AKP-CHP'nin Yerel Seçim Savaşı - Son Dakika
Politika

AKP-CHP'nin Yerel Seçim Savaşı

AKP-CHP\'nin Yerel Seçim Savaşı

Mart 2009'da Yapılması Öngörülen Yerel Seçimlerde, Pek Çok İlde Yarış AKP ve CHP Arasında Geçecek.

01.01.2009 10:24

Mart 2009'da yapılması öngörülen yerel seçimlerde, pek çok ilde yarış AKP ve CHP arasında geçecek. CHP, 1994 yılında "milli görüş" çizgisine kaptırdığı illeri yeniden kazanmanın hesaplarını yaparken, AKP'de de "kaleleri savunma" hesapları yapılıyor. Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Gaziantep ve Eskişehir'de kıyasıya bir yarış bekleniyor.

29 Mart 2009'da yapılması öngörülen yerel seçimlere sayılı aylar kala siyasi partiler arası yarış da kızışmaya başladı. AKP, CHP ve MHP'de adaylar yavaş yavaş netleşirken, seçimlerde özellikle büyükşehirlerde ciddi çekişmenin yaşanması bekleniyor.

1994 yerel seçimlerinde Ankara ve İstanbul gibi iki büyük metropolü "milli görüş" çizgisine kaptıran CHP, İstanbul ve Ankara'yı kazanmanın hesaplarını yapıyor. İktidar partisi AKP'de İstanbul ve Ankara'yı CHP'ye kaptırmamak için çalışmalarını sürdürüyor.

-TOPBAŞ BİR ADIM ÖNDE-

İstanbul'da mevcut başkan Kadir Topbaş ile yola devam etme kararı alan AKP'ye karşı, CHP'de henüz aday netleşmedi. İstanbul için güçlü şekilde ismi anılan CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun "aday değilim" açıklamalarına karşın, ibre Kılıçdaroğlu'ndan yana gözüküyor. Kılıçdaroğlu'nun aday olmaması durumunda ise eski bakanlardan Ercan Karakaş, İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in de yarışa dahil olması gündemde.

-ADNAN POLAT'A TEKLİF İDDİASI-

İstanbul'da AKP'li Kadir Topbaş, CHP'nin adayı henüz netleşmediği için bir adım önde gözükse de, İstanbul'da yarışın AKP ve CHP arasında geçmesi bekleniyor. CHP yönetiminin daha önce de CHP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Adnan Polat'a teklif götürdüğü ileri sürüldü. Polat'ın da yakın çevresine İstanbul adaylığına sıcak baktığını söylediği bildirildi. DSP yönetimi de İstanbul'da sürpriz bir aday çıkarmaya hazırlanıyor. Birkaç önemli isimle görüştüğü bilinen parti yönetiminin İstanbul adayını bir iki hafta içinde açıklaması gündemde.

-ADANA'DA DURAK ÖNDE-

AKP'den istifa ederek MHP'ye katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın, Adana'da yeniden belediye başkanı seçilme şansı yüksek gözüküyor. Öte yandan, CHP'nin Adana için düşündüğü Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş'ün şansı da yüksek görülüyor. CHP güçlü bir isimle, AKP ve MHP arasında sıyrılmanın hesaplarını yapıyor.

-DİYARBAKIR'DA DTP-

Başbakan Erdoğan'ın ısrarla alınmasını istediği Diyarbakır'da yarış ise AKP ve DTP arasında geçecek. DTP'nin mevcut başkan Osman Baydemir'le devam etmesi beklenirken, AKP'nin Diyarbakır adayı henüz netleşmedi. Diyarbakır adaylığıyla ilgili olarak eski İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun da etkili olacağı konuşuluyor.

-İZMİR'DE FAVORİ CHP-

İzmir'de de CHP ile AKP arasında kıyasıya bir yarış yaşanacak. CHP'de yönetimin mevcut başkan Aziz Kocaoğlu ile yola devam etme eğilimde olduğu biliniyor. Öte yandan, AKP'nin İzmir'de Antalya modeli bir aday göstermeye hazırlandığı ifade ediliyor. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel gibi bir isim arayışında olan AKP'de, çalışmalar bu yönde devam ediyor. İzmir'de CHP favori olarak gösterilse de, AKP'nin de son ana kadar yaşırı bırakmayacağı ifade ediliyor.

-ESKİŞEHİR'DE BÜYÜKERŞEN ÖNDE-

DSP'nin en güçlü olduğu illerden Eskişehir'de ise yarış DSP ve AKP arasında geçecek. CHP'nin ısrarlı tekliflerine karşın DSP'den aday olacağını ilan eden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen seçimlerin favorisi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kulis çalışmalarını sürdürdüğü Eskişehir'de yarış, AKP ve DSP arasında. AKP'nin Eskişehir adayı ise henüz açıklanmadı.

-CHP ANTEP'İ İSTİYOR-

Doğu ve Güneydoğu'nun önemli illerinden Gaziantep'de ise yarış CHP ve AKP arasında geçecek. AKP yönetimi mevcut başkan Asım Güzelbey'le yola devam kararı aldı. CHP ise eski bakanlardan Mustafa Yılmaz'la yarışa girecek. Bir takım yolsuzluk dosyaları ile Türkiye gündemine gelen AKP'li Başkan Güzelbey'in, CHP'nin adayı Yılmaz'ın karşısında zorlanacağı tahmin ediliyor. Kulislere yansıyan bilgilere göre, CHP'nin Gaziantep şansı yüksek.

-KOCAELİ'DE SİRMEN FARKI-

Türkiye'nin önemli sanayi kentlerinden Kocaeli'de yarış AKP ve CHP arasında geçecek. AKP yönetimi mevcut başkan İbrahim Karaosmanoğlu ile yola devam kararı aldı. CHP'nin adayı eski belediye başkanı Sefa Sirmen ise kentin önde gelen isimlerinden. Sirmen'in, yeniden adaylığı Kocaeli'de yarışın çetin geçeceğine işaret olarak yorumlanıyor. (ANKA)

(ÇAĞ/BÜN)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Politika AKP-CHP'nin Yerel Seçim Savaşı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement