Öğretmen ve Din Adamlarına "Çocuk Gelinler" Anlatıldı - Son Dakika
Yerel

Öğretmen ve Din Adamlarına "Çocuk Gelinler" Anlatıldı

Öğretmen ve Din Adamlarına "Çocuk Gelinler" Anlatıldı

Aile ve Sosyal Politikalar Gaziantep İl Müdürü Zor: "Çocuk gelin olgusu, Güneydoğu Bölgesinde olduğu gibi Doğu Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerinde de yaşanan temel bir sorun"

13.03.2014 17:48

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor, "Çocuk gelin olgusu, Güneydoğu Bölgesinde olduğu gibi Doğu Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerinde de yaşanan temel bir sorun" dedi.

Şahinbey Sosyal Hizmet Merkezi tarafından toplumsal anlamda çocuk gelinlere yönelik duyarlılık oluşturmak amacıyla Şehitkamil Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte öğretmen ve din adamlarına, çocuk yaşta evlendirilmek istenen bir vakayla karşılaştıklarında yapılması gerekenler hakkında bilgi verildi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmet Zor, son dönemde toplumu ciddi anlamda meşgul eden çocuk gelin konusunun çok hassas olduğunu söyledi.

Çocuğun hakları, psikolojisi, sorunları ve yaşam haklarını düşünerek hareket ettiklerini vurgulayan Zor, "Toplumumuzdaki birçok olumsuz davranış ve tutum ya geleneklere bağlanıyor ya da dine bağlanıyor. Bu konuya bakıldığında kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü bir ortamda doğan İslam, bunu yasaklamışken, 'cennet anaların ayakları altındadır' diyen medeniyetten gelen bir toplum olarak, kız çocuklarının bu toplumda zarar görmesini, örselenmesini kabul etmek mümkün değil. Burada bir tezat durum var. Bunu önlememiz gerekiyor" diye konuştu.

İslam dininin evrensel olduğunu vurgulayan Zor, o çağın gereklerini karşılayan İslam'ın, bu çağın da gereklerini karşılayacak niteliğe sahip olduğuna dikkati çekti.

Toplumun geleneksel yapısının, çocukların gelişimi ve psikolojik özelliklerini değiştirdiğini ifade eden Zor, şöyle devam etti:

"Bu olumsuz durumdan en çok etkilenen kesimlerden biri de kız çocuklarımız. Tabi kız çocuklarla ilgili erken evlilik sorunu sadece bizim ülkemize özgü bir şey değil. Başka ülkelerde de bu sorun yaşanıyor. Türkiye'ye bakıldığında da sanki sadece Güneydoğu'da yaşanan bir sorunmuş gibi bir algı var. Aslında bu konuda yanlış bir durum söz konusu. Çocuk gelin olgusu, Güneydoğu Bölgesinde olduğu gibi  Doğu Anadolu, Karadeniz ve Ege bölgelerinde de yaşanan temel bir sorun."

Toplumdaki çocuk gelinlerle ilgili düşünce yapısının bir veya iki günde değiştirilmesinin mümkün olmadığına işaret eden Zor, genel anlamda bir adım bile atılsa bunun çok önem taşıdığını kaydetti.

Çocuk gelinler konulu kısa filminin izlendiği etkinlikte, Gaziantep Barosunda görevli Avukat Gökçe Özdemir, İl Müftülüğünde görevli Mustafa Servet Aydın ve Aile ve Sosyol Politikalar İl Müdürlüğü Konukevi Müdürü Şenel Öztürk, birer sunum yaptı. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Öğretmen ve Din Adamlarına 'Çocuk Gelinler' Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement