Geleceğin Bilim İnsanları Cern'de - Son Dakika
Teknoloji

Geleceğin Bilim İnsanları Cern'de

Geleceğin Bilim İnsanları Cern\'de

Türkiye'nin en eski okullarından Kabataş Erkek Lisesi'nden 40 öğrenci, tarihin en kapsamlı fizik deneyinin yapıldığı Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'ni (CERN) ziyaret etti

10.11.2013 12:28

HALİL İBRAHİM BAŞER - Türkiye'nin en eski okullarından Kabataş Erkek Lisesi'nde eğitim gören 40 öğrenci, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'ni (CERN) ziyaret etti.

İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan ve binlerce bilim insanının görev yaptığı CERN, kapılarını, geleceğin Türk bilim insanlarına açtı.

Kabataş Erkek Lisesi idarecileri, öğrencilerini bilimsel çalışmalara teşvik etmek amacıyla CERN'e gezi düzenleme kararı aldı.  Okulun fizik kulübü üyesi 40 öğrenci ile okul müdürü ve 4 öğretmenden oluşan grup, 21-24 Ekim'de CERN'e giderek, çalışmaları yakından görme fırsatı buldu.

CERN'de yürütülen deneylerden biri olan ancak bakımda olması nedeniyle, ziyaretçi alınmayan, yerin 90 metre altındaki CMS dedektörünün merkezine girme şansını elde eden öğrenciler, burada çalışan deneysel fizikçi Bora Akgün eşliğinde çalışmaları yerinde gördü.

-Okul müdürü Dindar: "Pozitif dönüşler aldık"

Lise Müdürü Abdulsamet Dindar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencileri, bilim dünyasının "gözünün üzerinde olduğu" CERN'e götürmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Öğrencilerin, deney alanlarını ayrıntılı bir şekilde incelediğini ve bunun da çok olumlu katkısı olduğunu dile getiren Dindar, şöyle devam etti:

"Çok pozitif dönüşler aldık. Her yıl yapmaya karar verdik. Özellikle CMS dedektörünü görmeleri büyük şans oldu. Burası, bir apartman büyüklüğünde dizayn edilmiş, milyonlarca kilometre kablonun kullanıldığı, hassas cihazların olduğu muazzam bir alan. Normalde bu alana kimse alınmıyormuş ama bakımda olması ve bize eşlik eden Bora beyin gerekli izinleri alması sayesinde buraya girebildik. Hem bizim hem de öğrencilerimiz için müthiş bir deneyim oldu."

-Öğrenciler geziden memnun kaldı

Geziye katılan öğrencilerden 12. sınıf öğrencisi Yağmur Seçkin, Türkçe-Matematik sınıfı öğrencisi olmasına rağmen fiziğe özel ilgisi olduğunu anlatarak, "Çok ısrar ettim gitmek için. Sağolsun beni de götürdüler.  Çok faydalı oldu, farklı bir deneyim oldu. Çok sayıda Türk bilim insanıyla tanıştık" dedi.

Öğrenci Can Taboğlu da gezi sayesinde,  önceden ilgi duyduğu bu alan hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğunu ifade ederek, "Deneylerin nasıl yapıldığı, nasıl kanıtlanıdığını gördüm. Yeni şeyler öğrendim. Çok güzel oldu. Ziyaret beni iyi bir bilim insanı olmaya teşvik etti" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Teknoloji Geleceğin Bilim İnsanları Cern'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement