Arkeolog Prof. Dr. Çambel'in Vefatı - Son Dakika
Yerel

Arkeolog Prof. Dr. Çambel'in Vefatı

Arkeolog Prof. Dr. Çambel\'in Vefatı

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Aldırmaz: ''Çambel, Karatepe’de 'İki Dilli Kalıntıları' iğneyle kuyu kazarcasına ortaya çıkarmış, ömrünü bu höyüğe adamıştır''

14.01.2014 11:40

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, arkeolog Prof. Dr. Halet Çambel'in vefatından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, Çambel'e Allah'tan rahmet, ailesine ve arkeoloji dünyasına başsağlığı diledi.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, yazılı açıklamasında, 98 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Çambel'in, Türk kadınının ve insanının neler başarabileceğini göstermesi açısından örnek bir ömür yaşadığını ifade etti.

Çambel'in, 1946'da Kadirli ilçesindeki Karatepe Höyüğü kazılarını başlattığını hatırlatan Aldırmaz, bu çalışmalarda ortaya çıkan değerlerin tarihe ışık tuttuğunu belirtti.

Aldırmaz,  Karatepe'de ortaya çıkan bilgilerin, Mustafa Kemal Atatürk'ün tarih teziyle de örtüşmesi açasından çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Çambel, Karatepe'de 'İki Dilli Kalıntıları' iğneyle kuyu kazarcasına ortaya çıkarmış, ömrünü bu höyüğe adamıştır. Karatepe Höyüğü, Çamlıbel'in girişimleriyle Türkiye'nin ilk açık hava müzesidir. Kadirli'de adına yaptırılmış bir de okul bulunan Çambel, höyük çevresindeki köylüleri eğitme ve kooperatifler kurdurma konusunda da çaba göstermiştir. Olimpiyatlara katılan ilk kadın sporcu olma ünvanını da elinde bulunduran Çambel, yaşamı, yaptıkları ve duruşuyla çağdaş Türk kadınına örnek oluşturmuştur." - Adana

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Arkeolog Prof. Dr. Çambel'in Vefatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement