TBMM Başkanı Seçimi - Son Dakika
Politika

TBMM Başkanı Seçimi

TBMM Genel Kurulu'nda, HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan yemin etti.

22.11.2015 17:03

TBMM Genel Kurulu'nda, HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan yemin etti.

Genel Kurul'da, Meclis Başkanı seçimine geçilmeden önce, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, ayağa kalkarak, Mardin'in Nusaybin ilçesindeki sokağa çıkma yasağı nedeniyle ilçede bulunan HDP Mardin milletvekilleri Ali Atalan ve Gülser Yıldırım'ın Meclis'e gelemediğini ve yemin edemediğini belirterek, Meclis'in bu konuya eğilmesini istedi.

TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, Baluken'e, "Düşüncelerinizi Hükümetin bilgisine sundunuz. Bu konular önemlidir, hayatidir; ancak Meclis'te her konunun nasıl gündem olabileceği İçtüzüğe göredir, o yüzden bu aşamada yapılabilecek bir şey yoktur. Önümüzdeki süreçte Meclis, Başkanlık Divanını oluşturduktan sonra bu konuları ele alacaktır" dedi.

Baluken, partisinin milletvekillerinin, darbe uygulamalarından dolayı oylamaya katılamayacaklarını, daha önce de ant içemediklerini belirterek, "Eğer bu konudaki tutumunuz değişmeyecekse, tutumunuz hakkında usul tartışması açılmasını istiyorum" dedi.

HDP'li milletvekilleri ellerindeki fotoğraf ve yazıları kaldırdı

Bu sırada, HDP'li milletvekilleri ellerindeki, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki olaylarda hayatını kaybedenlerin isimlerinin, cenaze törenleri ile duvarlara yazılan yazıların yer aldığı fotoğraf ve dövizleri kaldırdı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da Meclis'in bugünkü gündeminin belli olduğunu ve sadece onun görüşülebileceğini söyledi.

Deniz Baykal, "İçtüzüğü uygulayan, İçtüzüğün dışına çıkmayan bir Başkanın tutumu hakkında söz talebini haklı bulmam mümkün değildir. Gündemi ve İçtüzüğü uyguluyorum" diyerek, Baluken'in talebini kabul etmedi. AK Parti'li milletvekilleri Baykal'ın bu sözlerini alkışlayarak karşıladı.

Baluken'in, "Sivil halka yönelik katliam girişimleri varken..." sözlerine AK Parti'li milletvekilleri tepki gösterdi, Baykal da sükunetin sağlanmasını istedi. Baykal, "Gündeme alınmamış bir konu ile ilgili fiili durum yaratarak bir tartışmanın içine girmenin uygun olmadığını düşünüyorum ve bu çerçevede gündeme geçiyorum" ifadesini kullandı.

TBMM Geçici Başkanı Baykal, daha sonra, geçen birleşiminde ant içmeyen milletvekillerinin isimlerini okutarak ant içmeye çağırdı. Bu isimlerden sadece HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan kürsüye gelerek yemin etti.

Deniz Baykal, Geçici Bakanlar Kurulu'nun yeni Hükümet kuruluncaya kadar görevine devam etmesi ile  Bakanlar Kurulu'nun yeniden kurulması için görevlendirmeye ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkerelerini okuttu.

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, ilk tezkerenin Anayasa ve hukuka aykırı olduğunu iddia etti.

Baykal, Anayasa'ya aykırılık iddiasının intikal ettirileceği mercinin belli olduğunu, bu konunun değerlendirmesinin orada yapılabileceğini söyleyerek, "Yeni Hükümet kuruluncaya kadar eskisinin görevine devam etmesi köklü bir Parlamento geleneğidir. Parlamento her türlü düşüncenin özgürce ifade edilebileceği bir ortamdır ama Parlamentonun görevini yerine getirmesi esastır, gündemimiz vardır. Yapacak bir şey yok" diye konuştu.

AK Parti'li milletvekilleri Baykal'ın bu sözlerini de alkışladı.

Danışma Kurulu'nun, TBMM Genel Kurulu'nun bugün, TBMM Başkanı seçilinceye kadar çalışmalarına devam etmesine ilişkin önerisi kabul edildi.

Daha sonra TBMM Başkanı seçimine geçildi ve Başkan adaylarının isimleri okundu.

Deniz Baykal, Anayasa uyarınca TBMM Başkanı seçiminin gizli oyla yapılacağını, ilk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276), üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak ve bu oylamada en çok oy alan adayın başkan seçileceğini söyledi.

Baykal, milletvekillerinin nasıl oy kullanması ile oylamada dikkat etmeleri gereken hususları anlattı.

Oy pusulalarının tasnifi için, CHP İstanbul milletvekilleri Şafak Pavey ve Selina Doğan, AK Parti Uşak Milletvekili Mehmet Altay, AK Parti Osmaniye Milletvekili Suat Önal ve AK Parti Niğde Milletvekili Erdoğan Özegen'den oluşan tasnif komisyonu oluşturuldu.

Milletvekilleri, Genel Kurul Salonu'na getirilen 4 kabinde tercihlerini yaparak, oy pusulasını Başkanlık Divanı'nın önündeki kupalara attı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Başkanı Seçimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement