Halepli hattat, acı günlerini sanatla unutmaya çalışıyor - - Son Dakika
Kültür Sanat

Halepli hattat, acı günlerini sanatla unutmaya çalışıyor -

Halepli hattat, acı günlerini sanatla unutmaya çalışıyor -

Suriye'nin Halep kentinde yaşarken iç savaştan kaçarak eşi ve 4 çocuğuyla Bursa'ya yerleşen hattat, resim sanatıyla klasik Arap hattını birleştirdiği özgün eserler yapıp satarak hem ölüm tehlikesiyle geçirdikleri günleri unutmaya hem de geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

29.12.2013 12:57

BÜŞRA NUR ÖZCAN - Suriye'nin Halep kentinde yaşarken iç savaştan kaçarak eşi ve 4 çocuğuyla Bursa'ya yerleşen hattat, resim sanatıyla klasik Arap hattını birleştirdiği özgün eserler yapıp satarak hem ölüm tehlikesiyle geçirdikleri günleri unutmaya hem de geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

Hattat Muhammed Karah Damor (49), AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkez Yıldırım ilçesinde kiraladığı evde ailesiyle barındığını söyledi.

Halep Sanat Uygulama Merkezinde Arap hattı ve resim, Halep Üniversitesinde ise makine mühendisliği eğitimi aldığını ve yaklaşık 35 yıldır hat sanatıyla ilgilendiğini belirten Damor, kendine has hat tarzı bulunduğunu anlattı.

Resimle hattı birleştiren bir stilde çalıştığını ve bunu Türkiye'de hiç görmediğini dile getiren Damor, sanatını sergilerde tanıttığını, yeni ve farklı bir üslup olarak görüldüğünü bildirdi.

Damor, Bursa'da açtığı 3 sergide sattığı eserlerle geçindikleri bilgisini vererek, şöyle devam etti:

"Biz sanatçılar, tabiata farklı bir gözle bakıyoruz. Çalışmalarımızdaki renkleri tabiattan alıyoruz. Bursa'da böyle bir güzellik yakaladım. İnsanlarda da ahlaken bir güzellik var. Bursa'nın güzelliğinden etkilendim. Burada bana pek çok insan yardımcı oluyor. Eşim, emekli sınıf öğretmeni. 3 çocuğum ise bir terzinin yanında çıraklık yapıyor. Büyük kızım Fransızca bölümü 3'üncü sınıf, bir küçüğü Halep Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümünde 2'nci sınıf öğrencisiydi. Oğlum Hasan ise lise son sınıfta sayısal bölüm öğrencisiydi. Burada üçü de okuyamıyor. Hayatımızı devam ettirebilmemiz için çalışıyorlar. Sadece en küçük kızım 8'inci sınıfa gidiyor. Çocuklarımın okullarını tamamlamalarını çok istiyorum. İnşallah böyle bir fırsat olur."

- Damor ve ailesinin Suriye'deki zor günleri

Suriyeli olmaktan gurur duyduğunu vurgulayan Damor, iç savaş öncesi Halep'te Alevi, Sünni ve Hristiyanların beraber yaşadığını anlattı.

Olaylar başlayınca büyük zorluklar yaşadıklarını ifade eden Damor, şöyle konuştu:

"İç savaş başladıktan sonra oturacak bir evimiz kalmadı. Hayatımız tehlikede olduğu için ülkeden çıkmak durumunda kaldık. Türkiye'de olmamın sebebi; yaşama isteğidir. Kimse ülkesini terk etmek istemez. Orada çalışmalarımı yapabileceğim bir atölyem, evim, arabam, arkadaşlarım ve çevrem vardı. Şartlar dolayısıyla terk etmek zorunda kaldım. Bunun için üzgünüm. Ülkemin selametini ümit ediyor ve istiyorum. Savaş sonrasında ülkeme dönmeyi düşünüyorum. Çünkü Suriye'nin bir parçasıyım. Ülkemdeki bütün ölüm ve yıkımlar için çok üzgünüm. Hiç kimsenin bir damla kanının akmasını istemem. Beraber yaşayan kardeşleriz. Suriye asıllıyım ama tüm dünya insanları bir anne ve babadan gelmeleri itibarıyla kardeştir. Bütün insanlık için mutluluk istiyorum."

Damor, Suriye'deki arkadaşları ve akrabalarıyla nadiren telefonla görüştükleri bilgisini verdi.

Ülkelerindeki duruma üzüldükleri için mutlu olamadıklarını belirten Damor, "Her gün telefonla konuşurken ya da televizyondan komşularımızın, arkadaşlarımızın, akrabalarımızın ölüm haberlerini alıyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Halepli hattat, acı günlerini sanatla unutmaya çalışıyor - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement