TOBB'da 5 Yıldızlı Oda ve Borsa Dönemi - Son Dakika
Politika

TOBB'da 5 Yıldızlı Oda ve Borsa Dönemi

TOBB\'da 5 Yıldızlı Oda ve Borsa Dönemi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB hizmet ithal ettiği dönemi geride bıraktığını ve hizmet ihraç eden döneme girdiğini belirterek, oda başkanlarına yurt dışına göndererek eğittikleri AB uzmanlarını piyasa...

16.11.2012 16:53

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB hizmet ithal ettiği dönemi geride bıraktığını ve hizmet ihraç eden döneme girdiğini belirterek, oda başkanlarına yurt dışına göndererek eğittikleri AB uzmanlarını piyasa kaçırmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

TOBB İkiz Kuller'de gerçekleştirilen 8. Dönem Oda/Borsa Akreditasyonu Sertifika Töreni, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Akreditasyon Kurul Başkanı Halim Mete ve çok sayıda oda başkanı katıldı. Sertifika töreninde bir konuşma yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 10 yıl önce toprağa atılan tohumun meyvelerine almaya başladıklarını dile getirdi. Bugün gerçekleştirilen sertifika töreniyle 129 odanın akredite olacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, dokuzuncu dönemle beraber 21 odanın da akreditasyona hazırlandığını kaydetti. Toplam 150 odanın akredite belgesini alacağını ve hedeflerinin 365 oda olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, akredite odanın tanımını yaptı. "Akreditenin 5 yıldızlı oda" olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Bugün 5 yıldızlı otel üyesine ne hizmet veriyorsa, 5 yıldızlı odada bu kalitede ve standartta hizmet verdiğinin belgesidir. 11 yıl önce TOBB başkanı olduğum zaman biz sayım yaptık. Kaç odamız İngilizce konuşabiliyor diye. Sadece 5 odamız İngilizce konuşa biliyordu. Odalarımızın proje yapma kapasitesi var mı, sıfır… Hiçbirisi o güne kadar proje yapmamıştı" dedi.

Kendisinin başkanlığa geldiği dönemde odaların ne iş yaptığını ve bu odalar sadece aidat alıyor diye eleştirdiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, odaların hizmet odaklı olması gerektiğini ve böyle eleştirerek başkanlığa geldiklerini söyledi.

Başkanlığa geldiği dönemin ardından yaptıkları çalışmayla İngilizce konuşan 5 oda sayısın, 355 odaya çıkardığını ve sadece 10 oda ve borsanın İngilizce konuşamadığının altını çizen Hisarcıklıoğlu, odaların 11 yıl önce proje yapma kapasitesinin sıfırdan, bugün oda ve borsaların 410 milyon lira tutarında proje yaptığını kaydetti. Kendisinin zamanında çalışmaları eleştirdiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bu odalara üyelik mecburi, mecburen parayı ödüyoruz. Hiçbir hizmet yapmıyorlar. Peki, üyeliğin mecburi olmadığı ülke neresi, İngiltere… İngiltere'de gönüllü üyelik esas, peki o hangi standartta hizmet veriyor, müşteri odaklı hizmet veriyor. Bizde aynı hizmeti vereceğiz dedik ve TOBB ile İngiltere Odalar ve Borsalar Birliği'ni bir araya getirdik. Dedik ki, 'sen odalarını ve borsalarını nasıl denetliyorsun. Nasıl belgelendiriyorsun, nasıl hizmet odaklı yapıyorsun' gel bize bunları öret dedik. TOBB olarak ve İngiltere Odalar ve Borsalar Birliği ile karşılıklı sözleşme yaptık. Bize sisteme öğrettiler. Bu akreditasyonu öğrendiğimiz yer onlardır. Onlardan öğrendiğimiz tecrübeyle beraber hadi bakalım akreditasyona başlıyoruz dedik. Bugün Allah'a çok şükür, 150 oda Avrupa'nın herhangi bir noktasındaki, oda ve borsa üye hizmet veriyorsa, minimum hizmet verme kapasitesine geldik. Bu bizim için gurur verici bir hadisedir."

Hizmet ithal eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden, hizmet ihraç eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne geldiklerinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, elde edilen tecrübeyle az gelişmiş ülkelerin odalarını eğitmeye başladıklarını kaydetti. "İnsanın en hayırlısı, insanlara faydalı olandır" prensibini benimsediklerini, odaların ve borsaların bu işi yaptığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bazı odaların yaptıkları çalışmalarla beraber gelirlerinin üye aidatlarının üzerine çıktığını belirtti.

Akreditasyon sisteminin odaların ve Türkiye'nin geleceği olduğuna işaret eden Hısarcıklıoğlu, odaların çalışmalarını herkese anlatmasını ve başarının bu şekilde geleceğinin önemini vurguladı. DEİK temsilcilerini odaların kendilerinin atadığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "DEİK temsilcilerini ne olur, aktif olarak kullandırın. DEİK ile irtibatını artırın. Bana bağlı olarak sizde DEİK temsilcilerinin elde ettiği tecrübelerden faydalanın. Bunun sonucunda üyelerimizi yurt dışına daha fazla açalım" dedi.

Türkiye'deki 65 oda ve borsanın yurt dışındaki 20 ülkedeki oda ve borsayla eşleştiğini belirten Hisarcıklıoğlu, eğitimin kendileri için olmazsa olmazlardan olduğunu belirtti. 22 odanın daha Avrupa'daki borsalarla eşleştireceklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "TOBB olarak gelmiş olduğumuz yeri beğeniyor muyuz? Hayır… 'Dünde dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek prensibiyle' her gün yeni şeyler geliştiriyoruz. 50 personeli AB uzmanı yaptık. Proje nasıl yapılır öğrettik. Takip ediyorum bunları. Bunlar işi öğrenciler 15'i piyasaya çıktı. Elimizden kaçırmayın bunları. Bunları yetiştiriyoruz, yetiştirdiğimiz adamları piyasaya kaçırmayın. Bunlara az emek vermiyoruz. Bunları sistemin içinde tutun" diye konuştu.

Eksik kalan bazı çalışmaların hazırlıklarını yaptıklarını ve iki tane eksik kalan çalışmayı başlatacaklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Oda Akademisi kuracaklarını ve akademisyenleri oda ve borsaların sistemlerin içine sokacakları bir sistem geliştirdiklerini söyledi. Yapılan konuşmaların ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 28 oda ve borsaya sertifikalarını verdi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika TOBB'da 5 Yıldızlı Oda ve Borsa Dönemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement