Uaea Direktörü Amano'nun Tahran Ziyareti - Son Dakika
Politika

Uaea Direktörü Amano'nun Tahran Ziyareti

Uaea Direktörü Amano\'nun Tahran Ziyareti

İran Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Salihi: “Amano’un patlayıcı fünye meselesinin kapanması yönünde adım atacağını umuyorum” Amano: “ UAEA İran ile iş birliğini sürdürecek”

18.08.2014 00:11

Tahran'a resmi ziyarette bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Yukiya Amano, İran Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Ali Ekber Salihi görüştü. Görüşmenin gündeminde İran'ın sahip olduğu patlayıcı fünyeler yer aldı.

Salihi, görüşmeye ilişkin, "Patlayıcı fünyeler konusunu görüştük. Sayın Amano'un bu konunun kapanması yönünde adım atmasını umuyorum. Bu adım atıldığı takdirde geri kalan konular hakkında da ilerleme sağlanabilir" açıklamasında bulundu.

İran ile UAEA'nın 11 Kasım 2013'te imzalanan ortak işbirliği anlaşmasının ardından iki aşamada olmak üzere ajansın 13 talebi hakkında gerekli adımları attıklarını hatırlatan Salihi, "İşbirliği çerçevesinde atılan bu adımların tümü UAEA'nın raporlarına olumlu yansımıştır. İşbirliğinin üçüncü aşamasında UAEA'nın beş başlık altında yeni taleplerini iletti. Bu isteklere 5+1 ülkeleri ile yürüttüğümüz nükleer müzakereler kapsamında cevap vereceğiz" diye konuştu.

Görüşmede Amano tarafından gündeme getirilen UAEA'nın İran'ın patlayıcı fünyeleri hakkındaki tüm endişelerini ve sorularını cevaplandırdıklarını belirten Salihi, UAEA'dan fünyeler meselesinin kapanması için adım atmasını beklediklerini ifade etti.

Göreve gelmesinin ardından ikisi Ruhani hükümeti döneminde olmak üzere İran'a üçüncü resmi ziyaretini gerçekleştiren UAEA Genel Direktörü Yukiya Amano, İran Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Ali Ekber Salihi ile yaptığı görüşmede, UAEA'nın İran ile işbirliğini sürdürmeye kararlı olduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve İran Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Ali Ekber Salihi ile görüşmelerini son derece verimli olarak değerlendiren Amano, İran'ın 11 Kasım 2013'te UAEA ile imzaladığı protokol kapsamındaki işbirliği ve performansının takdire şayan olduğunu belirtti.

Görüşmelerde işbirliğinin devam ettirilmesi için Tahran'a yeni öneriler sunduğuna değinen Amano, bu önerilerin yakın tarihte uygulamaya alınmasını ümit ettiğini söyledi.

UAEA'nın geçmişten kalan ve mevcut tüm konuların çözümü için İran ile olan işbirliğini sürdüreceğini yineleyen Amano,  nihai anlaşmaya ulaşmak için işbirliği protokolünün uygulanmasına devam edilmesinin önemine dikkati çekti.

Amano, Tahran temasları kapsamında Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmüştü.

UAEA'dan yapılan yazılı açıklamada, Amano'un ziyaretinin İran ile Kurum arasındaki işbirliği ve diyaloğun artırılması çabalarının bir parçası olduğu belirtilmişti.

İran'ın nükleer faaliyetlerini denetleme yetkisi bulunan UAEA, 20 Ocak'tan itibaren denetim işlemlerine başlamış ve 21 Temmuz'da Tahran'ın nükleer silah yapımında kullanılabilecek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stokunun tamamını imha ettiğini bildirmişti. - İran

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Uaea Direktörü Amano'nun Tahran Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement