Safranbolu'nun Tarihi Kitaplaştırılacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Safranbolu'nun Tarihi Kitaplaştırılacak

Safranbolu\'nun Tarihi Kitaplaştırılacak

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan ilçede kurulan araştırma merkezinde toplanan bilgiler kitap haline getirilecek

27.07.2013 16:46

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Safranbolu ilçesinde araştırma merkezi kuruldu.

Köprülü Mehmet Paşa'nın 1661 yılında yaptırdığı caminin avlusundaki muvakkithanede açılan merkezde Osmanlı dönemindeki mahkeme kayıtları, Sadrazam Mehmet İzzet Paşa'nın hayatı, tarihi mezarlar, evlerin mimarisi ve sosyolojik yapısı ile kitabeler araştırılacak.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok üniversiteden çok değerli akademisyenler ve araştırmacıların bulunduğu merkezde sadece ilçeyle ilgili araştırmaların yapılacağını söyledi.

İlçede tarihsel araştırmalar yönünden eksiklik bulunduğuna dikkati çeken Aksoy, "Merkezimizde görevli akademisyen ve araştırmacılar çalışmalara başladı. İlk 5 cilt hazırlandı. Ortalama 8 cilt olmasını ve kaliteli şekilde baskıya verilerek yayımlamayı planladığımız çalışmamızda, Osmanlı'ya ait mahkeme kayıtları olacak. Safranbolulu olan ve sadrazamlık yapmış Mehmet İzzet Paşa'nın hayatı, eserler, ve vakfiyesi hakkında yazılı belgeler de bulunacak" şeklinde konuştu.

Aksoy, ilçedeki 230 tarihi mezarın kime ait olduğu ve üzerindeki yazıların her yönüyle araştırıldığını belirterek, "Bu araştırma da yayımlanacak. İlçemizdeki yapıların sosyolojik alana sağladığı katkı araştırılıyor. Tarihi evlerin mimarisi ve mühendisliği yayımlanacak. Çeşitli dönemlere ait 110 kitabe tespit ettik. Bu kitabelerin orijinal hali ve açıklaması, hangi döneme ait olduğu, üzerine yazılan mermer veya taşın geçmişi, yazının nasıl ve kim tarafından yazıldığı gibi konular ciltlerde olacak" diye konuştu.

Aksoy, ortaya çıkarılacak eserle büyük bir eksikliğin giderileceğini, gelecek kuşaklara çok şey öğreteceğini sözlerine ekledi. - Karabük

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Safranbolu'nun Tarihi Kitaplaştırılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement