Sarıkeçili Yörükleri'nden Unesco'ya Kültürel Miras Başvurusu - Son Dakika
Güncel

Sarıkeçili Yörükleri'nden Unesco'ya Kültürel Miras Başvurusu

Sarıkeçili Yörükleri\'nden Unesco\'ya Kültürel Miras Başvurusu

Mersin'in Silifke İlçesi'nde Sarıkeçili Yörükleri, UNESCO'ya Sarıkeçililer'in acil korunması gereken bir kültürel miras olması gerektiği konusunda yaptıkları başvuruya yanıt bekliyor.

31.01.2013 12:43

Mersin'in Silifke İlçesi'nde Sarıkeçili Yörükleri, UNESCO'ya Sarıkeçililer'in acil korunması gereken bir kültürel miras olması gerektiği konusunda yaptıkları başvuruya yanıt bekliyor.

Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Pervin Çoban Savran, Sarıkeçililer Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Bayram Gök ile birlikte Yeşilovacık Beldesi'ndeki Yörüklerle kıl çadırda bir araya gelip, ilkbaharda yapılacak göç takvimi, göçün nereden başlatılacağı ve düzenleyecekleri paneller konusunda açıklamalarda bulundu.

Pervin Çoban Savran, somut olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi konusunda 2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bir çalışma yaptıklarını kaydetti. Yapılan bu alan çalışmanın sonucu UNESCO tarafından dosyanın eksiksiz olduğunu kendilerine bildirdiklerini ifade eden Savran, somut olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi'nin de kısa zamanda yazılarak imzalanmasını beklediklerini kaydetti.

Sarıkeçili Yörüklerinin Anadolu'nun çeşitli yerlerinde kıl çadırlarda yaşamlarını sürdürmeye devam ettiklerini de vurgulayan Savran şunları söyledi:

"Şimdi öyle bir şey ki binlerce yıl öncesinden Orta Asya'dan Anadolu'ya göç ederek gelen kara çadırlarda kıl keçilerimizle, atlarımızla, develerimizle birlikte Anadolu'nun çeşitli yerlerinde yaşamımızı sürdürmekteyiz. Doğayı koruyan, ormanı koruyan, çevresini koruyan hani binlerce insanların arasında yüzlerce aile kara çadırda hayatını sürdürmektedir. İnanılmaz bir gürültü kirliliği vardı. Son yıllarda bunlar aşılmaya çalışıldı ama önemli olan seyyar eğitimimiz, seyyar sağlık hizmetimiz ve göç yollarımızdaki su sorunlarımıza çözüm hala üretilmedi. İnşallah kısa zamanda onlara da çözüm üretilecek. Ben şunu bekliyorum, Türkiye Cumhuriyeti devleti o kadar büyük bir devlet ki bu kültürü yaşatan, dağları, ormanları koruyan çobanlarımıza ekonomik konuda kısa zamanda bir destek sağlanacağını ümitle bekliyorum. Bizim yaptığımız çalışmalarda zamana zaman evrak üzerinde eksiklerimiz oldu, biz onun farkındayız. Ama biz ümit ediyoruz ki bu yapılan çalışmaların daha sağlıklı olması için, bu göçer ailelere çobanlarımıza ekonomik konuda destek verilmesi için kısa sürede çalışmaların yapılmasını bekliyorum." - Mersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sarıkeçili Yörükleri'nden Unesco'ya Kültürel Miras Başvurusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement