Karşıyaka "Verimli Enerji" de Avrupa'ya Örnek Oldu - Son Dakika
Yerel

Karşıyaka "Verimli Enerji" de Avrupa'ya Örnek Oldu

Karşıyaka "Verimli Enerji" de Avrupa\'ya Örnek Oldu

Karşıyaka Belediyesi enerjinin verimli kullanımına ilişkin çalışmalarıyla Avrupa'yı kendine hayran bıraktı.

25.06.2012 15:21

Karşıyaka Belediyesi enerjinin verimli kullanımına ilişkin çalışmalarıyla Avrupa'yı kendine hayran bıraktı.

Geçtiğimiz hafta Brüksel'de düzenlenen "EUbuild-Binalarda Enerji Verimliliği Finansmanı" toplantılarına davet üzerine katılan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, sürdürülebilir enerji eylem planının hazır olduğunu belirterek, "Biz belediye olarak çevreyi korumayı, çevreye verilen zararların azaltılmasını, sürdürülebilir kalkınmanın çevreden bağımsız olamayacağının farkındayız. Bu nedenle sürdürülebilir kalkınmayla beraber, çevreyi önceliklerimizde en başa yerleştirdik. Bu kapsamda halkımızla birlikte yaptığımız çalışmaların devam ettirilmesinde, yerel yönetimlerin hem yetki olarak, hem de ekonomik yönden desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz." dedi.

İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından Brüksel'de düzenlenen çalıştay ve bilgilendirme toplantılarından "En İyi Uygulama" başlıklı toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Cevat Durak, verimli enerji kullanımında yapılaşmanın önemine dikkat çekti. Özellikle eski binalarda yalıtım sorunlarından kaynaklanan ciddi enerji kayıpları olduğunu belirten Başkan Durak, "Kentsel yenileme projelerimizle aynı zamanda ısı yalıtımından kaynaklanan enerji kayıplarının da önüne geçmiş olacağız. Binalardaki enerji verimliliğine örnek olabilecek bir diğer projemiz de izolasyon ile ilgilidir. Yaptığımız bir araştırmada kentimizdeki yapıların büyük çoğunluğunda izolasyon sorunu olduğu tespit edilmiştir. Geliştirdiğimiz projeyle 2020 yılına kadar ısı izolasyonu sorunu olan yapıların yüzde 40'ında iyileştirme yapılması planlanmaktadır. Bir yandan kent yenileme, diğer taraftan izolasyon yenilemeleri, doğal gaz kullanımının teşvik edilmesi gibi çalışmalar sonucunda 2020 yılına kadar karbon salımınında yüzde 35 azaltma hedefleyen bir belediyeyiz." diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu'ndaki panelde de bir konuşma yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, belediye olarak yasal yetersizliklere rağmen pek çok projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayarak, "Doğa dostu kabul ettiğimiz ulaşım aracı bisikleti daha etkin hale getirmek için, 12 kilometre uzunluğunda Türkiye'nin en uzun parkurunu hizmete açtık. Bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla çeşitli yarışmalar ve aktiviteler düzenledik. Ayrıca "Akıllı" bisiklet projesini ilk etapta 7 istasyon 112 bisiklet kapasitesiyle ihale ettik. Belediyemize ait 34 adet binanın enerji etütleri tamamlanmıştır. Etütler neticesinde bu binalarda yapılacak düzenlemelerle %22 düzeyinde enerji verimliliği sağlanabileceği tespit edilmiştir. Bu doğrultuda çalışmalar tamamlanmış, ayrıca belediye binalarının enerji tüketimleri bir otomasyon sistemi ile izlenmeye alınmıştır. İlçede bulunan yalıtımsız binaların tespiti tamamlanmıştır. İlk aşamada %40'lık bir bölümünün 2020 yılına kadar ısı yalıtımlarının yapılması hedeflenmektedir. Bir süredir pek çok dünya kentinde uygulamaya konulan "kent merkezlerini yayalaştırma" çalışmaları oldukça dikkatimizi çekti. Biz de kendi kent merkezimizde ciddi yayalaştırma çalışmaları başlattık. Özellikle ticaret merkezlerinin yer aldığı bölgelerdeki caddelere hidrolik açılır kapanır bariyerler yerleştirdik. Bu sokak ve caddeleri gündüz tamamen yayaların kullanımına açtık." dedi.

Verimli enerji kullanımına ilişkin çalışmalarıyla, Brüksel'deki toplantılarda Avrupalı bürokrat, uzman ve akademisyenin dikkatini çeken Karşıyaka Belediyesi heyeti, devam etmekte olan 15 proje hakkında birebir temaslarda da detaylı bilgi aktardı.Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, toplantılar çerçevesinde düzenlenen yemekte ise, Türk kökenli Brüksel Devlet Bakanı Emin Kır, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Sadık Aytekin, Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu ve İMSAD Başkanı Hüseyin Bilmaç ve dernek üyeleriyle biraraya geldi. Bakan Kır, Başkan Durak'ı başarılı çalışmalarından dolayı tebrik ederek, Karşıyaka'nın Belçika'daki gönüllü elçisi olacağını söyledi.

Brüksel ziyaretinde CHP Avrupa Birliği Temsilciliği'ni de ziyaret eden Başkan Durak, burada Temsilci Kader Sevinç ile bir araya gelerek, çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Başkan Durak, ayrıca Avrupa Parlamentosu Türk Delegasyonu Başkanı ve Türkiye Büyükelçisi Selim Yener'le de kısa bir görüşme yaptı.

(HK)

25.06.2012 15: 01: 05

TSI

NNNN - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Karşıyaka 'Verimli Enerji' de Avrupa'ya Örnek Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement