Mesut Yılmaz'ı Yüce Divan'a O Gönderdi - Son Dakika
Politika

Mesut Yılmaz'ı Yüce Divan'a O Gönderdi

Mesut Yılmaz\'ı Yüce Divan\'a O Gönderdi

Masum Türker, Başbakan Erdoğan'ın Yüce Divan konusundaki vurgulardan gocunmaması gerektiğini belirtti

10.08.2010 12:07  Güncelleme: 16:09

DEMOKRATİK Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, Başbakan Erdoğan'ın Yüce Divan konusundaki vurgulardan gocunmaması gerektiğini belirterek, ' 'Mesut Yılmaz'ı hesap versin diye Yüce Divan'a kendisi gönderdi. Kendisi de hesap vermekten kaçınmasın' dedi.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın açılışına katılan DSP Genel Başkanı Masum Türker, DHA muhabirinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Referandumda anayasa değişikliğine kesinlikle hayır diyeceklerini belirten Masum Türker, ''Hayır dememizin nedeni; anayasal değişikliğinde yargının siyasal gücün güdümüne girmesini sağlayacak düzenlemeler yapılmasıdır. Özelikle HSYK ve Anayasa Mahkemesi ile ilgili değişiklikleri tasvip etmiyoruz. O nedenle bu iki maddeyi bütün paketi zehirleyen maddeler olarak görüyoruz. ve ayrıca bir su bardağının içine atılan zehir gibi gördüğümüz bu iki maddeye hayır diyoruz. Eğer anayasaya evet delinecek olursa bu iki madde ile siyaset kimin elindeyse dikta rejiminin yolunu açacaktır. Temel taşlarını örüyor ve diktatörlük kaçınılmaz hale geliyor. Çünkü anayasalar ve yargı, demokrasilerde siyasi partileri sınırlayıcı onların daha dengeli olmasını sağlayan kurumlardır. Eğer bu olursa Anayasa Mahkemesi işlevsiz hale gelecektir. HSYK ile yargı siyasallaşırsa o zaman siyaset iktidarda olduğu süreçte dengeleyecek kontrol edecek hiçbir kurum kalmaz. Buna çok dikkat edilmesi gerekir. Eğer anayasaya evet denirse çocuklarımızın geleceğini kaybederiz. Ama hayır denirse Cumhuriyet'i ve tam demokrasiyi kazanırız. Tam demokrasiyi kurmak için tabiiki eksiklerimiz var, ama bu eksiklikler böyle giderilmez' dedi.

''BAŞBAKAN'A PARALEL YARGIYI YÖNLENDİREN BİR YAPI VAR'

Türker, YAŞ krizine ilişkin de şunları söyledi:

''Bir hükümetin beraber çalışacağı komutanlar konusunda, YAŞ'ta görüşünü bildirmesi doğaldır. Ama bu biraz doğallıktan uzak bir YAŞ süreci oldu. Çünkü ne zamanki YAŞ toplantısında başbakan Kara Kuvvetleri Komutanlığı´na getirilmesi söz konusu olan 1. Ordu Komutanı hakkında olumsuz görüşlerini dile getirdi, anında ifade vermek için tezkere çıkarıldı. ve bu paşamızın ailesinin resimleri internet sitelerinde dolaşmaya başladı. Bu da gösteriyor ki başbakana paralel yargıyı yönlendiren, siyasallaştıran bir yapı var. Bu YAŞ aslında referanduma ışık tutmalı. Şu anda alt kademelerde yargının ne kadar siyasallaştığını açıkça görüyoruz. Bir de hukukun üstünlüğünü sağlayan üst kurullar da ele geçirilirse o zaman Türkiye'de hukuğun üstünlüğü tamamen kaybolur. ve içtihatlar çok farklı bir şekilde oluşabilir. YAŞ'ı özellikle referanduma ışık tutması, yargının buradaki rolünü açıkça ortaya koyması bakımından ilginç ve tehlikeli bir uygulama olarak buluyorum. İnşallah bu son olur, bir daha böyle bir durum ile karşılaşmayız.'

''YÜCE DİVAN'DAN GOCUNMASIN'

Şu anda referandum için nokta çalışmaları yapıp köy köy ilçe ilçe dolaştıklarına aktaran DSP Genel Başkanı Türker, ''Mitingler daha çok partinin mensuplarına hitap ediyor, oysaki biz daha çok halkı aydınlatmalıyız. Önemli olan insanlarımıza neden hayır demeleri gerektiğini anlatabilmek. Hayır demek Türkiye'nin geleceği açısından önemlidir. Mesela Başbakan konuşmalarında milleti yanıltıyor ve şuur altını açığa çıkartıyor. Beyaz gömleği ile ilgili olarak kefenimi giydim diyor, ama niye giyiyor ki. Şu anda daha önce yaptığımız düzenlemelerle idamı kaldırmıştık, acaba ileriki tarihte idamımı geri getirmeyi düşünüyor. Biraz havadan konuşuyor. Bir de bir şey hatırlatmak istiyorum; Türkiye'de kendisinden önceki başbakanları Yüce Divan'a göndermiş tek başbakan kendisidir. Hani o kadar Yüce Divan'a göndeririz, hesap sorarız diyenlerden gocunmaya hakkı yok. Kendisi yaptı bu işi. Sayın Mesut Yılmaz'ı hesap versin diye Yüce Divan'a kendisi gönderdi. Kendisi de hesap vermekten kaçınmasın' diye konuştu.

''ERGENEKON VE BALYOZ İLE YAŞ'I ETKİLEMEYE ÇALIŞTILAR'

Türker, Çetin Doğan'ın yakalanmasının usulsüz olduğunu savunurken, ''Çünkü daha önce tutuklamışlar, ifadeleri alınmış ve bir sakınca olmadığı için bırakılmışlardı. Bir duruşma olmaksızın bunların yakalanmaları kaçmaları söz konusu olsaydı olabilirdi. Burada yakalamada önemli olan Çetin Paşa değildi. Yakalananların içinde terfi bekleyen generallerin varlığıydı. Terfi bekleyen üsteğmenler, albaylar vardı. Bunların önüne geçildi ve maalesef Ergenekon Balyoz meselelerinde bugünkü YAŞ kararlarını etkileme amacı güdüyordu. Şu ana kadar ortada bir şey yok ve bu konuda sen tutuklama kararı alıp tekrar bırakacaksın, bu da gösteriyor ki Türkiye'de yargı görülmeyen bir baskı altında ama bu görülmeyeni biz hep görüyoruz' dedi.

Yaşar ANTER - Orkun TÜRE/ BODRUM (Muğla), DHA)

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Mesut Yılmaz'ı Yüce Divan'a O Gönderdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement