Teb'ten Sgk'nın Hasta ve İlaç Bilgilerini Sattığı İddiasına Tepki - Son Dakika
Güncel

Teb'ten Sgk'nın Hasta ve İlaç Bilgilerini Sattığı İddiasına Tepki

Türk Eczacıları Birliği (TEB), SGK'nın gelir artırmak için ilaç tüketim ve hastalık bilgilerini bir şirkete satmak için sözleşme imzaladığı iddialarından rahatsızlık duyulduğunu; kişisel verilerin güvenliğinin sekteye uğratıldığı, hastanın...

08.01.2013 14:31

Türk Eczacıları Birliği (TEB), SGK'nın gelir artırmak için ilaç tüketim ve hastalık bilgilerini bir şirkete satmak için sözleşme imzaladığı iddialarından rahatsızlık duyulduğunu; kişisel verilerin güvenliğinin sekteye uğratıldığı, hastanın kişisel verilerinin satılmasının kabul edilemez olduğunu bildirdi.

TEB tarafından yapılan açıklamada, bazı basın organlarında yer alan 'SGK'nın gelir artırma çalışmaları kapsamında ilçe ilçe ilaç tüketim ve hastalık bilgilerini 72 milyon lira yıllık gelir karşılığında 10 ortaklı bir şirkete satmak için sözleşme imzaladığı ve yerli-yabancı başka firmaların talebi halinde o firmalara da bilgileri satabileceği' haberlerin, sağlık profesyonellerini fazlasıyla rahatsız ettiği belirtildi. Açıklamada, sağlıkla ilgili verilerin kamu dışındaki kişi ve kurumlara verilecek olmasının kişisel verilerin güvenliği açısından ciddi kaygılar yarattığı belirtilerek şöyle denildi:

"Günümüzde sağlık verilerine sahip olmak global ilaç firmaları açısından paha biçilemez bir öneme sahiptir. Çünkü bir ilaç firmasının; herhangi bir bölgede en çok karşılaşılan hastalıkların ne olduğu, bu hastalığa yönelik doktorlar tarafından önerilen ilaçların hangileri olduğu ve insanların bu ilaçlara ne kadar para ödedikleri gibi detayları bilmesi üretimini daha çok bu ilaçlara kaydırması demektir. Dolayısıyla bu durum belki de hiç farkında olunmadan halk sağlığını tehdit edecek problem çıkmasına olanak sağlanmaktadır. İlaç firmaları için kendilerine gelir kapısı olacak ilaçları üretme daha cazip geleceğinden, daha az talep edilen diğer ilaçları önemsiz görüp o ilaçları üretmeyi azaltacak ve ne yazık ki bu süreçte hastalar mağdur olacaktır."

TEB, hastanın kişisel verilerinin satılmasının kabullenemez olduğunu, SGK'nın, bu verilerin satışından ilk etapta 72 milyon TL'lik gelir elde edeceği, şirketin veri satışının artmasıylaysa SGK'ya ödenecek ücretin, verilecek dataya göre yıllık 500 milyon liraya kadar çıkabileceği iddiası bulunduğuna dikkat çekti. TEB, sözü edilen haberde, Türkiye'nin ilaç verilerini alan bu şirketin, bu istatistikleri raporlayarak isteyen yerli yabancı her kuruluşa rahatlıkla satabileceğinin bildirildiğini kaydederek, şöyle devam etti:

"SGK'nın, sağlık harcamalarını azaltabilmek ya da sabit tutabilmek adına tasarruf politikasına gitmesi ya da gelirini artırmak için yeni yöntemler geliştirmesi elbette ki normal karşılanacak bir durumdur. Ancak; kullanacağı yöntemin içinde hastaların kişisel verilerini satmak yer alıyorsa bunun kabullenebilecek herhangi bir tarafı yoktur. İnsanların en hassas oldukları alan olan sağlık, sadece ekonomik kar gütme amacıyla sömürülemeyecek en hassas alanların başında gelmektedir. SGK eğer gelirini artırmak istiyorsa; daha güvenilir ve etkin yöntemlere başvurmalı, halk sağlığını tehdit edici yöntemlerden acilen vazgeçmelidir." - Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Teb'ten Sgk'nın Hasta ve İlaç Bilgilerini Sattığı İddiasına Tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement