Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika
Yerel

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

MERSİN'deki Soli-Pompeiopolis Antik Kentini Koruma ve Tanıtma Derneği Genel Sekreteri Cem Civaoğlu, geçtiğimiz günlerde Mezitli İlçesi'nde elektrik direği için kazı yapan işçiler tarafından bulunan oda mezarın bölgedeki klasik çağlara ait ilk...

18.02.2013 15:52

/////////////////

direk kazısı, klasik çağları ortaya çıkardı

MERSİN'deki Soli-Pompeiopolis Antik Kentini Koruma ve Tanıtma Derneği Genel Sekreteri Cem Civaoğlu, geçtiğimiz günlerde Mezitli İlçesi'nde elektrik direği için kazı yapan işçiler tarafından bulunan oda mezarın bölgedeki klasik çağlara ait ilk örnek olduğunu söyledi.

Mezarın klasik dönemin ölü ikonografisi ve kültünü yansıttığını belirten Civaoğlu, mezarda hem doğuda yaygın olarak kullanılan Fenike tipi amphoranın hem de Yunan kökenli lekythosların bir arada ölü armağanı olarak kullanıldığını ifade etti.

Mezarda 2 bin 500 yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen buluntuların Yunanlıların burada yaşadığını gösterdiğini kaydeden Civaoğlu, "Bu mezar bölgede bugüne kadar bulunan klasik çağlara ait ilk mezar örneğidir. Ama bölgedeki farklı kültürlere ait izlerin şehirleşme politikaları nedeniyle burası tahrip edilmiş. Antik kentleri koruma politikalarının sadece sit bölgeleriyle sınırlı bırakılmasından dolayı bu alanlar dışındaki uygarlık izleri kaderlerine terk edildi" dedi.

Bölgemizde farklı kültürlere ait izlerin olduğunun bilinen bir gerçek olduğunu vurgulayan Civaoğlu, şunları söyledi:

" Tarsus'tan Anamur'a kadar yapılan arkeolojik kazılarda çok çeşitli dönemlere ait uygarlıkların izleri gün ışığına çıkarılmaktadır. Ancak şehirleşme politikaları, bu antik uygarlıkların izlerini her geçen gün daha fazla tahrip etmektedir. Son birkaç yıl içinde Mezitli sınırları içerisinde Kuyuluk, Atatürk Mahallesi, Mersin Üniversitesi civarında antik mezarlar ortaya çıkmıştır. Bu durum, Soli-Pompeiopolis Antik Kenti'nin hinterlandının ne kadar geniş olduğunun açık bir göstergesidir. Soli-Pompeiopolis Antik Kenti de 1'nci derece sit alanı ilan edilen 300 dönümlük bir araziyle sınırlı değildir. Bu konuda tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz."

MERSİN, (DHA)

(18.02.2013, FOTOĞRAF)

//////////

Osmaniye'de parke yol seferberliği

OSMANİYE Belediyesi, 18 mahallede toplam 311 bin 958 metrekarelik parke yol yapımı için çalışma başlattı. Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, parke yol döşemesine 4 mahallede eş zamanlı start verdi.

Esenevler Mahallesi'nde parke taşları yerleştirerek temsili olarak projeyi başlatan Başkan Kadir Kara, ana arterlerde 520 bin metrekare asfalt döşendiğini, 18 mahallede ise parke çalışması gerçekleştireceklerini bildirdi. Toplam 311 bin 958 metrekare parke taş döşemesiyle 44 kilometre uzunluğunda yol ortaya çıkacağını kaydeden Başkan Kara, "Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar toplam 370 bin metre kare parke yol ve kaldırım yaptık. Neredeyse şu ana kadar yaptığımız tüm parke taş döşeme çalışmaları kadar bu seferberlik kapsamında yapmış olacağız. Parke yol ve kaldırım seferberliğini başlattığımız Esenevler Mahallesinde 38 bin metre kare, parke yol yapacağız. Osmaniye'mize ve mahalle sakinlerine hayırlı olsun" diye konuştu.

Programa katılan Osmaniye Muhtarlar Dernek Başkanı Ahmet Özener tüm mahallelere yapılan hizmetlerden dolayı Başkan Kadir Kara'ya teşekkür etti. Esenevler Mahalle Muhtarı Tarık Sesli ise uzun zamandır bekledikleri bir hizmetin mahallelerine geldiğini belirterek mahalle sakinleri adına memnuniyetlerini dile getirdi.

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

(18.02.2013, FOTOĞRAF)

/////////////

Karataş'ta esnafın kayıt dışı isyanı

ADANA'nın Karataş İlçesi'nde seyyar satıcıların her geçen gün arttığını belirten Karataş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Oktay, haksız rekabetin kayıtlı esnafı zora düşürdüğünü söyledi.

Esnafın sıkıntılarını dile getirmek üzere TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana ESOB Başkanı Kazım Barışık'ı makamında ziyaret eden Başkan Ahmet Oktay, 8 bin nüfuslu ilçede açılan 3 büyük market sonrası, korsan satış yapan seyyar esnaf sayısının da hızla arttığına işaret ederek çözüm konusunda destek istedi.

Başkan Oktay, Karataş'ta, vergisini ödeyip, primini yatıran, dükkan kirası verip, elektrik, su, telefon ücreti ödeyen ve işçi istihdamıyla ekonomiye katkı sağlayan kayıt altındaki esnaf ve sanatkarların zorda olduğunu anlattı. Oktay, "Karataş merkezde 600'e yakın esnaf ve sanatkarımız var. Nüfusumuz son günlerde geriye gidiyor, eskiden 10 binin üzerindeydi, şimdi 8 bin 500 civarında. Yaz günlerinde nüfusumuz 50 - 60 bine çıkmakta. İlçemizdeki seyyar satıcı sayısı hızla artıyor. Belediyeye defalarca başvurduk, ama seyyarlar Karataş'ta cirit atıyor. Konuyu Kaymakamımız Mustafa Çakır'a ilettik. Ancak, biraz sabır istedi, henüz sonuç alamadık. Haksız rekabet var. Kayıtlı esnafımız devletine görevini yerine getirdiği halde, yine mağdur oluyor" diye dert yandı.

Kazım Barışık da, kayıtlı esnaf ve sanatkarların hak ve menfaatlerini korumak ve kollamak adına büyük mücadele örneği gösteren Ahmet Oktay'ı kutlarken, "Devlet büyüklerimiz, elbette kendilerine sadık, kayıtlı esnaf ve sanatkarlarımızı haksız rekabete karşı koruyacaktır. Devlet, esnaf ve sanatkarını koruyup, kollamakla mükelleftir. Biz büyüklerimizin konuya gereken duyarlılığı göstereceğine inanıyoruz. Buradan başta Karataş Belediye Başkanı Sayın Fatih Balıkçı olmak üzere, Sayın İlçe Kaymakamımız Mustafa Çakır'ı, ilçe esnafına sahip çıkmaya, korsan esnafa dur demeye çağırıyoruz. Sayın Valimiz Hüseyin Avni Coş beyin de sesimize kulak verip, gereken tedbirleri aldıracağına inanıyoruz" diye konuştu.

ADANA, (DHA)

(18.02.2013, FOTOĞRAF)

///////////

Engelliler için evrensel boyutlu toplumsal farkındalık

ADANA Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği, engellilerle ilgili toplumsal farkındalık oluşturma çabalarını evrensel boyuta taşıdı. Dünyanın en büyük öğrenci tabanlı platformu olan AIESEC'in Meet My Friend (Arkadaşımla Tanış) Projesi kapsamında 6 ülkeden 8 lise öğrencisi Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği'nin evsahipliğinde Adana'ya geldi.

Dernek Başkanı Didem Sürenler, Mısır, Fas, Çin, Ukrayna, Romanya, Almanya'dan gelen öğrencilerin, Adana'daki akranlarıyla 6 hafta boyunca okullarda toplantılar yapıp, çeşitli etkinliklere katılacağını belirtti.

Didem Sürenler, AIESEC'le birlikte düzenledikleri 'Arkadaşımla Tanış' projesine hangi aşamada ve ne şekilde dahil olacakları konusunda bilgi verdi:

"Bir süre önce engelli 10 kız çocuğunun dahil olduğu 'Artı ile İlk Dans' etkinliğinin provalarında çekilen ve sergilenen fotoğraflardan, Gazeteci Sinan Tanyıldız'ın önerisiyle hazırlamayı planladığımız kartpostalları oluşturuyoruz. Bu kartpostalları öğrencilerin ulaşmak istedikleri herkese, tüm dünyaya güzel dilekleriyle yollamaları, fotoğraf ve dernek adresimizi araştırmaları ve projelerimizi anlamaları oldukça ses getirici olacak. AISEC Adana 'Meet My Friend' gurubu üyeleri 6 hafta sürecek projenin her aşamasında kartpostallarımızın amacını, duygularımızı ve nihai hedeflerimizi anlatacak. Belirlenen 6 Anadolu Lisesi'ne her cuma 'Camadam' Zekeriya Ünal ziyarete gidecek ve farkındalık bilinci oluşması adına bağlantılar kurmaya çalışacak. Ayrıca Global Village'de (Ülkeler Panayırı) seçtiğimiz sloganlarla çeşitli etkinliklere katılacaklar."

ADANA, (DHA)

(18.02.2013, FOTOĞRAF)

///////

ATF'den 7 ilçede proje çalışması

ADANA Toros Federasyonu (ATF) Genel Başkanı Cenap Erol, kuruluş ve açılış sürecini tamamlayan federasyonun 7 ilçeye yönelik projeler hazırladığını ve bu projeleri hayata geçirmek için düğmeye bastıklarını söyledi.

Federasyon genel merkezinde değerlendirmede bulunan Genel Başkan Erol, bölgesel kalkınmanın kendilerinin temel ilkesi olduğunun altını çizip, "Her ilçemizin bünyesine uygun projeler geliştirip, bunları hayata geçireceğiz. SODES, ÇKA, Avrupa Birliği projelerimizle yerel hamleyi mart ayından itibaren uygulamaya koyacağız. Projelerimizin oluşmasında ve uygulamaya konulmasında bizlere destek veren herkese de teşekkür ediyorum. Yöresel kalkınmada ümit ediyorum ki bu projeler ilçelerimizin kurtuluş reçetesi olacaktır" dedi.

ADANA, (DHA)

(18.02.2013, FOTOĞRAF)

/////////////////

'Ninemin Çeyiz Sandığı' yarışmasının ödül töreni yapıldı

ADANA Olgunlaşma Enstitüsü'nün kanaviçe geleneğini yaşatmak amacıyla düzenlediği 'Ninemin Çeyiz Sandığı' adlı yarışmada, dereceye girenlere ödülleri törenle verildi.

Adana Olgunlaşma Enstitüsü toplantı salonunda gerçekleştirilen ödül törenine, Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Selamet ve çok sayıda davetli katıldı.

Başkan Vekili Aldırmaz tören öncesi kanaviçeleri incelerken, "Jüri üyeleri, değerlendirme yaparken çok zorlanmışlar. Enstitünün birçok imkansızlığa rağmen, böyle eserler sunabilmesi eserleri daha değerli kılıyor. Dikiş nakış işleri, günlük hayatta her insana lazım olan beceridir. Enstitünün düzenlediği yarışmaya katılan eserler de, dikiş ve nakış işlerinin güzelliğini ortaya koyuyor" dedi.

Mehmet Ali Selamet ise yarışmanın Türk geleneğini yaşatması açısından çok değerli bir çalışma olduğunu söyledi. Adana Olgunlaşma Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İkbal Kalın da, el sanatları yarışmalarını geleneksel hale getirdiklerini belirterek, " İlk senemizde, boncuk oyalarına yönelik bir yarışma, geçen yıl da iğne oyalarına yönelik bir yarışma düzenlemiştik. Bu seneki yarışmamızda ise Anadolu'daki, Çukurova'daki gelinlerin çeyizlerinde sıklıkla yer verdiği, kanaviçeyi konu olarak belirledik" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, yarışmada birinci olan Sema Şener, ikinci olan Şenay Tosun, üçüncü olan Döne Doruk ile mansiyon ödülü alan Sema Şeker ve jüri özel ödülü alan Selma Altın'a ödülleri verildi.

Çilem ANITKAN/ ADANA, (DHA)

(18.02.2013, FOTOĞRAF)

//////////////////

" Hatay'da barış ve kardeşlik ortamını kimse bozamaz"

ZİRAAT Mühendisleri Odası Hatay Şubesi'nin Tarımsal Öğretimin 167'nci yıldönümü etkinlikleri kapsamında "Başak Balosu" düzenlendi.

Büyük Antakya Otelinde gerçekleşen baloya, Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Turhan Tuncer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi ile bazı oda başkanları ve ziraat mühendisleri katıldı.

Ziraat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Ahmet Sever, her yıl olduğu gibi bu yıl da balo düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Cilvegözü'nde meydana gelen, 4'ü Türk ve 10 yabancının ölümü ile sonuçlanan terörist saldırıyı kınadığını belirten Sever, "Birlik ve beraberliğimizi, kimse bozamayacak. Hatay'daki barış ve kardeşlik ortamının bozulması mümkün değil. Bizler, bu gecenin sembolü başak taneleriyiz. Ne olursak olalım, burada hep birlikte kardeşçe yaşayacağız" diye konuştu.

Genel başkan Tuncer de, Hataylıların hassas bölgede yaşadığını belirterek, "Suriye olayları, tarımsal üretimi ciddi anlamda vurdu. Bu olay sadece Hatay'ı değil, tüm sınır bölge illerini vurdu. Savaşlar, kötülüklerin anasıdır. Her şeyin yolu barıştan geçer" dedi.

Gecede, mesleğinde 25'inci yılını dolduran ziraat mühendislerine plaket verildi.

Mehmet EZER/HATAY, (DHA)

(18.02.2013, FOTOĞRAFLI)

/////////////

TÜYAP'ta iş sağlığı ve güvenliği bilgilendirmesi

TÜYAP Adana 6'ncı Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz Teknolojisi, Tesisat ve Yalıtım Fuarı'ında TMMOB Makine Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından "İş Sağlığı ve Güvenliği" bilgilendirmesi yapıldı.

MMO İş Sağlığı ve Güvenliği Yürütme Kurulu Üyesi Endüstri Mühendisi Mahmut Teberik, yürürlüğe giren yeni kanunun, işverenlere önemli yükümlülükler getirdiğini söyledi. Teberik, "İşverenlerin, işyerlerinde İSG'nin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri eksiksiz bulundurmak, alınan İSG önlemlerine uyulup uyulmadığını izlemek, denetlemek, uygunsuzlukları gidermek, işçileri mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek, gerekli İSG eğitimini vermek, işçiler de İSG konusunda alınan her türlü önleme uymak, zorundadır" dedi.

İşyerlerinde gerekli, önlemlerin alınmaması durumunda işverenlere yaptırımlarla birlikte ağır para cezalarının da verilebileceğine dikkat çeken Teberik, İSG hizmetlerinin sunulması için çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirme zorunluluğu olduğunu, bunu yerine getirmeyen işyerlerine her ay 5 bin lira para cezası kesilebileceği uyarısında bulundu. Teberik, İSG hizmetlerinin desteklenmesi ile ilgili bilgi vererek, şöyle devam etti:

"Destekten, kamu kurum ve kuruluşları hariç, 10'dan az çalışanı bulunan çok tehlikeli/ tehlikeli sınıftaki işyerleri yararlanabilir. Bakanlar Kurulu, 10'dan az çalışanı bulunan az tehlikeli sınıftaki işyerlerinin de faydalanmasına karar verebilir. Sigortasız işçi çalıştırandan, ödemeler faizi ile birlikte tahsil edilir ve destekten 3 yıl süreyle yararlanamaz. İlgili mevzuatta belirlenen süreler saklı kalmak kaydıyla, işyerinde yürütülen İSG faaliyetlerine ilişkin kayıtları, çalışanların kişisel sağlık dosyalarını, işten ayrılma tarihinden itibaren en az 15 yıl süreyle, saklar. Çalışan işten ayrılıp başka bir işyerinde çalışmaya başlarsa, yeni işveren çalışanın kişisel sağlık dosyasını yazılı olarak talep eder, önceki işveren dosyanın bir örneğini onaylayarak, bir ay içerisinde gönderir."

ADANA, (DHA)

/////////////////

Adana'ya 3'üncü üniversite

Kanuni Üniversitesi son aşamaya geldi

ADANA'da kurulması planlanan Kanuni Üniversitesi için YÖK'ten onay çıktı. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ı ziyaret eden Kanuni Üniversitesi Mütevelli Heyeti, üniversite ile ilgili son gelişmeleri paylaştı.

Mütevelli Heyeti Başkanı Muammer Çalışkan, en önemli aşamanın geçildiğini ve YÖK'ten üniversite ile ilgili onayın çıktığını belirtti. Konunun TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda olduğunu anlatan Çalışkan, "Çalışmalar planlandığı gibi gidiyor. Meclis'ten de üniversitenin kurulmasıyla ilgili yasa çıktıktan sonra, fiziki yapılarla ilgili çalışmalar başlayacak. 2014-2015 yılında faaliyete başlamayı planlamıştık ama bir yıl sonraya da sarkabilir. Kanuni Üniversitesi kurulunca, Adana'nın ilk vakıf üniversitesi olacak" dedi.

Aldırmaz da, Adana'ya kurulacak yeni üniversiteden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, her konuda desteğe hazır olduğunu söyledi.

ADANA, (DHA)

/////////////////

Acıbadem'de doğan bebeklerle anneleri sinemada

ADANA Acıbadem Hastanesi, 4'üncü kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, kendi hastanelerinde doğan bebekler ve anneleri bir araya getirdi. Etkinlikte, kırmızı halıda yürüyen bebek ve anneler daha sonra 'Kahraman Maymun' adlı filmi izledi.

Acıbadem'de dünyaya gelen Badem Bebekler aileleriyle birlikte dün akşam Real Cinemaximum'ta bir araya geldi. Hastane çalışanlarının da, çocuklarıyla birlikte katıldığı etkinlikte, bebekler ve çocuklar kırımızı halıda yürütülüp, her anları fotoğraflandı. Kırımızı halıda yürürken, mankenleri aratmayan bebekler, izleyenlere keyifli anlar yaşattı. Hastane Başhekimi Prof. Dr. Bülent Soyupak, Adanalılar'ın sağlık alanında yüzlerini güldürmek için tüm kadroyla 7 gün 24 saat çalıştıklarını belirterek, "550 kişilik kadromuzla, kente daha iyi hizmet vermek için 'bizim olduğumuz her yerde hayat var' diyoruz" diye konuştu.

ADANA, (DHA) - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement