Itrî İKSV'de Hayat Buluyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Itrî İKSV'de Hayat Buluyor

Itrî İKSV\'de Hayat Buluyor

"Itrî ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar" sempozyumu İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi'nde.

27.11.2012 15:38  Güncelleme: 09:28

İKSV tarafından İstanbul Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen "Itrî ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar" sempozyumu, 2 Aralık'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilecek açılış konseriyle başlayacak

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), büyük Türk bestekârı 'Buhûrîzâde Mustafa Efendi'nin (Itrî) ölümünün 300. yılında, UNESCO'nun 2012'yi "Itrî Yılı" ilan etmesi nedeniyle, Itrî üzerine uluslararası bir sempozyum düzenliyor. "Itrî ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar" başlıklı sempozyum, 3 Aralık Pazartesi günü, 10.00-17.30 saatleri arasında İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Sempozyumun açılışı, 2 Aralık Pazar akşamı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilecek "Itrî ve Dönemi" başlıklı bir konserle yapılacak.

"Itrî ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar" başlıklı sempozyum, 2 Aralık Pazar akşamı İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilecek açılış konseriyle başlayacak. İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne (OMAR) bağlı olarak Gönül Paçacı yönetiminde çalışan Türk Müziği İcra Heyeti ve solistler Ahmet Özhan, Münip Utandı ile Leonidas Asteris'in yer alacağı "Itrî ve Dönemi" başlıklı açılış konserinde, 17. yüzyıl bestekârlarının değişik formlardaki, bazıları çok nadir icra edilen eserleri seslendirilecek.

Açılış konserinin ardından, Beyoğlu Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen "Itrî ve Dönemine Disiplinlerarası Bakışlar" sempozyumu, 3 Aralık Pazartesi günü 10.00-17.30 saatleri arasında, İstanbul Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Beyazıt Kampüsü'nde yer alan Kongre Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

Itrî'den yola çıkılarak 17. yüzyıl döneminin müzik, felsefe, tarih ve edebiyat gibi farklı disiplinler açısından değerlendirileceği sempozyum, Türk Müziği İcra Heyeti Şefi ve OMAR Müdürü Gönül Paçacı'nın danışmanlığında düzenleniyor. Katılımın ücretsiz olduğu sempozyumda sunulacak tebliğlerden oluşacak Türkçe ve İngilizce bir yayın da hazırlanacak.

Müzik, felsefe ve edebiyat gibi alanlarda konuşmaların yer alacağı sempozyumda, Türkiye'nin Osmanlı tarihi alanındaki en önemli uzmanlarından Prof. Dr. Mehmet Genç, Osmanlı'da 17. yüzyılın sosyal ve ekonomik yapısı üzerine değerlendirmeler yapacak. Otuz yılı aşkın bir süredir klasik Türk müziğiyle ilgili araştırmalar yapan Türkolog Prof. Dr. Walter Feldman ise Ali Ufkî, Evliya Çelebi ve Kantemir gibi önemli isimlerin de yaşadığı bu dönemdeki müzik formlarının özellikleri ve değişimi üzerine yoğunlaşacak. Aynı zamanda UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Dr. Mehmet Kalpaklı'nın dönemin edebiyatı ile ilgili değerlendirmelerinin ardından, müzikolog Ersu Pekin, Itrî ve dönemini tezkîreler ışığında anlatacak.

Merkezi Tahran'da bulunan "İslam Konferansına Üye Ülkeler Parlamentolar Birliği"nin genel sekreteri

Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç'ın dönemin Şark-İslam kültürünü ele alacağı konuşması, yaklaşık 40 yıldır Fransa'da yaşayan ve Türk müziğini batıya tanıtan, müzikoloji çalışmaları da bulunan ünlü sanatçı ve neyzen Kudsi Erguner'in, Itrî ve döneminden günümüze, Osmanlı musikisindeki yorum farklılıklarını incelemesiyle devam edecek.

Sempozyumda ayrıca, Itrî'nin Klâsik Türk Musikisi repertuarının en yetkin eseri olarak kabul edilen "Neva Kâr"ına ait ses kayıtlarının izleyicilerle paylaşılacağı özel bir bölüm de yer alacak. "Neva Kâr'ın farklı ses kayıtları ışığında eskiden yeniye doğru icraları, Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün tarafından aleniyet-mahremiyet sorunu açısından incelenecek. Necil Kazım Akses'in "Itrî'nin 'Neva Kâr'ı Üzerine Büyük Orkestra İçin Scherzo" isimli eseri de yine bu kapsamda Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Önder Özkoç tarafından değerlendirilecek.

Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek sempozyuma katılmak için, (0212) 334 08 18 numaralı telefon aracılığıyla rezervasyon yaptırılması gerekiyor.

Sempozyumun programı ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: www.iksv.org

Görseller için: www.iksvphoto.com

"ITRÎ VE DÖNEMİNE DİSİPLİNLERARASI BAKIŞLAR" SEMPOZYUMU

3 Aralık Pazartesi, 10.00-17.30

Kongre Kültür Merkezi, İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü

PROGRAM

Açış Gönül Paçacı,İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sanatçı Öğretim Elemanı

10.00-10.30 Osmanlı'da 17. Yüzyılın Sosyal ve Siyasal Yapısı

Prof. Dr. Mehmet Genç, İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi

10.30-11.00 17. Yüzyılda Müzik Formları: Ali Ufkî, Evliya Çelebi, Kantemir Arasında Itrî

Prof. Dr. Walter Feldman, New York Üniversitesi Abu Dhabi Şubesi Öğretim Üyesi

11.00-11.15 Soru – Cevap

11.15-11.30 Kahve molası

11.30-12.00 17. Yüzyılda Osmanlı'da Edebiyat

Dr. Mehmet Kalpaklı, Bilkent Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı

12.00-12.30 Tezkireler Işığında Itrî ve Dönemi

Ersu Pekin, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müzikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi

12.30-12.45 Soru – Cevap

12.45-14.15 Öğle arası

14.15-15.45 Dinleti: Neva Kâr (Ses kayıtları üzerinden)

Darülelhan kayıtlarından Münir Nurettin Selçuk icrası, TRT kayıtlarından Ulvi

Erguner Korosu, Bekir Sıdkı Sezgin, Meral Uğurlu

Modern Neva Kâr İcralarında Aleniyet-Mahremiyet Sorunu

Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün, Maltepe Üniversitesi İİBF Uluslararası İlişkiler ve AB Bölümü Başkanı

Necil Kazım Akses'in "Neva Kâr Üzerine Scherzo"su

Önder Özkoç, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Öğretim Görevlisi

15.45-16.00 Kahve molası

16.00-16.30 17. Yüzyılda Şark-İslam Kültürü

Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

16.30-17.00 Itrî ve Döneminden Günümüze Osmanlı Musikisinde Yorum Farklılıkları

Kudsi Erguner, Rotterdam Konservatuarı Öğretim Görevlisi

17.00-17.30 Tartışma ve genel değerlendirme

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement