Mevlana Kalkınma Kurulu 9. Olağan Toplantısı - Son Dakika
Yerel

Mevlana Kalkınma Kurulu 9. Olağan Toplantısı

Mevlana Kalkınma Kurulu 9. Olağan Toplantısı

9.olağan toplantısı gerçekleştirildi.

05.10.2012 12:09

Mevlana Kalkınma Kurulu'nun

9. olağan toplantısı gerçekleştirildi.

MÜSİAD Konya Şubesi'nde gerçekleştirilen toplantıya Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Yönetim Kurulu Dönem Başkanı ve Karaman Valisi Murat Koca, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Mevlana Kalkınma Kurulu Başkanı Aslan Korkmaz, Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Akman ve kalkınma kurulu üyeleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, mevzuat gereği kalkınma kurullarının görev sürelerinin dört yıl olarak belirlendiğini belirterek, "Kurulumuzun da görev süresi buna bağlı olarak 22 Kasım'da sona erecektir. Kalkınma Bakanlığı'ndan gelen direktif üzerine yeni bir kalkınma kurulu oluşturmak için üyelerimizden ve diğer kurum ve kuruluşlardan talepleri toplayarak Kalkınma Bakanlığı'na iletmiş bulunuyoruz. Bundan sonraki süreç bakanlığın listeyi Bakanlar Kurulu'na sunması ve yeni Kalkınma Kurulu'nun Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesi şeklinde gelişecektir" dedi. Kurulun bu yapısıyla son defa toplandığını söyleyen Akman, bugüne kadar yapılan çalışmaların bölge için meyvelerini vereceğini ve yeni kalkınma kurulu bünyesinde veya diğer platformlarda güzel çalışmalar yapmaya devam edeceklerini dile getirdi. Bölgesel gelişme ulusal stratejisi hazırlık çalışmaları yürütüldüğünü belirten Akman; bu kapsamda üyelerini Başbakan'ın belirlediği Bakanlardan oluşan Bölgesel Gelişme Yüksek Kurulu oluşturulduğunu ve bu kurulun tarım, sanayi, turizm, ulaştırma, mekansal gelişme, kırsal kalkınma, girişimcilik, yenilik, küçük ve orta ölçekli işletmeler gibi ana politika alanlarıyla bölgesel gelişme politikalarının bütünlüğünü ve koordinasyonunu sağlayacak üst düzey kararlar alacağını söyledi.

Toplantıda konuşan Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise; son dönemde Kalkınma Bakanlığı tarafından kalkınma ajanslarının yapısı ile ilgili ortaya çıkan sorunların çözümü için toplantılar yapıldığını belirterek, Ankara'da yapılan değerlendirme toplantısında kalkınma kurulları başkanlarının kendileri ile ilgili genel bir eleştiri yaptıklarını ve başkanların kendilerini fonksiyonsuz olarak hissettiklerini söyledi. Bütün kurulan ünitelerin irca etme suretiyle donatılmasının aslında icraatı kolaylaştırmak yerine zorlaştıracağının altını çizen Doğan, "Bazı ünitelerin icraya hiç karışmadan sadece karar alması ve bu kararların uygulanıp uygulanmadığını takip etmesinin sağlanması aslında sağlıklı olan yoldur. Dünyanın her demokratik ülkesinde demokratik yapılanma buna göre şekillendirilir. Sivil toplum kuruluşlarının yapısında da icra ve karar organı vardır ve bunlar arasında bir model ile iletişim sağlanmaya çalışılır. Ancak sadece danışma biçiminde çalışan böyle bir organın kendisinden beklenen etkiyi göstermediğini de kabul etmeliyiz. Kalkınma kurullarının bulunduğu pozisyondan rahatsızlığı varsa bu rahatsızlığı gidermenin birinci yolu varlığını daha açık bir şekilde ispat etmektir. Bunun için de daha canlı ve daha dinamik bir tartışma ortamı oluşturulması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Karaman Valisi Murat Koca ise yaptığı konuşmada, geçen hafta 2014-2018 dönemini kapsayan 10.Kalkınma Planı İstişare Toplantısı'nda Türkiye'nin kalkınma öncelikleri ve stratejilerinin tartışıldığını belirterek, "Hem 10.Kalkınma Planının, hem de gelişme ulusal stratejisinin, ülke düzeyindeki öncelikleri ortaya koyacak, bununla birlikte kalkınma sürecini tabana yayacak ve ulusal, bölgesel ve yerel düzeydeki öncelikler arasında uyum sağlayacak yeni bir yaklaşımla hazırlanmasının kararlaştırıldığı ifade edilmektedir. Bu husus son derece önemlidir. Gerçekleşmesinin temel şartı da katılım ve işbirliğidir. Meselelerimiz ortak olduğuna göre çözümü de beraber aramalıyız" dedi.

Sanayi Teknik Komitesi sözcüsü Prof. Dr. Saim Koçak, Tarım Gıda Teknik Komitesi sözcüsü Celil Çalış, Turizm Teknik Komitesi sözcüsü Öğretim Görevlisi Perihan Tunç, Hizmetler Teknik Komitesi sözcüsü Yrd. Doç. Dr. Ayşe Karabacak ve Sosyal Kalkınma Teknik Komitesi sözcüsü Doç. Dr. Tahsin Karabulut sunum gerçekleştirdiler. Toplantı sonunda Mevlana Kalkınma Alansı Araştırma Etüd ve Planlama Birim Başkanı Yasemin Karadeniz Yılmaz tarafından "Konya-Karaman Bölge Kalkınması İçin Öncelikler ve Stratejiler" konulu sunum yapıldı. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mevlana Kalkınma Kurulu 9. Olağan Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement