Başörtüsünden Dolayı 'Serbest İnşaat Mühendisi' Belgesi Verilmediği İddiası - Son Dakika
Yerel

Başörtüsünden Dolayı 'Serbest İnşaat Mühendisi' Belgesi Verilmediği İddiası

Başörtüsünden Dolayı \'Serbest İnşaat Mühendisi\' Belgesi Verilmediği İddiası

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, şube yönetim kurulu üyesi de olan bir meslektaşlarına, başörtüsünden dolayı "serbest inşaat mühendisi" belgesi verilmediği iddiası ilgili olarak, "Dünden itibaren hiçbir engel"...

06.11.2012 14:07

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, şube yönetim kurulu üyesi de olan bir meslektaşlarına, başörtüsünden dolayı "serbest inşaat mühendisi" belgesi verilmediği iddiası ilgili olarak, "Dünden itibaren hiçbir engel kalmamıştır. Bize göre bu tür olaylar, 21. yüzyılda konuşulmaması gereken konulardır" dedi.

Şahin, BAOB Yerleşkesi'nde düzenlediği basın toplantısında, İMO Bursa Şubesi'ne kayıtlı yüksek mühendis Nurten Topaloğlu'na başörtülü resminden dolayı

"serbest inşaat mühendisi" verilmediği iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İMO Bursa Şubesi olarak siyasal birliktelik aramadıklarını, ortak paydalarının sadece meslekleri olduğunu ifade eden Şahin, "Bizler hala 3458 sayılı 1938 yılında çıkmış Mimarlık ve Mühendislik Hakkında Kanun ve 6235 sayılı 1954 yılında çıkmış Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) yasalarıyla idare ediliyoruz. Özellikle kentsel dönüşümün gündemde olduğu bugünlerde, mimarlar, mühendisler, şehir plancılarının 1938 ve 1954 yıllarındaki yasalarla idare ediliyor olması en büyük handikabımız" dedi.

-TMMOB Yönetim Kurulu'nun 1995'te aldığı karar-

Topaloğlu'nun, İMO Bursa Şubesi'nin üyesi olduğunu hatırlatan Şahin,

"Üyelik hakkını elde eden birisinin mesleki hakkına engel olmak kesinlikle söz konusu olmamalıdır. Nurten Topaloğlu, işinden, evinden ve kendi özel hayatından feragat ederek İMO Bursa Şubesi'nde yönetim kuruluna seçilmiş ilk bayan hüviyetini almıştır. Master yaparak yüksek mühendis olan Topaloğlu, meslektaşlarıyla olan ilişkilerinden dolayı asil yönetim kuruluna seçilerek hizmet etmiştir" diye konuştu.

Şahin, TMMOB'un 1995'te aldığı bir kararla böyle bir sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"1995'te TMMOB Yönetim Kurulu, sakallı ve türbanlı olan resimlere kimlik verilmemesi yönünde bir karar almış. Topaloğlu, serbest inşaat mühendisliğini icra etmek üzere İMO Bursa Şubesi'ne müracaat etmiştir. Biz de başvurusunu kabul ettik ve Ankara'ya gönderdik. İMO Bursa Şubesi'nin serbest inşaat mühendisi belgesi verme yetkisi yoktur. Bütün yetki, Ankara merkez yönetimine aittir. Topaloğlu'nun Ankara'ya ettiği müracaat neticesinde, başörtülü fotoğrafın değiştirilmesi ve bu konuda tekrar evrakların iade edilmesi söz konusu olmuştur. Evraklar Bursa Şubesi'ne gelmiştir. Bizler de yönetim kurulunda bu konuyu görüştük. Bu evrakların tekrar Ankara'ya geri gönderilmesi, arkadaşımızın mutlaka mesleki faaliyetine devam etmesi konusunda ısrarcı olduk."

-"Dünden itibaren hiçbir engel kalmamıştır"-

Necati Şahin, bu süreci diyalog yoluyla çözmeyi tercih ettiklerini belirterek, "Ankara ile yapılan görüşmeler neticesinde konunun TMMOB Yönetim Kurulu'nun kararı olduğu için evrakların genel merkez tarafından TMMOB'a havale edilmesi sağlanmıştır. Yaptığımız görüşmelerde bu konunun halledilmesi gerektiğini ve halledilmediği takdirde sıkıntılar yaşayacağımızı belirttik. İMO Bursa Şubesi olarak çok ciddi olarak takip ettik. 5 Kasım 2012 Pazartesi itibarıyla Nurtan Topaloğlu'nun sicil belgesi imzalanmıştır. Şu anda bizim merkez sistemimizde Nurten Topaloğlu, projesini icra edecek imza yetkisini almıştır. Dünden itibaren hiçbir engel kalmamıştır. Bize göre bu tür olaylar, 21. yüzyılda konuşulmaması gereken konulardır. Bu tarz olayların manipüle edilmesi de yanlıştır. Bu tarz olaylar mutlaka diyaloglarla çözümlenmesi ve sabır gösterilmesi gereken olayladır" şeklinde konuştu.

Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bursa Şubesi olarak, türbanlı arkadaşımızı hiçbir önyargı olmadan yönetim kurulumuza alıyoruz. Bursa Şubesi olarak hiç kimsenin türbanından, başının kapalı veya açık olmasından dolayı bir rahatsızlığımız yoktur. Bunlar insanların kendi tercihidir. İnsanların kendi tercihlerine hiç kimsenin ipotek koyma hakkı yoktur."

-Nurten Topaloğlu-

Basın açıklamasına katılan Nurten Topaloğlu, kendi iş yerini açtığını ve projelere imza atabilmesi için bu belgeye ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Süre biraz uzadı. Benimle röportaj yapmak istediler. Ben de geri çevirmedim. Olay bu şekilde basında yer aldı. Benim şube yönetimiyle hiçbir problemim, fikir ayrılığım yok. Olsa, bu şubede yönetici olmazdım. Benim problemim bakış açısı ve ayrımcılık. Ben bu olaya tamamen insan hakları açısından bakıyorum. Hiçbir şekilde bu, şubeyle ters düştüğüm anlamına gelmiyor. Ben onları ezmişim gibi sonuca varılmamalı" dedi.

Muhabir: Cem Şan

Yayıncı: Kamuran Akkuş - BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Başörtüsünden Dolayı 'Serbest İnşaat Mühendisi' Belgesi Verilmediği İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement