4 Şubat Dünya Kanser Günü - Son Dakika
Yerel

4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü

Trabzon Valisi Öz: "Kanser hastalıklarının en aza indiği bir ülkede hep birlikte yaşamayı umut ediyoruz"

04.02.2014 16:21

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, "Kanser hastalıklarının en aza indiği bir ülkede hep birlikte yaşamayı umut ediyoruz" dedi.

"4 Şubat Dünya Kanser Günü" dolayısıyla Meydan Parkı'nda etkinlik düzenlendi. Etkinliğe, Vali Öz ve eşi Rukiye Öz, Sağlık İl Müdürü Kemal Süleyman, Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Nimet Baki, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu ile vatandaşlar katıldı.

Vali Öz, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de olduğu gibi Trabzon'da da son yıllarda sağlık hizmetlerinde önemli değişim ve dönüşümler yaşandığını belirterek, "Trabzon olarak kanserle mücadelede altyapımız çok güçlü. Trabzon'da bir başka güzelliğimiz ise Umut ve Savaşım Derneği gibi bir yapılanmanın olmasıdır. Derneğimiz burada bir araç alıp donatarak vatandaşımızın hizmetine sundu. Türkiye'de bir ilk olan bu araç ile Trabzon'un ilçe ve köylerinde önemli taramalar yapılıyor. Kanserde en önemli süreç korunma ve erken teşhistir. Teşhis ve tedavide çok önemli mesafeler alındı" ifadelerini kullandı.

Kanser denince akla meme ve akciğer kanseri geldiğini dile getiren Öz, şunları söyledi:

"Akciğer kanserinin en önemli tetikleyicisi sigaradır ama tüm kanser çeşitlerinin en önemli sebebi dünyayı ve ülkemizi giderek tehdit eden obezite dediğimiz aşırı ve dengesiz beslenmedir. Dolayısıyla bazı tedbirleri alarak korunma imkanına kavuşabiliyoruz. Erken teşhisle beraber tedavi yöntemlerinin uygulanması ile olumlu sonuç alma imkanımız çok yüksek oluyor. Bununla ilgili hem kapasitemiz hem de gerekli donanımımız mevcuttur. Erken teşhis konusunda vatandaşımızı bilinçlendirmeye devam edeceğiz. Kanser hastalıklarının en aza indiği bir ülkede hep birlikte yaşamayı umut ediyoruz."

Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu ise kamuoyunda farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını kaydederek, "Proje çerçevesinde toplumun tüm kesimlerine ulaşmak istiyoruz. Kanser artık erken teşhis ile önlenebilir durumdadır. Ulusal kanser tarama programı yürütülüyor ancak Umut ve Savaşım Derneği ile ortak bir projeyle 2 bin 500 hastamıza tarama yapıldı. 40 ile 69 yaş arasındaki kadınlarımıza ulaşmak istiyoruz. Tüm halkımızdan yaptığımız taramalara destek olmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

Umut ve Savaşım Derneği Başkanı Nimet Baki de erken teşhis ile kanserden korunmanın mümkün hale geldiğini vurgulayarak, Trabzon'da yapılan taramalarda 2 bin 500 kadına ulaşıldığını söyledi.

Baki, farkındalık yaratmak amacıyla kanser tarama aracını 4 gün boyunca Trabzon'da bulunduracaklarını da belirterek, tüm kadınlardan tarama yaptırmalarını istedi.

Konuşmalarının ardından Vali Öz ve beraberindekiler, Meydan Parkı'nda konuşlandırılan kanser tarama aracını gezerek incelemelerde bulundu. - Trabzon

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 4 Şubat Dünya Kanser Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement