AK Parti'li Sait, Balkan Ülkelerinin Büyükelçilerine Yemek Verdi - Son Dakika
Politika

AK Parti'li Sait, Balkan Ülkelerinin Büyükelçilerine Yemek Verdi

AK Parti\'li Sait, Balkan Ülkelerinin Büyükelçilerine Yemek Verdi

Rıfat Sait: "Balkan ülkelerinin turizm bölgelerinin yer alacağı turizm rehberi kitapçığı hazırlayacağız"

01.03.2014 15:30

TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Balkan ülkelerinin turizm bölgelerinin yer alacağı turizm rehberi hazırlayacaklarını ve kitapçığın bu ülkelerin dillerinde yayımlanacağını söyledi.

Sait, 6 Balkan ülkesinin Ankara büyükelçilerinin onuruna TBMM Bahçe Restoran'da yemek verdi. Yemeğe, Kosova, Romanya, Karadağ, Arnavutluk, Bosna-Hersek ve Hırvatistan'ın Ankara büyükelçileri katıldı.

Yemekte konuşan Sait, ailesinin 1956 yılında Kosova'dan geldiğini, bu nedenle başta Kosova olmak üzere bütün Balkan ülkelerinin kendisi için önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'de 20 milyona yakın, seçim bölgesi İzmir'de 1.5 milyona yakın Balkan göçmeni olduğunu belirten Sait, Meclis'teki Balkan kökenli milletvekili sayısının 50, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da Balkan göçmeni olduğunu söyledi. Sait, Türkiye'nin Balkanlarla daha yoğun işbirliği içinde olması gerektiğini, bu nedenle bu toplantının da önemli olduğunu vurguladı.

Sait, Türkiye'nin gerek Ortadoğu'da gerekse Balkanlar'da "abi" rolü üstlendiğini ifade ederek, "Ancak biz 'abi' rolü değil, bu ülkelerle kardeş ülke olmak istiyoruz" dedi.

Aynı zamanda Türkiye-Arnavutluk Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı da olduğunu dile getiren Sait, büyükelçilerle biraraya geldiği bu ilk toplantının turizm alanında olmasını istediğini söyledi.

Sait, Balkan ülkeleri ile Türkiye arasında tarihi işbirliğine dikkati çekerek, 1700'lü yıllarda Dubrovnik ile Diyarbakır arasında ticaret anlaşması imzalandığını kaydetti. Rıfat Sait, Balkan ülkelerinin turizm bölgelerinin bir kitapçıkta toplanmasını istediklerini, bu çerçevede turizm rehberi kitapçığı hazırlayacaklarını bildirdi. Bu kitapçığın bütün Balkan dillerinde yayımlanacağını belirten Sait, kitapçıkta Balkan ülkelerinin sadece bilinen yerlerinin değil, gizli kalmış yerlerinin de gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcılarından Orhan Kalkan da 2002'de turizm alanında başlattıkları projenin burada devam ettirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ülkelerin ekonomik kalkınmasında turizmin çok büyük öneminin olduğunu vurgulayan Kalkan, bu nedenle Türkiye'nin turizm alanında Balkan ülkeleri ile yoğun işbirliği içerisinde olması gerektiğini kaydetti.

Romanya'nın Ankara Büyükelçisi Radu Onofrei, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini söyledi.

Romanya olarak Güneydoğu Avrupa İşbirliği projesini hedeflediklerini dile getiren Onofrei, "Mayıs ayında ilk toplantımız olacak. Balkan ülkeleri olarak turizm bakanlarının katıldığı bir konferans yapmak istiyoruz" dedi. Onofrei, ülkesinden geçen yıl 350 binden fazla turistin Türkiye'ye geldiğini ifade ederek, iki ülkenin turizm alanında işbirliği yapması gerektiğine işaret etti. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika AK Parti'li Sait, Balkan Ülkelerinin Büyükelçilerine Yemek Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement