Menemen Çömlekçiliğini Öğrenmek İçin ABD'den Geldi - Son Dakika
Kültür Sanat

Menemen Çömlekçiliğini Öğrenmek İçin ABD'den Geldi

Menemen Çömlekçiliğini Öğrenmek İçin ABD\'den Geldi

John Hildebrand: "Türk ustalardan öğrendiğimiz tekniklerle çok daha hızlı ve kolay bir şekilde çömlek üretimi yapabiliyoruz"

23.10.2013 15:28

M.Ö 7'nci yüzyıla dayanan köklü bir geçmişe sahip Menemen çömleği, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerin ilgi odağı haline geldi.

Benin'den 30 kadının Türkiye'ye gelerek çömlekçilik eğitimi aldığı Bilal Deniz'e ait ocağın ziyaretçisi bu kez Amerikalılar oldu.

ABD'de çömlekçilik yapan ve Menemen'e yerleşerek bu konu hakkında 1 aydır eğitim alan Hildebrand, bu işe gönül vermiş arkadaşlarıyla çömlek ocağını ziyaret etti.

Hildebrand, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de çömlek yapım hızının çok fazla olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"ABD'de bu işi yapıyorum. Fakat bizim tekniğimiz daha yavaş ve yorucu. Burada Türk ustalardan öğrendiğimiz tekniklerle çok daha hızlı ve kolay bir şekilde çömlek üretimi yapabiliyoruz. Amerika'dan tatil için Türkiye'ye gelen arkadaşlarım da çömlekçiliğe meraklı. Onları da buraya getirerek bir çömleğin yapılış hikayesini kendi gözleriyle görmelerini ve kendi elleriyle çamura hayat vermelerini istedim."

Çömlek ocağının sahibi Bilal Deniz ise Menemen çömleğini tüm dünyaya tanıttıklarını dile getirerek, "John bize gelerek tekniğimizi öğrenmek istediğini söyledi. Biz de seve seve kendisine öğreteceğimizi söyledik. 1 aydır burada çalışıyor ve yaklaşık 1 yıl daha kalacak. Bugün de arkadaşlarını getirdi. Tezgahın başına geçerek arkadaşlarına nasıl testi yapılacağını gösterdi" dedi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Menemen Çömlekçiliğini Öğrenmek İçin ABD'den Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement