Güneydoğu'daki 109 Belediyenin Elektrik Borcu Var - Son Dakika
Yerel

Güneydoğu'daki 109 Belediyenin Elektrik Borcu Var

Güneydoğu\'daki 109 Belediyenin Elektrik Borcu Var

DEDAŞ, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 3'ü büyükşehir olmak üzere 109 belediyenin yaklaşık 130 milyon liralık elektrik borcunun bulunduğunu bildirdi DEDAŞ Sözcüsü Üstün: "Belediyelerin en fazla borcu arıtma tesisleri, içme ve kullanma suyu ile park, bahçe aydınlatmasından kaynaklanıyor"

28.05.2014 13:39

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ), Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 6 ilde, 3'ü büyükşehir olmak üzere 109 belediyenin elektrik borcunun 130 milyonu aştığını bildirdi.

DEDAŞ Sözcüsü Mehmet Gökay Üstün, bir otelde düzenlenen basın toplantısında, yerel seçim öncesinde borçları nedeniyle elektrikleri kesilen bazı belediyelerin önce DEDAŞ'ın özelleştirme sürecinde devletten devraldığı binaları mühürlemek istediğini, ardından borçlarıyla ilgili yapılandırma talep ettiğini söyledi.

Seçim süreci nedeniyle gündemden düşen bölgedeki belediyelerin elektrik borcu konusunun borç miktarının 130 milyon lirayı aşması ve gerekli ödemelerin geçen süreye rağmen yapılmaması nedeniyle yeniden gündeme geldiğini kaydeden Üstün, her gün peşin olarak toptan elektrik satın aldıklarını ve belediye gibi müşterilerine bu elektriği götürdüklerini ancak birçok belediyenin bu borçlarını ödemediğini ifade etti.

DEDAŞ kayıtlarına göre bölgedeki 3'ü büyükşehir olmak üzere 6 il ile bu illere bağlı ilçe ve belde belediyeleri dahil toplam 109 belediyenin elektrik borcunun bulunduğunu anlatan Üstün, "Belediyelerin en fazla borcu arıtma tesisleri, içme ve kullanma suyu ile park, bahçe aydınlatmasından kaynaklanıyor" diye konuştu.

Üstün, bölgede köy içme sularının DEDAŞ borcunun da 50 milyon liraya yaklaştığını bildirdi.

Çiftçilerin elektrik borcu

Tarımsal sulama nedeniyle elektrik borcu bulunan veya kayıt dışı elektrik kullandığı tespit edilerek borç çıkarılan çiftçiler için kampanya düzenlediklerini anımsatan Üstün, buna göre, tarımsal sulamada kullanılan elektrik bedeli üzerinden yüzde 75'leri aşan düzeyde indirim yapılacağına dikkati çekti.

Üstün, pamuk üretimi yapılan 100 dönüm arazi için çıkan 40-45 bin liralık elektrik faturasının sadece 9 bin lirasının tahsil edileceğini, kampanyaya dahil olan çiftçilerden 2014 yılında başka bir ödeme talep edilmeyeceğini vurguladı.

Uzmanların mevcut sulama şeklinin devam etmesi durumunda bölgede çiftçilerin yakın bir gelecekte ne sulama ne de içmek için su bulamayacaklarını vurgulayan Üstün, bir anlamda bilinçsiz sulamanın geleceğinin israf edilmesi anlamına geldiğini dile getirdi.

-Çiftçilerin eylemi

Bölgede bazı yerlerde çiftçilerin yaptığı eylemlerle ilgili soru üzerine Üstün, kimseye zarar vermediği ve kimseyi engellemediği sürece insanların kendilerini ifade etmenin belirli yollarını kullandığını belirterek, Şanlıurfa'nın Siverek ve Ceylanpınar ilçelerinde de benzer eylemlerin olduğunu anımsattı.

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde 100 milyon lira elektrik borcuna karşılık sadece 2 milyon lira ödeme yapıldığına işaret eden Üstün, kurumda yatırım yapılması ve hizmet kalitesinin artırılması gerektiğini kaydetti.

"Hizmet kalitesini artırmamız için 2 milyon lira olan ödeme miktarını artırmamız lazım. Gelen paranın karşılığı hizmet olacak. Yine bölgeye geri dönüşü olacaktır" diyen Üstün, bunun da kaçak kullanımının önlenmesinde etkili olacağını anlattı.

DEDAŞ Genel Müdürü Mustafa Yılmaz ise kaçak elektrik kullanımının önlenmesiyle ilgili sivil toplum örgütleri ve kanaat önderlerinden yardım beklediklerini söyledi.

Yılmaz, bu yıl bölgede 130 milyon civarında yatırım gerçekleştireceklerini ifade etti.

Dicle Elektrik Perakende Satış AŞ (DEPSAŞ) Genel Müdürü Neşet Demirbağ da abonelere borçlarını ödemeleri konusunda çağrıda bulundu. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Güneydoğu'daki 109 Belediyenin Elektrik Borcu Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement