Arü'de "Kadına Şiddete Hayır" Denildi - Son Dakika
Yerel

Arü'de "Kadına Şiddete Hayır" Denildi

Arü\'de "Kadına Şiddete Hayır" Denildi

Türkiye’de son yıllarda ciddi oranda artış gösteren kadına yönelik şiddete dikkat çekmek ve sosyal farkındalık yaratmak için Ardahan Üniversitesi’nde bir etkinlik düzenlendi.

05.03.2015 15:04

Türkiye'de son yıllarda ciddi oranda artış gösteren kadına yönelik şiddete dikkat çekmek ve sosyal farkındalık yaratmak için Ardahan Üniversitesi'nde bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik, "Şiddete Hayır" sloganı ile Ardahan Üniversitesi Gençlik Merkezi (ARÜGEM) ve Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi'nin işbirliği ile gerçekleştirildi.

İİBF Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Gürkan Doğan, Prof. Dr. Orhan Söylemez ve Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık, Ardahan Valisi Ahmet Deniz'in eşi Olcay Deniz, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Kökoy'un eşi Cevriye Köksoy, ARÜGEM Başkanı Canan Korkmaz, akademisyenler ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinlik, saat 14.00'da ARÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vesile Düzgüner'in açış konuşması ile başladı. Kadın haklarının geçmişten günümüze kadar geçirdiği süreçlerden bahseden Yrd. Doç. Dr. Düzgüner, "Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, kadınlara seçme ve seçilme hakkını kanunlara dayandırarak verirken bu konuda dünyanın pek çok gelişmiş ülkesine ilham kaynağı olmuştur." dedi. Yrd. Doç. Dr. Düzgüner, "Üniversitemiz, kadınlarımızın yaşam boyu eğitim programları ile yaşamın her alanıyla ilgili eğitimle desteklenmesine, yenilikçi, yaratıcı, girişimci yönlerini ortaya koyabilmek için fırsatların önlerine getirilmesine ve karar alma süreçlerinde önemli roller üstlenmelerine katkı sağlamayı kendine amaç edinmiştir." diye konuştu.

Rektör Prof. Dr. Korkmaz: "İnsanımızın Yüreğini İnşa ve İmar Etmek Gerekiyor."

Etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Korkmaz, kadın hakları konusunda yasal düzenlemelerin yanı sıra insanların daha çok bilinçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Kadın haklarını yasal düzenlemeler ile de belirlemek gerekiyor. Ama kadın hakları sadece yasal düzenlemelerle sağlanamaz. İnsanımızın yüreklerini inşa ve imar etmemiz gerekiyor." dedi. Programın devamında, Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi Müdürü ve ARÜ Öğretim Üyesi Yrd. Dr. Elif Gazioğlu Terzi bir sunum gerçekleştirdi.

"Ülkelerin Ortak Sorunu Kadına Yönelik Şiddettir."

Kadınlara yönelik şiddetin çeşitli bahaneler ile sürdüğünü belirten Yrd. Doç. Dr. Gazioğlu Terzi, "Örneğin mesele kadının kılık kıyafeti olsaydı, kadınların kapanarak sokakta olduğu ülkelerde veya coğrafyalarda bu sorunlar yaşanmazdı. Pakistan'da, Afganistan'da, Hindistan'da dünyanın diğer bütün ülkelerinde olduğu gibi kadınlar tecavüze ve tacize uğruyorlar." diyerek, ayrıca kadına yönelik şiddetin tüm ülkelerin ortak sorunu olduğunu dile getirdi.

Etkinlik ARÜ Öğretim Görevlisi Ayşen Yılmaz'ın kadına yönelik şiddet konusunda uluslar arası alanda yapılan çalışmalardan oluşan sunumu ile devam etti. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için uluslar arası alanda yapılan ilk çalışmanın 1967 yılında Birleşmiş Milletler tarafından sunulan "Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi" bildirgesi olduğunu belirten Öğr. Gör. Yılmaz, "Uluslar arası alandaki son gelişme 1 1 Mayıs 2011'de imzaya açılan ve ilk yaptırım gücüne sahip olan İstanbul Sözleşmesi'dir." şeklinde konuştu.

ARÜ Yüksek Lisans öğrencilerinden Merve Ekim, kız öğrencilerin karşılaştıkları sorunları dile getiren bir konuşma yaptı. Ekim, söz konusu sorunların insanları bilinçlendirerek karşılıklı bir anlayış çerçevesinde çözülebileceğini kaydetti. Öte yandan programda ARÜ Engelsiz Üniversite Birimi Sorumlusu Öğr. Gör Betül Aşçı tarafından engelli insanların yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek amacıyla bir slayt gösterisi yapıldı. Etkinliğin son konuşmacısı görme engelli olan Döndü Avkuş oldu. Avkuş engelli bir kadın olarak yaşadığı zorluklara değindi. Avkuş, azmi ve mücadelesi sayesinde şu an iş hayatında başarılı ve mutlu bir evliliğe sahip olduğunu ifade etti.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından etkinlik verilen kokteyl ile devam etti. Kokteylde Rektör Prof. Dr. Korkmaz, tüm konuşmacıları ayrı ayrı tebrik etti. Ayrıca Rektör Prof. Dr. Korkmaz öğrenciler ile sohbet edip birlikte fotoğraf çektirdi. - ARDAHAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Arü'de 'Kadına Şiddete Hayır' Denildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement