Arü'de "Engel Farkındalığı ve Bilinçlendirme Toplantısı" Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Arü'de "Engel Farkındalığı ve Bilinçlendirme Toplantısı" Yapıldı

Arü\'de "Engel Farkındalığı ve Bilinçlendirme Toplantısı" Yapıldı

Sosyal sorumluluk alanındaki faaliyetlerine ara vermeyen Ardahan Üniversitesi (ARÜ), "engelsiz üniversite" anlayışı ile yaptığı çalışmalarına son sürat devam ediyor.

04.12.2013 12:04

Sosyal sorumluluk alanındaki faaliyetlerine ara vermeyen Ardahan Üniversitesi (ARÜ), "engelsiz üniversite" anlayışı ile yaptığı çalışmalarına son sürat devam ediyor. Son olarak "ARÜ Engelsiz Üniversite Birimi" tarafından, "engellilik" konusunda toplumsal farkındalığa katkı sağlamak amacıyla "3 Aralık Dünya Engelliler Günü Engel Farkındalığı ve Bilinçlendirme Toplantısı" düzenlendi.

ARÜ Çamlıçatak Yerleşkesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda yapılan programa ARÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Gürkan Doğan ve Prof. Dr. Orhan Söylemez, ARÜ Rektör Danışmanı ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Alper Karadağ, ARÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakkı Büyükbaş, ARÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Evren Erginal, ARÜ Göle MYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Vesile Düzgüner ve ARÜ'lü akademisyenler ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan programda, ARÜ'nün "engelsiz üniversite" misyonu çerçevesinde gerçekleştirdiği çeşitli çalışmalarla ilgili bir tanıtım slaytı gösterildi.

REKTÖR YARDIMCISI PROF. DR. SÖYLEMEZ: ENGELSİZ ÜNİVERSİTE BİRİMİ ÇALIŞMALARINA DEVAM EDİYOR

Slayt gösteriminin ardından programda ilk sözü ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez aldı. Konuşmasında Ardahan Üniversitesi Engelsiz Üniversite Birimi'nin çalışmalarına son sürat devam ettiğini belirten Prof. Dr. Söylemez, "Ardahan Üniversitesi tarafından hizmete sunulan 'Engelsiz Üniversite Birimi', engelli olduğu yasal ve bilimsel olarak belirlenmiş öğrencilere, personele ve ailelerine yardımcı olmak amacıyla çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Mesela üniversitemizin yeni binalarında tekerlekli sandalye için hazırlanmış platformlar var. Asansörler var. Görme engelli öğrencilerimizin kitap okuyabilmesi için özel donanımlı bilgisayarımız var." dedi. Öte yandan Prof. Dr. Söylemez, gündelik hayatta engelli insanlara karşı daha bilinçli bir şekilde davranılması gerektiğini de hatırlattı.

ARÜ Engelsiz Üniversite Birim Sorumlusu Öğr. Gör. Betül Aşçı ise, toplumda engellilere karşı yanlış bir bakış açısının hakim olduğunu ifade ederek, "Toplumda engelli insanlara karşı 'eğitilemez, öğretilemez' düşüncesi mevcuttur. Örneğin 'zihin engelli' dediğimizde hepimiz bir ürküyoruz. Sanki zihin engelliler hiçbir zaman eğitilemez ve onlara bir şeyler öğretilemez anlayışına kapılıyoruz. Yine işitme engelliler için de yanlış bir kanaatimiz var. 'İşitemeyen çocuk konuşamaz' diyoruz. Maalesef bu yanlış bir teşhistir. Erken teşhis ve tedavi yoluyla işitme problemi olan çocuklarımız konuşturulabilir." dedi.

DÖNDÜ AVKUŞ: HAYATA KÜSMEDİM VE BAŞARILI OLMAYA HEP GAYRET ETTİM

Programa konuk olarak katılan görme engelli Döndü Avkuş ve Erkan Avkuş çifti ise, birer engelli olarak geçmişten bugüne kadar yaşadıkları çeşitli sıkıntıları katılımcılar ile paylaştı. 11 yaşından sonra geç teşhis nedeniyle gözlerini kaybettiğini söyleyen Döndü Avkuş, "Gözlerimi kaybettim. Fakat gözlerimi kaybettikten sonra yine de hayata küsmedim. Engelli arkadaşlarımla kaynaştım. Engellilerin hayatta neler yapabileceğini öğrendim. Sözleşmeli olarak bir hastanede çalıştım. Diğer yandan ortaokulu ve liseyi açık öğretimden bitirdim. Şu anda üniversite okuyorum. Bunun yanı sıra el işi kurslarına gittim. Yani yaşam mücadeleme hep devam ettim." diyerek, engelli insanların toplumda yer alabilecek nitelikte azim ve güce sahip olduğunu dile getirdi.

Döndü Avkuş'un eşi Erkan Avkuş, doğuştan görme engelli olduğunu bildirerek, "Ben 6 aylık iken görme engelli olduğum fark ediliyor. Ondan sonra doktora götürüyorlar. Doktor anneme diyor ki, 'Gebelik döneminde kullandığınız yanlış ilaç sebebiyle çocuğunuzun göz damarları zarar görmüş.' Bu nedenle görme engelli olarak hayata başladım. Fakat yine de hayat mücadelemi sürdürüyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Döndü Avkuş ve Erkan Avkuş çiftine birer 'Teşekkür Belgesi' takdim etti.

Programa konuk olarak katılan Aysel Hanoğlu, işitme engelli olan oğlu için yazmış olduğu mektubu seslendirdi. ARÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan'ın Aysel Hanoğlu'na 'Teşekkür Belgesi' takdim etmesiyle program sona erdi. - ARDAHAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Arü'de 'Engel Farkındalığı ve Bilinçlendirme Toplantısı' Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement