"Demokrasilerde Nihai Kararı Halk Verir" - Son Dakika
Politika

"Demokrasilerde Nihai Kararı Halk Verir"

"Demokrasilerde Nihai Kararı Halk Verir"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin, "Sizin cumhurbaşkanı seçmenizi bir türlü içlerine sindiremeyenlere sandıkta gerekli cevabı vermelisiniz." dedi.

08.08.2014 01:14  Güncelleme: 10:15

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, cumhurbaşkanı seçimine ilişkin, "Size güvenmeyen, itimat etmeyen, sizin cumhurbaşkanı seçmenizi bir türlü içlerine sindiremeyenlere sandıkta gerekli cevabı vermelisiniz" dedi.

Şahin, Çaycuma'da Kaymakam Hasan Yaman'ı ziyaretinin ardından öğretmenevi bahçesinde vatandaşlara hitaben, anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanını halkın seçmesini sağladıklarını söyledi.

Adayları için oy isteyen muhalefet partilerinin halkın cumhurbaşkanı seçmesine karşı çıktıklarını anlatan Şahin, "Parlamentoda, referandumda karşı çıktılar. Adeta 'Halk, ne anlar cumhurbaşkanı seçmekten' dediler. Şimdi dolaşıyorlar, 'adayımıza oy verin' diye ancak bunların fikirleri değişmedi" ifadesini kullandı.

Şahin, halen cumhurbaşkanını halkın seçmesine CHP ve MHP 'nin karşı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Nereden biliyorsunuz' diye soracak olursanız, şuradan biliyorum. Biliyorsunuz, bu seçimlerden sonra parlamentoda anayasa uzlaşma komisyonu kuruldu. 'Birlikte yeni bir anayasa yapalım' diye komisyon kuruldu, ben bu komisyonda AK Parti'nin üç üyesiyle birlikteydim. Tüm siyasi partiler, yeni anayasayla ilgili ne düşündüklerini bu komisyona bildirdi. Hem CHP hem de MHP, cumhurbaşkanının yine Meclis tarafından seçilmesi gerektiğine dair anayasa teklifi getirdi. Demek ki bunlar halen cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine içlerine sindiremedi, halen 'Meclis seçsin demeye' devam ediyorlar. Şimdi de adaylarıyla orada,burada konuşuyorlar, oy istiyorlar. Şimdi siz cumhurbaşkanını seçerken bu samimiyetsizlere de en büyük dersi sandıkta vermelisiniz. Size güvenmeyen itimat etmeyen, sizin cumhurbaşkanı seçmenizi bir türlü içlerine sindiremeyenlere sandıkta gerekli cevabı vermelisiniz."

- "Halkın cumhurbaşkanı adayı göstermesi gündeme gelebilir"

Daha sonra düğün salonunda sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşların katıldığı toplantıda konuşan Şahin, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adayı belirlenmesinden sonra Türkiye'de karşı kampanya başladığını belirterek, yaşanan süreci anlattı.

Şahin, parlamentoda milletvekili olmayan siyasi partilerin de cumhurbaşkanı adayı göstermelerinin mümkün olduğunu dile getirerek, "Ancak anayasada onun şartı var. Son seçimlere girmiş, toplam almış aldıkları oy oranları yüzde 10'u aşan siyasi partiler birlikte cumhurbaşkanı adayı gösterebilirler ancak böyle bir teşebbüs olmadı. Zaten topladığınızda yüzde 10'u da bulamıyorlar" diye konuştu.

Anayasada gelecek yıllarda cumhurbaşkanı seçimi konusunda değişikliğin gündeme gelebileceğini aktaran Şahin, şunları kaydetti:

"Belirli sayıda imzayla halkın cumhurbaşkanı adayı göstermesi gündeme gelebilir. Mesela 500 bin, bir milyon imzayla halk cumhurbaşkanı adayı gösterebilsin konusu gündeme gelebilir. Bu, cumhurbaşkanı seçimlerini daha da demokratik hale getirebilir. Tabii bu imzaların gerçekten o vatandaşlara ait olup olmadığı konusunun incelenmesi, denetlenmesi, çıkarılacak anayasada ortaya konabilir ama önümüzdeki süreçte böyle bir konunun Türkiye'de tartışılacağını, tartışma sonunda böyle anayasa değişikliği yapılır mı, yapılmaz mı, bilemiyorum ama bu konunun da gündeme gelebileceğini, gelmesi gerektiğini düşünenlerdenim. 3 cumhurbaşkanı adayı var, sayısı daha fazla olabilirdi. Önümüzdeki yıllarda belki de olacaktır."

Şahin, ilk turda cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlanacağını, milletin, mazlum hakların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ve hizmetlerini yakından tanıdığını sözlerine ekledi.

-AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 'Demokrasilerde Nihai Kararı Halk Verir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement