Türkiye Genelinde Elektrik Kesildi, Hayat Durdu (2) - Son Dakika
Güncel

Türkiye Genelinde Elektrik Kesildi, Hayat Durdu (2)

Türkiye Genelinde Elektrik Kesildi, Hayat Durdu (2)

Van'ı İRAN BESLEDİ Türkiye genelinde saat 1036'dan itibaren elektrik kesilirken, Van şehir merkezinde kesinti yaşanmadı.

31.03.2015 12:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'ı İRAN BESLEDİ

Türkiye genelinde saat 1036'dan itibaren elektrik kesilirken, Van şehir merkezinde kesinti yaşanmadı. Yetkililer bunun nedenini, Van'ı besleyen enerjinin İran'dan alınıyor olmasından kaynaklandığını söyledi. Yetkililer, "İran'la yapılan enerji anlaşmasına göre İran'dan gelen enerji iletim hattı Van merkezdeki merkezi trafoya giriş yapıyor. Bu enerji de sadece şehir merkezlerinin belil bir kısmına yeterli oluyor. Bu enerji miktarı da yaklaşık 300 megavat civarındadır" dedi.

KESİNTİ, KOCAELİ, DENİZLİ VE BURSA'DA SANAYİYİ VURDU

Elektrik kesintisi, sanayi kenti Kocaeli'yi de felç etti. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sanayi kuruluşlarının kesinti nedeniyle büyük zarara uğradığını çok azının jeneratörleriyle sadece bazı ünitelerini çalıştırabildiğini söyledi. Bölgede kurulu petrol, otomotiv, kimya, lastik ve diğer sektörlerde faliyet gösteren fabrikaların bünyesinde bulunduğu 13 organize sanayi bölgesinde faliyetler büyük ölçüde aksadı. Kesintinin ilk dakikalarında herkes biraz sonra enerjinin gelebileceğini düşünürken bir süre sonra bunun Türkikye'nin büyük bir bölümünde gerçekleştiği anlaşıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli'de yapılacak projelerle ilgili tanıtım toplantısı yaparken konuşmasının başında elektrikler kesildi. Yaklaşık 15 dakikada karanlıkta sunum yapan belediye başkanı daha sonra jeneratörün devreye girmesiyle normal sunumuna devam etti.

Tüpraş Genel Müdürlüğü'nden elektrik kesintisi ile ilgili olarak yapılan açıklamada bu kesintinin, tesislerdeki enerji sistemlerinin otomatik olarak devreye girmesi nedeniyle üretim ile ilgili bir soruna yol açmadığı belirtildi. Açıklamada, "Bugün saat 10.36 itibariyle ülkemiz genelinde meydana gelen ve hala devam eden elektrik kesintisinin üretim süreçlerimize bir etkisi olmamıştır" denildi.

Türkiye genelinde yaşanan elektrik kesintisi Denizli'de de hayatı olumsuz yönde etkiledi. Denizli'de saat 10.36'da başlayan elektrik kesintisi nedeniyle kent içi ulaşımda sinyalizasyon sistemlerinin çalışmaması nedeniyle aksaklıklar yaşandı. Tekstil, havlu ve ev dekorasyon sektörü ile mermer ve bakır metal ağır sanayiye sahip Denizli'deki birçok fabrikada elektrik kesintisi nedeniyle üretimine zorunlu olarak ara vermek zorunda kaldı. Pek çok işyeri çalışlarını evlerine gönderdi.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, zamansız ve programsız kesintinin sanayiyi felç ettiğini belirtip, "Fabrikalarda üretim durdu. Ekonomik zarar büyük olacak. Üretim dışına çıkan ürünler hurdaya gidecek. Hemen hemen tüm sektörlerde zaman mesai ve ekonomik zarar oluşacak. Keşke kesintinin olacağı önceden haber verilseydi" dedi.

Elektrik kesintisi Bursa'da da hayatı olumsuz yönde etkiledi. Kesinti nedeniyle kent içi ulaşımda kullanılan Bursaray seferleri durdu. Trafik ışıkları da çalışmadı. Bursa'daki kesintinin en çok sanayi bölgelerini etkilediği bildirildi.

KESİNTİ SIRASINDA YEMEK

Ülke genelinde etkili olan elektrik kesintisi, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde (MOSB) fabrikalarda üretimi durdurdu. MOSB yönetimi bunun üzerine harekete geçip, doğalgazla üretim yapan santrallerinden üretilecek elektriği tamamen sanayi bölgesine aktarmak için çalışma başlattı. Bu süre içinde bantlarda bekleyen işçiler, kayıp zamanın en aza indirilmesi için öğle yemeğine alındı.

MOSB Başkan Danışma Danışmanı Nihat Akyol, "Organize sanayi bölgemizdeki fabrikalar kesintiden etkilendi. Fabrikalardaki üretim durdu. Bizde MOSB içinde bulunan ve doğalgazla çalışan santralimizden yarım saat içinde tüm organize sanayi bölgemize elektrik vermek için çalışma başlattık. Firmaları bu konuda uyardık. Onlarda işçilerini öğle yemeğine yarım saat erken alıp, bant başında beklemelerini önlediler. Biz de elektrik vererek kaybı, telefi etmiş olacağız. Normal zamanda bu santralimizden üretilen elektrik sanayi bölgemize ve elektrik dağıtım şirketine veriyorduk. Şimdi önceliği tamamen MOSB'e verdik" dedi.

GÜMRÜK KAPILARI ETKİLENMEDİ

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'ne 1 saat elektrik verilemedi. Elektrik kesintisi nedeniyle Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (TREDAŞ) Alo 186 çağrı merkezinin telefonları da kilitlendi. Elektrik kesintisi nedeniyle Kapıkule, Pazarkule, Hamzabeyli ve İpsala Gümrük kapılarında giriş ve çıkış işlemleri jeneratör sisteminin devreye girmesi nediniyle bir sorun görülmedi.

TRAMVAY YOLDA KALDI

Elektrik kesintisi nedeniyle Eskişehir'de Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve tramvay seferleri durdu. Elektrik kesintisi nedeniyle Eskişehir'de kent içi yolcu taşıyan tramvaylar yolda kaldı. Tramvayların yanısıra Eskişehir-Ankara, Eskişehir- İstanbul ve Eskişehir- Konya YHT seferleri de yapılamadı.

SAMSUN'DA RAYLI SİSTEM DURDU

Elektrik kesintisi Samsun'da da hayatı olumsuz yönde etkiledi. Kesinti nedeniyle ulaşım ve iletişim hizmetleri de aksadı. Telefonlar hatları çalışmazken kentte ulaşımı sağlayan ve elektrikle çalışan hafif raylı sistem seferleri de durdu. Raylı sistem trenleriyle yolculuk yapan vatandaşlar kesinti nedeniyle trenlerin sefer sırasında bir anda durması sonucu mağdur oldu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye Genelinde Elektrik Kesildi, Hayat Durdu (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement