Sarı mayolular #4 - Son Dakika
Spor

Sarı mayolular #4

Sarı mayolular #4

Salı günü Tour de France’ın dördüncü etabı koşuldu.

11.07.2019 14:23

Salı günü Tour de France’ın dördüncü etabı koşuldu. Départ, Reims’ten verildi. İstikamet, 213,5 km ötedeki Nancy idi. Parkurda dördüncü kategoriden iki yokuşumuz vardı ve bu yokuşlar toplu sprint finişine engel olacak türden değildi.

Üçlü, pek kuvvetli olmaktan bir kaçış grubumuz vardı. CCC Team’den Michael Schar’a iki Wanty Gobert’li, Frederik Backaert ve Yoann Offredo eşlik ediyordu. Kaçışta iki kontra atak denemesi oldu ancak yorulan bacaklar, bu kontra atakların başarılı olmasına mani oldu. Son 15 km’ye girerken kaçış, peloton tarafından nötralize edilmişti. Artık toplu sprint finişi bizi bekliyordu.

Team Total Direct Energie’nin Fransız bisikletçisi Lilian Calmejane son 10 km’ye girerken bir atak yaptı. Üç dört km boyunca ana grubun elli metre kadar önünde yoluna devam etti. Ancak Bora Hansgrohe ve Deceuninck – Quick Step’in temposuna karşı koyamadı.

Son km’lerde sarı mayonun sahibi Quick Step’li Julian Alaphilippe bir domestik gibi çalıştı. Dimension Data da Edvald Boasson Hagen’i önde tutmak için büyük çaba sarf etti. Keza Lotto Soudal’liler de Caleb Ewan’ı sprinte sokmak için ön taraftalardı. Ancak en iyi çalışan takım hiç şüphesiz ki Quick Step’di.

Son km içinde Elia Viviani’nin önünde hem Maximiliano Richeze hem de Michael Morkov vardı. Bu iki isim Viviani’yi yalnız bıraktıklarında İtalyan sprinterin önünde sprint atmak için yalnızca 150 m kalmıştı. Çok iyi değerlendirdi bu fırsatı Viviani ve rahat sayılabilecek bir şekilde kariyerinde ilk kez bir Tour etabı kazandı. Viviani bu galibiyetle birlikte üç büyük turda da etap galibiyeti yaşamış oldu.

Podyumu Team Emirates’ten Alexander Kristoff ve Lotto Soudal’den Caleb Ewan tamamladı. Yeşil mayo Peter Sagan dördüncü olabildi ancak aldığı puanlar sayesinde yeşil mayosunu korumayı bildi.

Dün ise beşinci etabı geride bıraktık. Dördüncü etaba göre daha kısa, ancak biraz daha zorlu bir parkur vardı. Günün sonunda Alsace bölgesinde girilecek, Fransa’nın güzel kentlerinden Colmar’a varılacaktı. Mesafe 175 kilometre idi.

Kuvvetli bir kaçış ekibinin galibiyete uzanabileceği, ikinci ve üçüncü kategoriden ikişer yokuş vardı. Özellikle finişe 35 km kala konumlanan Côte des Trois-Epis ve 20 km konumlanan Côte des Cinq Châteaux zirveleri öncesi yapılacak ataklar, etap galibini belirleyebilirdi.

Hâl böyle olunca peloton güçlü bir kaçış grubunun oluşmasına müsaade etmedi. Thomas De Gendt, Ben King, Jasper Stuvyen, Nils Politt, Olivier Neasen gibi önemli isimler kaçışa yeltendi ancak pelotonun temposuna kurban gittiler.

Ardından başka isimler kaçmak için çabalamaya başladılar. Dağların kralı mayosu sahibi Lotto Soudal’li Tim Wellens, Trek Segafredo’dan Toms Skujins, Katusha’dan Madz Würtz Schmidt ve Education First’ten Simon Clarke denemelerinde başarılı oldular. Bu dörtlü kaçış grubu oluştu oluşmasına ancak ana grup tempoyu hiç düşürmedi. Dolayısıyla fark hiç üç dakikanın üzerine çıkmadı.

Sondan ikinci yokuş başladığında bazı saf sprinterler dökülmeye başladı. Elia Viviani, Caleb Ewan, Andre Greipel gibi isimler pelotondan koptular. Son 40 km’ye girerken kaçış grubunda bir dağılma baş gösterdi. Trois-Epis tırmanışı geçildikten sonra önde yalnızca Skujins kaldı. Son yokuş olan Cinq Châteaux yokuşunun erken kilometrelerinde Skujins de yakalandı. Finişe 22 km kaldığında artık en ön tarafta etap galibiyeti için mücadele eden takımlar kalmıştı.

Cinq Châteaux zirvesine doğru pelotonu çeken takım Sunweb’di. Amaçları, genel klasmancıları Tom Dumoulin’in yokluğunda Tour’de etap almak olan Alman takımı, bu etabı gözüne kestirmiş gibiydi. Zira etabın ikinci yarısı sürekli pelotonun önünde tempo yaptılar ve Michael Matthews için bu parkur, galibiyet alınabilecek bir parkurdu.

Sunweb’in yanı sıra Julian Alaphilippe ve Peter Sagan da etabın olağan şüphelileri olarak kendilerini ön tarafta konumlandırdılar. Ancak bu iki bisikletçi Sunweb’lilerin yanında yalnız kalmış gibi gözüktüler.

Kaçışa gidebilecek bu etapta son 10 km’ye girdiğimizde oldukça kalabalık bir peloton vardı ön tarafta. Artık etabın galibini bir sprint finişinin belirleyeceğini biliyorduk. Team Emirates’ten Ruis Costa’nın 7,5 km kala yaptığı atak da kimseyi toplu sprint finişinden şüphe ettirmedi.

Son bir km’ye girdiğimizde en ön tarafta Peter Sagan, Daryl Impey, Matteo Trentin, Greg Van Avermaet, Jasper Stuvyen gibi sprinti güçlü isimler vardı ve etabın bu isimlerden birine gideceği belliydi.

İlk deneme Impey’den geldi. Erken bitti Güney Afrikalı. Ardından takım arkadaşı Trentin atağını yaptı. Ancak en doğru zamanda atak yapan isim yeşil mayolu Peter Sagan’dı. Çok istediği, önceki günlerde sürekli peşinden koşup bir türlü alamadığı etap galibiyetini beşinci günde aldı Slovak süper yıldız. Sagan’ın çizgiyi ilk sırada geçtikten sonra, üzerinde de yeşil mayo varken yaptığı “The Hulk” sevinci, fotoğrafçıları bir hayli sevindirmiş olmalı.

Bu iki etabın ardından herhangi bir mayo el değiştirmedi. Sarı mayo Alaphilippe’in, yeşil mayo Sagan’ın, dağların kralı mayosu Wellens’in, beyaz mayo ise Wout van Aert’ın üzerinde kalmaya devam etti.

Bugün baştan sonra izlenmesi gereken bir etap var. Altıncı gün, Tour’un genel klasmanda belirleyici olacak ilk etabı koşulacak. Almanya sınırına oldukça yakın olan, Colmar’ın biraz doğusundaki Mulhouse’tan yola çıkacak peloton batıya doğru yol alacak. Tam yedi tane kategorize tırmanış var. Bunların üçü birinci, ikisi ikinci, diğer ikisi ise üçüncü kategoriden tırmanışlar.

Son durak, La Planche des Belles Filles’in zirvesinde olacak. Geçilecek altı tırmanışın ardından, yedi km uzunluğundaki ve ortalama %8,7 eğime sahip La Planche des Belles Filles, bizlere bu zorlu etabının kazananının kim olduğunu söyleyecek. Ancak yüksek ihtimaldir ki bununla yetinmeyecek. Genel klasmancılardan kim, ne durumda? Alpler ve Pireneler’de kimler zirve mücadelesini sürdürebilecek? Bu sorulara da bu tırmanışın ve bu etabın ardından bazı cevaplar almış olacağız.

Kaynak: EuroSport.com

Son Dakika Spor Sarı mayolular #4 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement