Türk Dünyası Bilim Olimpiyatlarına İlgi - Son Dakika
Güncel

Türk Dünyası Bilim Olimpiyatlarına İlgi

Türk Dünyası Bilim Olimpiyatlarına İlgi

Eskişehir Türk Dünyası 2013 Kültür Başkenti etkinliklerinde Mayıs ayı sonuna kadar gerçekleştirilecek olan Türk Dünyası Bilim Olimpiyatı ilgi görüyor.

22.04.2014 10:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir Türk Dünyası 2013 Kültür Başkenti etkinliklerinde Mayıs ayı sonuna kadar gerçekleştirilecek olan Türk Dünyası Bilim Olimpiyatı ilgi görüyor. İlköğretim 4.sınıf ile 8. sınıf öğrencilerine açık yarışmaya Türklerin yaşadığı 12 devletten 100 başvuru yapılırken, Türkiye'den ve çeşitli ülkelerden toplam 925 başvuru yapıldı.

Eskişehir Kültür Başkenti etkinliklerinde Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği (TÜGED) tarafından yapılan Türk Dünyası Bilim Olimpiyatı organizasyonuna Türkiye ve çeşitli ülkelerden katılan projelerin 528'si tasarım alanında, 397'i buluş alanında yapıldı. Türkiye genelinde 80 ilin başvurduğu bilim olimpiyatlarında iller arasında 85 proje başvurusu ile Eskişehir ilk sırada yer aldı. Eskişehir'i başvuru sıralamasına göre Manisa, İstanbul, Bitlis ve Kırşehir takip etti.

Türkiye'den yapılan başvurular arasında en çok başvuruyu ilköğretim-orta bölümlerinden öğrenciler yaparken, yarışmaya katılanlar arasında Bilim Sanat Merkezleri'nden başvuranlar da 220 başvuruyla dikkat çekici bir çoğunluğu oluşturdu.

TÜRKİYE DIŞINDAN EN ÇOK BAŞVURU MAKEDONYA'DAN

Türkiye dışından yarışmaya katılan 12 ülkeden 100 proje arasında Makedonya'yı Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Moldova, Azerbaycan, Türkmenistan, Tataristan başvuru sayılarına göre izledi.

Türkiye dışından katılımların artması için başvuru süresini uzatan TÜGED yönetimi, çeşitli ülkelerdeki okulları ziyaret ederek yarışma hakkında bilgilendirme çalışmaları yaptı. Yarışmaların iletişim sorumlusu Erol Coşkun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde Magosa'da Çanakkale Ortaokulunu ve Güzelyurt'ta Şehit Turgut Ortaokulunu ziyaret ederek projenin hazırlanması konusunda proje sorumlusu öğretmen ve proje sahibi öğrencilere bilgi verdi. Projeler içinde Çanakkale Ortaokulu öğrencileri tasarım alanında öne çıkarken, Şehit Turgut Ortaokulu öğrencileri buluşlarıyla öne çıktı.

İletişim sorumlusu Coşkun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden ve tüm ülkelerden katılanların yarışma için iddialı olduklarını ifade ederek şöyle konuştu: "Proje başvurusunda ulaşılan sayı da bunun göstergesidir. Özellikle yurt dışından katılanların katılım konusunda yaşayacakları güçlükleri göz önüne alarak proje başvuru süresini onlar için uzattık. KKTC'de Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Sevgi Değgin'i ziyaretimizde, bakanlığın yarışmayı önemsediğini ve öğrencilerin katılımını artırmak için çabaladıklarını görerek Türk Dünyasının çocuklarının bilimle buluşması konusunda umutlandık" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türk Dünyası Bilim Olimpiyatlarına İlgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement