Omü, Bosna Hersek'te Yeni İşbirliği Anlaşmalarına İmza Attı - Son Dakika
Yerel

Omü, Bosna Hersek'te Yeni İşbirliği Anlaşmalarına İmza Attı

Omü, Bosna Hersek\'te Yeni İşbirliği Anlaşmalarına İmza Attı

İkili işbirliği protokolleri imzalamak, ortaklaşa yapılabilecek projeleri görüşmek ve Mevlana Programı hakkında bilgi vermek amacıyla; OMÜ Rektörü Prof.Dr.Hüseyin Akan, Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Prof.Dr.Hüsrev Mennan, Mevlana Kurum...

19.06.2013 17:03

İkili işbirliği protokolleri imzalamak, ortaklaşa yapılabilecek projeleri görüşmek ve Mevlana Programı hakkında bilgi vermek amacıyla; OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı Prof. Dr. Hüsrev Mennan, Mevlana Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Sevilhan Mennan ve Öğr. Gör. İsmail Hodziç, Bosna Hersek'te bir dizi görüşme gerçekleştirdi.

OMÜ Heyeti ilk olarak Bosna Hersek'teki en uç noktada bulunan Bihaç Üniversitesi'ni ziyaret etti. Üniversiteler arasında ikili işbirliği protokolünün imzalanmasının ardından, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan ile Prof. Dr. Refik Şahinoviç basın açıklaması yaptılar.

Bihaç Belediye Başkanı Emdzad Galiyaşeviç de OMÜ heyetini kabul ederek çalışmaları hakkında bilgi verdi. Belediye Başkanı görüşme esnasında OMÜ heyetini görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. "Bihaç Üniversitesi, savaştan sonra Bihaç için yapılan en önemli projedir. Dolayısıyla, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin bu projeye destek vermesi ve ikili işbirliği protokolü imzalanması son derece önemlidir" diyen Galiyaşeviç, belediye olarak her türlü desteği vereceklerini söyledi. Galiyaşeviç, "İşbirliği üniversitelerle sınırlı kalmamalı, Bihaç ile Samsun Belediyesi de işbirliği içinde olmalıdır" dedi.

Mostar'daki Dzemal Bijediç (Cemal Biyediç) Üniversitesi'ni ziyaret eden OMÜ heyetini; Rektör Yardımcıları, Fakülte Dekanları ve Uluslararası İlişkiler Birimi Başkanı kabul etti. Son derece sıcak geçen görüşmede, Vali İl Genel Meclis Başkanı ve Mostar'daki Türkiye Başkonsolos Yardımcısı temsilcisinin katılımı ile ikili işbirliği protokolü imzalandı. Mostar Valisi Ljubo Beşliç, ikili işbirliği protokolü ve Mevlana Protokolü'nün imzalamasıyla, Mostar'daki öğretim üyelerinin ve öğrencilerinin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'yle bilgi ve tecrübe paylaşımının yolunun açılmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti. Vali Ljubo Beşliç, "Türkler tarih boyunca Mostar ve Mostar halkına yardım etmiştir. Bunun en iyi örneği Mostar'ı Mostar yapan Türklerin yaptığı Mostar köprüsüdür" diye konuştu.

Ev sahiplerine misafirperverliklerinden dolayı teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, "Her dönemin ihtiyaçları farklıdır. O dönemde Mostar için ihtiyaç olan köprüdür ve onu devletimiz yapmıştır. Bu dönemde ihtiyaç olan; eğitim köprüleridir. Biz üniversite olarak eğitim köprüleri yapmalıyız. Onun için bugün sizinle birlikteyiz ve ikili işbirliği protokolleri imzalıyoruz" şeklinde konuştu.

Mostar'ın ardından OMÜ heyeti, Zenica Üniversitesi'ni ziyaret etti ve burada da ikili işbirliği protokolü imzalandı. Rektör Prof. Dr. Sabahudin Ekinoviç'in üniversite hakkında bilgi verdi. İmza töreninden sonra OMÜ heyeti, ev sahibi heyetle birlikte Zenica Belediye Başkanı Hüseyin Smayiç'le görüştü. "Bu topraklarında Müslüman olmamız sizin sayenizde oldu. Bundan dolayı çok memnunuz ve size müteşekkiriz" diyen Smayiç, "Berlin Kongresi'nden sonra Türkiye'nin varlığı bu bölgede hissedilmediğinden dolayı biz acı çektik. Ancak son yıllarda Türkiye'nin güçlenmesiyle varlığı bu bölgelerde her alanda daha fazla hissedildi. Bu da bizi rahatlattı. Birçok sorunu eğitimle aşabiliriz. Bundan dolayı size ricam; çocuklarımızın okutulması için üniversitelerinizin kapılarını açın. Biz belediye olarak her türlü desteği vereceğiz. Üniversitenizde okumak isteyen bütün öğrencilerimin harçlarını ödemeye hazırız" ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan da eğitim, ikili işbirliği, YÖS Sınavı ve Mevlana programı hakkında bilgi verdi.

Tuzla ve Sarayevo Üniversitelerini ziyaret eden OMÜ Heyeti buralarda da ikili işbirliği protokolleri imzaladı.

Ziyaretin son gününde Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegoviç, OMÜ Heyeti'ni kabul etti. İkili işbirliklerinden memnuniyet duyduğunu belirten İzetbegoviç, "Bu protokollerle, öğretim üyelerimizin ve öğrencilerimizin Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin bilgi ve deneyiminden yararlanacak olmalarının yolu açılmıştır. Savaş zamanında Samsun halkının yardımlarından ve üniversitenizin Boşnak öğrencilere kapılarını açmış olmasından dolayı teşekkür ederiz" açıklamasında bulundu.

Kendilerini kabul etmiş olmalarından dolayı Cumhurbaşkanı Bakir İzetbegoviç'e teşekkür eden Rektör Akan da Cumhurbaşkanı'nı OMÜ'ye davet ederek, eğitim öğretim çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Diyanet İşleri Başkanı Hüseyin Kavazoviç tarafından da kabul edilen OMÜ heyeti, görüşmelerin tamamlanmasının ardından Samsun'a döndü. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Omü, Bosna Hersek'te Yeni İşbirliği Anlaşmalarına İmza Attı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement