Türkiye Amerika Arasında Başika Mutabakatı - Son Dakika
Güncel

Türkiye Amerika Arasında Başika Mutabakatı

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başika konusunda Türkiye ve ABD arasında mutabakat sağlandı.

23.01.2016 16:28  Güncelleme: 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Türkiye ve ABD arasında Başika konusunda koordineli hareket etmek ve yeni inisiyatifler kullanmak konusunda mutabakat sağlandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden arasındaki görüşmede, Başika kampı ve Irak'ta DAEŞ'le mücadele konusunda koordinasyonun güçlendirilmesi ve yeni inisiyatiflerle yola devam edilmesi konusunda mutabakatın oluştuğu bildirildi. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, Davutoğlu-Biden görüşmesinde Başika kampı ve DAEŞ'le mücadele konuları ele alındı. Görüşmede Başika kampı ve Irak'ta DAEŞ'le mücadele konusunda koordinasyonun güçlendirilmesi ve yeni inisiyatiflerle yola devam edilmesi konusunda mutabakat oluştu.

HARİTA ÜZERİNDE DEĞERLENDİRME

Davutoğlu ile Biden arasındaki görüşmede, haritalar üzerinden durum değerlendirmesi yapılarak, Suriye ve Irak'taki terör unsurları üzerinde duruldu.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 2 saat 15 dakikalık Davutoğlu-Biden görüşmesinin ilk bölümü 1 saat sürdü. Görüşmede Başbakan Davutoğlu, Biden'a dün yaptığı görüşmelerle ilgili düşüncelerini iletirken, fotoğrafın bütününün görülmesi için daha geniş bir kesimle görüşülmesi gerektiğini aktardı.

DAVUTOĞLU, BİDEN'E BİLDİRİYİ SORDU

Başbakan Davutoğlu'nun Biden'e akademisyenlerin hazırladığı metni görüp görmediğini sorduğu, ABD'den örnek vererek, "El Kaide veya başka bir terör örgütünün ABD'de herhangi bir bölgeyi işgal edip silahlı teröristleriyle kapatması, meşru güvenlik güçlerinin girmesine izin vermemesi ve sivil insanları hedef alması durumunda ne yapılırdı?" sorusunu yönelttiği kaydedildi. Davutoğlu'nun Biden'a, "Bildiride bu bölgelerin tümünün terör örgütü unsurlarına bırakılması isteniyor. Problem bu" dediği vurgulandı.

TOPLANTIYA KATILAN İSİMLER

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Satı Bahadır Köse ve Türk-Amerikan Dostluk Grubu Başkanı Ali Sarıkaya'nın da hazır bulunduğu görüşmede haritalar üzerinden durum değerlendirmesi yapılarak, Suriye ve Irak'taki terör unsurları üzerinde durulduğu bildirildi.

Toplantının yemek bölümünde ise Türkiye ve ABD'yi ilgilendiren konuların ele alındığı, Kıbrıs sorununun görüşüldüğü, Rusya'nın Suriye'deki operasyonları ile Ukrayna'daki durumun müzakere edildiği belirtildi.

AMERİKA TÜRK ASKERİNİN GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTEMİŞTİ

Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Joe Biden, Aralık ayında yaptığı açıklamada Irak Başika'dan Türkiye'den giden askerlerin çekilmesi gerektiğini ifade etmiş, bunun bir an önce yapılması gerektiğini vurgulamıştı.

IRAK BM'YE ŞİKAYET ETTİ

İran'ın etkisiyle Irak, Türkiye'ye Başika kampı konusunda sert tepki göstermişti. Bağdat yönetimi yaşanan krizi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na taşımış, Türk askerlerinin Irak'tan "bir an önce, koşulsuz" çekilmesini talep eden diplomatik bir mektubu BMGK Başkanlığı'na göndermişti.

TÜRK ASKERİ GERİ ÇEKİLDİ

Gelen bu tepkilerin ardından Türk askeri kısmi olarak kamptan geri çekildi. Çekilme sonrası IŞİD kampa iki saldırı düzenledi.

BAŞİKA KAMPI

Başika, Irak'ın Musul kentinde yer alan bir bölge. Musul'un 25 kilometre yakınlarında bulunan Başika Bölgesi'nde Türk ordusunun peşmergeyi eğittiği bir kamp bulunuyor.

Türkiye Amerika Arasında Başika Mutabakatı

Son Dakika Güncel Türkiye Amerika Arasında Başika Mutabakatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (31)

  • kristiyan: Emir demiri keser abd emretimi goreve hazirdir akp. 16 6 Yanıtla
  • Çarşı pazar: Daha ne kadar ABD uşaklığı yapacaksınız 21 1 Yanıtla
  • RIFKI: TÜRKİYE NİN DİK DURUŞU AMERİKAYI MECBUR BIRAKTI....... YİNEDE DEVLET BU KATİLE DİKKAT ETMELİDİR....... 15 5 Yanıtla
  • Mehmet karhan: Yahu Başika abd demi,? Irak tam? Niye biz Irak ile değilde abd ile anlaşıyoruz? 15 2 Yanıtla
  • PROFESSIONAL: .......YAŞŞA ESAD.............. 6 9 Yanıtla
  • SARSINTI: TAYYİP 7 HAZİRAN SEÇİMLERİNDEN SONRA İSTEDİĞİ OY ORANI VEKİL SAYISINI ALAMAYINCA AYNEN ŞÖYLE DEMİŞTİ TÜRKİYENİN YÖNETİM SİSTEMİ DEĞİŞMİŞTİR 400 VEKİL VERSEYDİNİZ BÖYLE OLMAZDI DEDİ İHANET SÜRECİNİ BİTİRMEK İHANET SÜRECİNİN BİTMESİYLE PKK NINDA ATEŞKESE SON VERECEĞİNİ ÇATIŞMA ÇIKARACAĞINI BİLDİKLERİNDEN MİLLİYETÇİ VATANSEVER OPERASYON YAPIYOZ AYAKLARI YAPARAK HALKI BAŞKANLIK SEÇİMİNE GÖTÜRMEKTİR TAYYİP OPERASYONLARI TAMAMEN KENDİ ÇIKAR VE BAŞKANLIĞI İÇİN KULLANIYOR 11 3 Yanıtla
  • emirrrr: bu nasıl iş ya elin sünnetsizleri sünnetlilere emir veriyor 8 6 Yanıtla
    AKP: Beynin bir tek cuk işlerine çalışıyor emirrrr 1 1
  • ruşen ali: abd de rusya da kürdün dostudur, varsın bunlar kürtlerden korksun..kürde ihanet etmenin cezası ve belası vardır.. 6 7 Yanıtla
  • ada: bu görüş bizi yalnızlığa götürür yazık bu kadar halkla ters düşmek hayırlı olmaz. güzelim ülke hiç düzelmeyecek . 6 6 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement