Silvanlı Esnaf: İlçenin Yarısında Hayat Bitti - Son Dakika
Güncel

Silvanlı Esnaf: İlçenin Yarısında Hayat Bitti

Silvanlı Esnaf: İlçenin Yarısında Hayat Bitti

Bazı mahallelerinde 10 gündür sokağa çıkma yasağının uygulandığı ve 20 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldığı Silvan'daki çatışmalar, hayatı bitirdi!

12.11.2015 08:46  Güncelleme: 09:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde Mescit, Tekel ve Konak mahallelerinde devam eden sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar 10. gününe girdi. Çıkan çatışmalarda 5 PKK'lı, bir teğmen ve bir polisin şehit olduğu bildiriliyor. Silvanlı bir esnaf ise "İlçenin yarısında hayat bitti" dedi.

İlçede cep telefonları üzerinden iletişim kurulamazken sabit telefonlardan ulaşılan iki Silvanlı ilçede son durumu anlattı.

Soyadının açıklanmasını istemeyen Mevlüde adındaki Tekel Mahallesi sakini, çatışmaların yoğun yaşandığı mahallede bulunan evinin kullanılamaz hale geldiğini ve çarşı merkezinde bulunan akrabalarının evine taşınmak zorunda kaldığını söyledi.

9 gündür devam eden çatışmalardan ve bomba seslerinden dolayı uyuyamadıklarını söyleyen Mevlüde Hanım, durumun kötüye gittiğini ve umutlarının tükendiğini belirtti.

'HAKKINIZI HELAL EDİN'

"İlk günden beri helikopterler uçuyor. Şehrin etrafında tanklar var ve Azizoğlu Meydanı civarına sürekli top atışları yapılıyor. Ne ev kalmış geriye, ne sokak. Sağlam hiçbir şey kalmamış" diyen Mevlüde Hanım, telefonu kapatmadan önce de şunları söyledi:

"Sürekli patlama sesi geliyor. Her bomba ve kurşun sesinden sonra Salavat ve Kelime-i Şehadet getiriyorum. Benim de evim yıkılmış. Dün gece bir market yakılmış. Birçok insan öldü, bugün bir gencin öldüğünü söylediler. Milletvekilleri de bir camide mahsur kalmış dediler. Sokağa çıkamıyoruz. Allah hepimize yardımcı olsun. Belki buradan sağ çıkmayız, hakkınızı helal edin."

Daha sonra Çarşı merkezinde sabit telefonu olan bir esnaf çatışmaların yaşandığı mahallelerde durumun çok kötü olduğunu söyledi.

"HELİKOPTERDEN BOMBA ATILDI MI?"

İlk günden beri hava destekli operasyonlar yapıldığını söyleyen Silvanlı esnaf, helikopterden bomba atıldığı iddiasına cevap verdi.

"Gözümle görmedim ama ilk günden beri helikopterler havadan operasyona destek veriyor zaten. Fakat son birkaç gündür hiç aralıksız şiddetli çatışmalar yaşanıyor ve top atışları oluyor" yanıtını verdi.

Aynı esnaf, Silvan'da bir taraftan çatışma ve sokağa çıkma yasağı olduğunu, diğer taraftan özellikle de ilçenin kuzeyinde günlük hayatın devam ettiğini söyledi. Çarşı merkezinde polislerin halkı uzaklaştırmak için zaman zaman havaya taciz atışları yaptığını da ekledi.

"İki gün önce hayatını kaybeden iki kişi dün defnedildi" diyen esnaf, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün bir kişinin daha öldüğü bilgisi geldi ama mahallelere gidilemediği için sağlam bilgiye ulaşamıyoruz. Milletvekillerini de mahallelere sokmuyorlar. İlçenin yarısında hayat bitmiş durumda."

HDP: OPERASYONLAR DURDURULSUN

HDP Merkez Yürütme Kurulu bugün bir açıklama yaparak Silvan'da operasyonların durdurulmasını istedi.

Açıklamada, "Hükümeti bir kez daha operasyonları durdurmaya ve Kürt halkının siyasi iradesine saygı duyarak sorunu müzakere yolu ile ele almaya çağırıyoruz. Bir kez daha söylüyoruz, konuşarak çözemeyeceğimiz hiçbir sorunumuz olmamalıdır" ifadeleri yer aldı.

Heyeti Silvan'da incelemelerde bulunan Diyarbakır Barosu'nun başkanı Tahir Elçi de yetkililere, sivil halkının yaşamını tehdit eden operasyonun durdurulması ve Silvan halkının güvenliğinin sağlanması için mahallelerden çekilinmesi çağrısı yaptı.

Bugün Silvan'a giden ilk heyetin içinde yer alan HDP Diyarbakır milletvekili Sibel Yiğitalp, Batman Milletvekili Ayşe Acara Başaran, HDP Batman Eski Milletvekili Ayla Akat'ın sabah saatlerinde yaklaşık yüz kişilik bir grupla yasağın olduğu mahallelere girdikleri öğrenildi.

YÜKSEKDAĞ SİLVAN'A GİDİYOR

Silvan'a giden ikinci heyette yer alan Diyarbakır milletvekilleri İdris Baluken, Altan Tan, İmam Taşçıer, Gaziantep milletvekili Mahmut Toğrul ve HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ömer Önen ilçe kaymakamı Murat Kütük ile görüştü.

Silvan'da bulunan Ömer Önen şunları söyledi:

"Yasağın sürdüğü üç mahallede çok şiddetli çatışmalar yaşandı. Havadan ve karadan bombardıman olduğu iddia edildi. Bize gelen bilgilere göre üç kişinin ağır yaralı olduğu söylendi. Heyetimiz mahallelere girmek istedi. Emniyet mensupları yolumuzu kesti. Durumun sakinleşmesi ve insanların ölümüne engel olmak için geldiğimizi ifade ettik. Ancak sadece vekillerin gidebileceğini ama can güvenliklerini sağlayamayacaklarını belirttiler. Biz de gitmelerine izin vermedik. Silvan Kaymakamı ile görüştük."

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, bölge milletvekilleriyle birlikte yaşananları yerinde incelemek üzere Silvan'a gidecek.

HDP'Lİ VEKİLLER YARALANDI

Bu arada Doğan Haber Ajansı, Hakkari'de bir öğrenci derneğinin Abdullah Öcalan'a uygulandığını ileri sürdüğü 'tecride' karşı gerçekleştirdiği yürüyüşe polisin müdahale ettiğini, müdahalede HDP Hakkari milletvekillerinden Abdullah Zeydan ve Selma Irmak yaralandığını duyurdu. Zeydan'ın eline gaz fişeği Irmak'ın kulağına plastik mermi gelirken milletvekilleri hastanede tedavi gördü.

DİYARBAKIR VALİLİĞİ: ASILSIZ HABERLERE İTİBAR EDİLMEMELİ

Öte yandan Diyarbakır Valiliği de Silvan'da süren operasyona ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Silvan'daki operasyonda 5 PKK'lının öldürüldüğü belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler de yer aldı:

"Operasyon sırasında; vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, mevcut huzur ve güven ortamının devam ettirilmesine yönelik güvenlik güçlerince yoğun bir çaba gösterilmesine rağmen, asılsız haberlerle halkı farklı şekilde yönlendirmeyi amaçlayan bazı basın yayın organlarında 'Operasyon esnasında sivillerin de hedef alındığı ve 5 yaşındaki bir çocuğun bombalarla vurulduğu', 'Moğol mantığıyla saldırılarak sivillerin katledildiği', 'Sivillerin olduğu alanın bombalandığı', 'Havadan helikopter ile bombalar atıldığı ve bu suretle halkın diz çöktürülmeye çalışıldığı', 'Silvan'da imha konsepti uygulandığı' şeklinde asılsız haberler çıkmakta olup, vatandaşlarımızın bu konudaki asılsız, yanlış ve maksatlı haberlere itibar etmemesi, basın ve yayın organlarının ise bu tür haberlerin kaynak ve doğruluğunu araştırmadan kamuoyu ile paylaşmaması özel önem arz etmektedir."
Çatışmalarda gün içinde bir teğmen yaşamını yitirdi.

Akşam saatlerinde de polise yönelik roketatarlı saldırıda bir polis şehit oldu.(Kaynak: BBC Türkçe)

Son Dakika Güncel Silvanlı Esnaf: İlçenin Yarısında Hayat Bitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (48)

  • Xx: Pkklılara ne zamandan beri şehit deniliyor? 28 21 Yanıtla
  • Yenicubuklu: Teroristler temizlenene kadar operasyon sürmeli bende kürdüm 19 10 Yanıtla
  • hakikat: YDG-H : MİTTİN KURDUĞU ESRARKEŞ BAŞIBOŞ GENÇLERİN OLUŞTURULAN BİR ÖRGÜTTÜR.KÜRD HALKI BUNU GÖRÜYOR.ZÜLMEDENLER HEP KAYBEDECEKLERDİR. 1 27 Yanıtla
  • Tamam: Süper tamamen yaşanmaz hale gelsin doğuda her yer kökleri kurusun hepsinin 23 4 Yanıtla
  • Destiny: Siz pkk ya destek vermeye devam edin yiyecek ekmek bulamayacaksınız daha durun 19 5 Yanıtla
  • Kürt Kizi: SILVANLILARA SORUYORUM BU PKK NIN YAPTIKLARINI TASVİP EDIYORMUSUNUZ. SIZIN HAKLARINIZI GASP ETMELERINE NIYE IZIN VERIYORSUNUZ.EYER ASKERE DESTEK OLUNSA HALK TARAFINDAN PKK ORDA NEFES ALAMAZ.BENCE SIZ INSAN GIBI YAŞAMAK YERINE SÜRÜNEREK EKMEK ALMAYI YEGLIYORSUNUZ. 18 2 Yanıtla
    Seyit: Orda yasayan bilir senin gibi akilsizlar bilmez 0 0
  • Silvan: Pkk defol git içimizden bunların hepsinin sorumlusu sensin pkk 16 4 Yanıtla
  • savaş: ya ıslah olacaksınız ya yok olacaksınız 16 4 Yanıtla
  • Türkiyem: Vatan hainlerine işbirlikçilerine bölücülere göz açtırma mehmetçik yanındayız tam destek 17 2 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement