Konya'da Organ Bağışı Kampanyası Başlatıldı - Son Dakika
Yerel

Konya'da Organ Bağışı Kampanyası Başlatıldı

Konya\'da Organ Bağışı Kampanyası Başlatıldı

Konya'da sosyal sorumluluk projesi kapsamında bir firma tarafından organ bağışı kampanyası başlatıldı.

05.09.2013 17:14

Konya'da sosyal sorumluluk projesi kapsamında bir firma tarafından organ bağışı kampanyası başlatıldı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi'nde düzenlenen toplantıya, İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, MÜSİAD Konya Şubesi Üyesi Osman Başaran, Konya Numune Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Dr. Melih Azap ve davetliler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Üyesi Osman Başaran, firma olarak sürekli birtakım sosyal sorumluluk projeleri yürüttüklerini belirtti. Bu dönem sosyal sorumluluk projesi olarak organ bağışını belirlediklerini ifade eden Başaran, "Biz bu projeye başlayalı yaklaşık 1 buçuk ay oldu ama tanıtımını bugün gerçekleştiriyoruz. Bundan sonra biz, kitlesi olan birçok kişiyle ve bu tür kişilerle irtibatı olan yerlere, bilgilendirme toplantıları yapmak istiyoruz. Bu organizasyonlar neticesinde de inşallah, mümkün olan en yüksek sayıda organ bağışı yapılmasını hedefliyoruz. Bağışlanan organlarla da, canların kurtulmasını arzu ediyoruz. Kasım Ayının ilk haftasına kadar bu çalışmaları yoğun bir şekilde yürütmek istiyoruz. Tabi biz nefes aldığımız ve bu ihtiyaç devam ettiği sürece bu işin sonu yok" dedi.

"YAPTIĞIMIZ NAKİLLERİN ÇOĞU NE YAZIK Kİ, CANLILARDAN"

Organ naklini bekleyen ve buna muhtaç olan binlerce insan olduğunu vurgulayan Numune Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Dr. Melih Azap da, "Hemen hemen her aile ya da onların komşusu organ bekliyor. Organın iki tane temin yolu vardır. Bunlardan biri canlıdan diğer ise kadavradandır. Ancak canlılardan alabileceğimiz organlar kısıtlıdır. Çünkü birinin hayatını riske etmeden ondan alabileceğimiz organlar maalesef çok azdır. Bazı organları da canlılardan temin edemiyorsunuz. Çünkü onlar tek yaratılmışlardır. Ne yazık ki, bizim yaptığımız nakillerin büyük bir kısmı canlılardandır" şeklinde konuştu.

"HEM ORGAN NAKLİ HEM DE ORGAN BAĞIŞI CAİZDİR"

Günümüzde tıp'ın ilerlemiş olması nedeniyle tedavi yöntemlerinin değiştiğini kaydeden Müftü Şükrü Özbuğday ise, "Bu değişimlerden birisi de organ naklidir. Halkımız din konusunda gerçekten çok hassas ve duyarlıdır. Onun için organ nakli yapılırken de elde materyal yani organ olması gerekir. Bunun için de organ bağışının yapılması gerekir. Organ bağışının dini açıdan caiz olup olmadığı önem arz etmektedir. Organ bağışı konusu, Diyanet İşleri Başkanlığı'mızın 1950'li yıllardan beri gündemindedir. 1980 yılından beri kalp naklinin gündeme gelmesiyle birlikte bu sefer de, organ nakli konusu gündeme gelmiştir. Bunun üzerine Din İşleri Yüksek Kurulu, 1980'li yıllarda almış olduğu bir kararla, hem organ naklinin hem de organ bağışının dinen caiz olduğu ve herhangi bir sakıncanın olmadığı konusunda fetva ve karar vermiştir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından organlarını bağışlamak isteyen basın mensupları, organ bağış formunu doldurarak organlarını bağışladı. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Konya'da Organ Bağışı Kampanyası Başlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement