"Kimlik Siyaseti" Konferansı - Son Dakika
Yerel

"Kimlik Siyaseti" Konferansı

"Kimlik Siyaseti" Konferansı

Prof.Dr.Ferhat Kentel, "Kimlik siyaseti her halde yaşadığımız zamanın en önemli meselelerinden birini oluşturuyor."

12.04.2013 18:31

Prof. Dr. Ferhat Kentel, "Kimlik siyaseti her halde yaşadığımız zamanın en önemli meselelerinden birini oluşturuyor. Ne tarafından tutarsak başka tarafa kayabiliyor" dedi.

OMÜ Kafkasya Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen, "Kimlik Siyaseti" isimli konferans, OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşti. İstanbul Şehir Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Kentel'in konuşmacı olarak davet edildiği konferansa öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konuşmasında "Kimlik İnşası" konusuna değinen Kentel, "Kimlik siyaseti her halde yaşadığımız zamanın en önemli meselelerinden birini oluşturuyor. Ne tarafından tutarsak başka tarafa kayabiliyor. Yani sabit bir şekilde 'şudur' diyebileceğimiz bir şeyden bahsedemiyoruz. Nasıl tanımlayacağız dediğimiz zamanda bile bin tane tanım yapmak mümkün. Bunun sebebi ise, toplumların, toplumsal aktörlerin, bireylerin kimliklerini sürekli olarak inşa etmesinde yatıyor. Sürekli olarak değişmekte olanın tanımını nasıl yapacaksınız? Önceki senenin tanımı önceki senede kalıyor. Diğer bir nokta ise; kimliklerin karşılıklı olarak inşa olmasıdır. Sabit bir şeyden bahsedemediğimiz için hep değişim halindeyiz" diye konuştu.

Kimlik meselelerinin Türkiye'de radikalleşme nedenine değinen Kentel, "Biz bu kimlik meselelerini tartışırken aslında tam da modern kimliklerin nasıl inşa olduğuna, neleri, nasıl normal kabul ettiğimize dair ipuçları yaşıyoruz. Yani çok hızlı, radikal, yukardan aşağı getirilmiş bir modernleşme olduğu için belki de biz bugün kimlik meselelerinde bu kadar radikalleşiyoruz. Yani Fransız devriminin dahi beceremediği o 'geçmişi silmek' ideali burada hiç olamadı. Burada sadece birtakım şeyler paranteze alındı, sessizliğe itildi. Ama bir şeyleri sürekli yaşadık. Bugün modern sistemde kendine yabancılaşmayı aşmak, kendine verilmesi gerektiği halde verilmeyen şeyi hatırlamaktır. Bunların üstü örtüldüğü zaman ise bir kimlik oluşmaya başlıyor. İnsanın canı yanıyor ve sonrasında mesela 'Kürtlüğüm' veya 'başörtüm' diye bağırıyor. Başörtüsü neden bir kimlik olsun. ya da başörtüsü sadece bir kimlik olabilir mi? Din sadece başörtüsünden ibaret değil. Ama kimliğe dönüşüyor. Çünkü birileri başörtüsünün çıkarılmasını istiyor. Birileri 'başörtüsünü çıkar da öyle okula gel' diyor, ikna odalarına sokuyor. Yani benim o kadar canım yanıyor ki artık başörtüsü benim kimliğim haline geliyor" şeklinde konuştu.

Soru-cevap bölümüyle devam eden konferansın sonunda Kafkasya Araştırmaları Topluluğu'nun Akademik Danışmanı Prof. Dr. Ali Rıza Aydın tarafından günün anısına Prof. Dr. Ferhat Kentel'e plaket takdim edildi. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Kimlik Siyaseti' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement