CHP Kongresinde İlkeler ve İdeolojiler Tartışıldı - Son Dakika
Politika

CHP Kongresinde İlkeler ve İdeolojiler Tartışıldı

CHP Genel Başkanlığına aday olan Örsan Öymen, kongrede yaptığı konuşmada, kongrelerde kişilerin yarışmasından ziyade siyasi düşüncelerin, ilkelerin, ideolojilerin tartışılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, CHP'nin oy oranının düşük olmasının sadece mevcut yönetimin sorunu olmadığını vurguladı. Öymen, belediye seçimlerinde bazı büyük şehirlerin kazanılmasının görece bir başarı olduğunu ancak Türkiye genelinde seçimlerin kaybedildiğini ifade etti. Öymen, CHP'nin altı okun değerlerine sahip çıkması gerektiğini ve çarşaf liste ile seçime gidilmesi gerektiğini savundu. Kongrede yaşanan arbede sonucunda polis müdahalesiyle gerginlik son buldu.

16.09.2023 14:24

Özgür Özel: CHP'yi ayağa kaldırmak için babaevinden helallik almaya geldim(2)

CHP Genel Başkanlığı'na aday olan Örsan Öymen de partisinin İzmir İl Başkanlığı Kongresi'nde konuşma yaptı. Öymen, "Dün CHP Genel Başkanlığı'na aday adayı olduğumu açıkladım. İlk defa bir aday adayı olarak konuşmamı İzmir'de yapıyor olmak benim için büyük bir onurdur. Bu kongreler öz eleştirilerin ortaya konulduğu yerlerdir. Bu kongrelerde kişilerin yarışmasından ziyade siyasi düşüncelerin, ilkelerin, ideolojilerin de tartışılması gerekiyor. Ne yazık ki mevcut yönetimde 13 yıl içerisinde girilen tüm seçimler kaybedilmiştir. CHP oyları ne yazık ki 13 yıl içinde yüzde 22-26 arasında sıkışıp kalmıştır. Bu sadece bu yönetime özgü değil. Bir önceki yönetimde de aynı sorun vardı. O zaman da aynı eleştirileri yapıyorduk. CHP'nin kaderi yüzde 25 değildir. Böyle kaderci anlayış var. Yüzde 41 oy almış bir partiyiz biz. Yüzde 48 elbette önemli bir oydur ancak bu daha önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefet partisinin gösterdiği adayların gösterdiği toplam oy ile aynıdır. Biz seçim döneminde yıllardır yönelttiğimiz eleştirileri askıya aldık ve Kılıçdaroğlu'na oylarımızı verdik. Kendisi ile benim hiçbir sorunum yok, olamaz da" dedi.

'ALTI OKUN DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ'

"Belediye seçimlerinden birisinde İstanbul, Ankara gibi şehirlerin kazanılması görece bir başarıydı ama Türkiye seçimleri kaybedilmiştir" diyen Öymen, şöyle devam etti:

"Tarihsel süreç içerisinde benimsenen ilkelere sahip çıkmazsak, halka güven veremeyiz. Kendi içimizde çelişkiler yaşarız. Samimi olmamız ve halka, kendi seçmenimize güven vermemiz gerekiyor. Bizim ilkelerimiz bellidir. Halkçılık, devletçilik, laiklik. 'Altı ok 1920'lerde kaldı' demek bir akıl tutulmasıdır. Biz altı okun değerlerine sahip çıkmak zorundayız. Altı ok ile sosyal demokrasiyi karşı karşıya getirmek isteyenler var. Bizim hem altı oka hem sosyal demokrasiye sahip çıkmamız gerekiyor. Oyu yüzde 5-6'lar geçmeyen partileri 25 milletvekili vermek temsiliyet ilkesine aykırı. İller ve ilçelere danışılsaydı, onların sözü alınsaydı bu hatayı yapmazdık. Örgüt hata yapmaz. Çarşaf liste ile seçime gidilmesi zorunlu olunmalı. Mahalle kongrelerinde usulsüzlüklerin, baskıların ortadan kaldırılması gerekiyor. Kurultay ve kongrelerde birden fazla adaya imza verilebilmeli."

KONGREDE ARBEDE ÇIKTI

Konuşmaların ardından, divana blok liste önerisi getirildi. Seçimin çarşaf listeyle yapılmasını isteyenler, öneriye tepki verince kongrede arbede yaşandı. Bir grup, slogan atarak kürsüye yürüdü. Kalabalık, salonun içinde birbirini iterek ilerledi. Gerginliğin tırmanması üzerine çarşaf liste veya blok liste ile seçime girmek isteyenler arasında yumruklaşma başladı. Arbede sırasında protokol üyelerinin önünde bulunan cam sehpalar kırıldı, sandalyeler devrildi. Polis ekiplerin araya girmesi üzerine gerginlik son buldu. Divan başkanı CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, "Değerli arkadaşlar, olmaz. Sakin olun. CHP'ye bu yakışmaz. Lütfen. Yerinize oturun, sakin olun" uyarısı yaptı. Uyarıların ardından kongreye 20 dakika ara verildi.

CHP Kongresinde İlkeler ve İdeolojiler Tartışıldı
Kaynak: DHA

Son Dakika Politika CHP Kongresinde İlkeler ve İdeolojiler Tartışıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement