımız bu. Yeni derslikler yapıyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından Eroğlu, Edremit'e bağlı Kadıköy köyünde, Bakanlığının ceviz ve badem fidanı dikeceği ve 3 yıl bakımını üstleneceği parselleri, kurayla sahiplerine dağıttı.

Dere ıslahları ve taşkın koruma projelerinin 31 Aralık 2014'te saat 13.59'da, göletin ise 29 Ekim 2014'te saat 13.45'te bitirilmesi için müteahhit firmaların yetkilileriyle pazarlık yapan Eroğlu, anlaşma protokolüne imza attı.

Vali Ahmet Turhan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Edip Uğur ve Balıkesir milletvekilleriyle tesislerin temelini attı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Balıkesir'i Şifalı Bal Üretiminin Merkezi Yapmak İstiyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement