Arnavutluk Heyetinden, Müftü Özbuğday'a Ziyaret - Son Dakika
Yerel

Arnavutluk Heyetinden, Müftü Özbuğday'a Ziyaret

Arnavutluk Heyetinden, Müftü Özbuğday\'a Ziyaret

Arnavutluk İslam Topluluğu Başkanlığı'na bağlı üst düzey yönetici ve görevlilerden oluşan 41 kişilik heyet, Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday'ı ziyaret etti.
Makamında konuklarını kabul eden İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, Diyanet İşleri...

08.11.2013 11:24

Arnavutluk İslam Topluluğu Başkanlığı'na bağlı üst düzey yönetici ve görevlilerden oluşan 41 kişilik heyet, Konya İl Müftüsü Şükrü Özbuğday'ı ziyaret etti.

Makamında konuklarını kabul eden İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın gönül coğrafyasında bulunan Balkanlarda, Avrupa, Afrika ve diğer ülkelerdeki Müslümanlarla son zamanlarda diyaloglarını sıklaştırdığını ifade ederek, "60'ya yakın ülkede Diyanet İşleri Başkanlığımızın temsilcilikleri bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Arnavutluk Cumhuriyeti'dir. Arnavutluk Cumhuriyeti Tiran Büyükelçiliği'nde Din İşleri Müşaviri Şaban İşlek bulunmaktadır" dedi.

Balkanlardaki Müslümanlara büyük önem verdiklerini kaydeden Müftü Özbuğday, "Onlarla çok sıkı diyalog ve iş birliği halindeyiz. Oraya gücümüzün yettiği kadar gerek cami gerek dini kurumlarının yapımında veya ihtiyaç halinde din görevlisi gönderilmesi konusunda yardımcı olmaktayız ve destek vermekteyiz. Balkanlardaki Müslüman varlığının ilk temellerinin Konya ve Karaman civarından oraya giden Müslümanlar olduğu bilinir. Onun için biz Balkanlardaki Müslüman kardeşlerimize 'Evladı Fatihan' diyoruz. Onun için dedelerinizin ülkesine memleketine hoş geldiniz diyorum" şeklinde konuştu.

"KONYA'DAKİ İSLAMİ ANLAYIŞ DÜNYA İÇİN ÖNEM TEŞKİL ETMEKTEDİR"

Arnavutluk İslam Birliği Başkan Yardımcısı Gazmend Aga ise, Türkiye'nin kendileri için Balkanlar için özel bir değeri olduğunu vurgulayarak, "Günümüzde ayrımcılığın, kavganın ayyuka çıktığı bu günlerde sevginin, hoşgörünün, toleransın, diyalogun önemi çok fazladır. Bu açıdan Konya'daki İslami anlayışının, İslami yorumun sadece Balkanlar için değil bütün dünya için önem teşkil etmektedir. Hz. Mevlana'nın çok önemli ve bilinen bir sözü vardır. 'Gel ne olursan ol, yine gel' diye. Ancak Balkanlar'da Komünizmin yaşanması itibariyle bütün İslami alt yapının tahrip edilmesiyle zannederim yeni bir anlayışa ihtiyaç vardır. 'Geleyim kim olursam, geleyim' Ben Türk milletinin bu anlayışta olduğunu görmekteyim. ve biz bundan çok memnuniyet duymaktayız. Bütün yardımlarıyla dualarıyla yanımızda olan Türk milletine teşekkür ediyoruz. Hepinizi bizim güzel memleketimize davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Arnavutluk Tiran Din Hizmetleri Müşaviri Şaban İşlek de, Arnavutluk İslam Topluluğu Başkanlığıyla birilikte Türkiye ziyaretini planladıklarını belirterek, "Din İşleri Müşavirliği olarak yanlarında bulunmaktan biz de mutlu olduk. Ama bu ziyaretimizde 'Gez dünyayı, gör Konya'yı' sözünden de hareket ederek özellikle Konya'yı planladık ve bu ziyareti önemsedik. Arnavutluk'tan gelen misafirlerimiz de inanıyorum ki, en mutlu günlerini burada geçirecekler" dedi.

Konuşmaların ardından Müftü Özbuğday ve konuk Gazmend Aga birbirlerine hediye verdi.

Arnavutluk heyeti, iki gün boyunca Konya'nın tarihi ve kültürel yerleri gezeceği ve dini kurumların işleyişi hakkında bilgi alacağı belirtildi. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Arnavutluk Heyetinden, Müftü Özbuğday'a Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement