"Uluslararası Tatarların Tarihi Mirası Konferansı" - Son Dakika
Kültür Sanat

"Uluslararası Tatarların Tarihi Mirası Konferansı"

"Uluslararası Tatarların Tarihi Mirası Konferansı"

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında bu yıl 3'üncüsü düzenlenen ve 3 gün süren konferans, sona erdi ESOGÜ tarafından Tarihçi Kemal Karpat'a onursal doktora unvan...

11.10.2013 13:33

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen ve önceki gün başlayan "Uluslararası Tatarların Tarihi Mirası Konferansı" sona erdi. Etkinlik sonunda, ünlü tarihçi Kemal Karpat'a onursal doktora unvanı verilmesiyle sona erdi.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Romanya'nın Babeş Bolyai Üniversitesi Türkoloji ve Orta Asya Araştırmaları Enstitüsü tarafından ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde 9 Ekim'de başlayan konferansa Türk Dünyası'ndan 100 akademisyen ve tarihçi katıldı.

Konferansın kapanış töreninde, ESOGÜ Rektörü Hasan Gönen yaptığı konuşmada, Karpat'a onursal doktora unvanı verilmesi konusunda doğru bir karar verdiklerini belirtti.

Daha sonra Gönen, ESOGÜ Senato üyeleri tarafından onursal doktora unvanı belgesi takdim edilen Karpat'a, ESOGÜ akademisyen cübbesini giydirdi.

Karpat da ESOGÜ'den onursal doktora unvanı almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şimdiye kadar aldığı bütün unvanların en başında yer alacağını söyledi.

Etkinliğin kapanış panelinde yaptığı konuşmada konferansın kısa bir değerlendirmesini yapan Karpat, Tatar dünyasına ilişkin çeşitli ve yeni bilgilerin ortaya çıktığını bildirdi. Bu bilgilerin değerlendirilmesi için mutlaka ikinci bir konferans düzenlenmesi gerektiğine dikkati çeken Karpat, Tatarların tarihine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Konferansta, Tatar soyunun, Kore'den Balkanlar'a uzandığını ve dünyanın her yerine yayıldığını öğrendiklerini dile getiren Karpat, şöyle konuştu:

"Konferansta en çok konuşulanlar arasında, 'acaba Tatarlar bir etnik grup mu? Bir dil grubu mu? veya bir millet olarak mı bakacağız?' konusu vardı ve bu başlı başına tartışılabilecek bir meseleydi. Yine tartışılan meselelerden biri 'Tatarlar nasıl meydana gelmiştir?' sorusuydu. Tabi bu çok büyük, derinlere giden ve çeşitli duygusal tepki uyandıran meseledir. Bunlar konuşuldu."

Daha sonra Karpat'a, Eskişehir Valiliği tarafından 29 Ekim'e özel, 1923 yılında doğan Cumhuriyet çocukları için hazırlanan hatıra plaketi de verildi. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Uluslararası Tatarların Tarihi Mirası Konferansı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement