Robotik Cerrahiyle İyileştiler - Son Dakika
Sağlık

Robotik Cerrahiyle İyileştiler

Robotik Cerrahiyle İyileştiler

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, böbrek rahatsızlığı bulunan 3 hasta, robotik cerrahi sayesinde ameliyat edilerek sağlıklarına kavuştu Başhekim Prof. Dr. Özkahya: "Yaklaşık 2 yıl önce başladığımız robotik cerrahi ile yaklaşık 300'e yakın vakaya müdahale edildi"

12.09.2013 15:30

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, böbrek rahatsızlığı bulunan 3 hasta, robotik cerrahi sayesinde ameliyat edilerek sağlıklarına kavuştu.

EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Turna, hastalarla düzenlediği basın toplantısında, robotik cerrahinin çok sınırlı merkezlerde uygulandığını, hastalara büyük avantaj sağlayarak kan kaybını yok denecek kadar azalttığını, hastanelerdeki kalış süresini azalttığını belirtti.

Hastanelerinde yaklaşık 2 yıl önce hizmete giren robotik cerrahinin başta üroloji olmak üzere kadın doğum ve genel cerrahide yaygın olarak kullanıldığını ifade eden Turna, prostat ve böbrek kanserinde bu teknolojiyi çok daha sık kullandıklarını dile getirdi.

ABD'de prostat kanserlerinin yaklaşık yüzde 90'ının bu teknoloji sayesinde ameliyat edildiğini anlatan Turna, aynı oranın Türkiye'de yüzde 20'lerde olduğunu, daha çok uzun mesafe katetmek zorunda olduklarını söyledi.

Cihazın tek başına yeterli olmadığını, ekibin çok önemli olduğunu vurgulayan Turna, anabilim dalı olarak 200'e yakın hastaya bu yöntemle müdahale ettiklerini ifade etti.

EÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu ise robotik cerrahi sayesinde bir yandan hastalara müdahale ederken diğer yandan ise bu yöntem hakkında eğitimleri olduğunu, 30'a yakın kişiye kurs verdiklerini kaydetti.

Hastanenin başhekimi Prof. Dr. Mehmet Özkahya da, "Yaklaşık 2 yıl önce başladığımız robotik cerrahi ile yaklaşık 300'e yakın vakaya müdahale edildi" dedi.

Hastalar

EÜ'de ilk kez robotik cerrahi ile ameliyat edilen çocuk olan 13 yaşındaki Ege Yıldırım, karın ve sol yan ağrısı ile Çanakkale Devlet Hastanesi'ne başvurduğunu, yapılan tetkiklerde böbreğin çıkışında darlık saptandığını ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde robotik cerrahi ile ameliyat edilerek sağlığına kavuştuğunu ifade etti.

Kıvanç Yorgancıoğlu (40) ise yüksek tansiyon nedeniyle tetkik edilirken böbreğinde kitle tespit edildiğini, böbreğindeki kitlenin robotik cerrahi sayesinde kısmen alındığını anlattı.

Ahmet Eta (78) da kanlı idrar yapma yakınması ile başvurduğu hastanede sağ böbreğinde kitle tespit edildiğini, bu kitlenin alındığını 48 saat içerisinde de eve gönderildiğini dile getirdi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Robotik Cerrahiyle İyileştiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement