Sığınma Evlerindeki Kadınlar Oy Kullanamayacak - Son Dakika
Yerel

Sığınma Evlerindeki Kadınlar Oy Kullanamayacak

Sığınma Evlerindeki Kadınlar Oy Kullanamayacak

Türkiye genelinde kurulan sığınma evlerinde kalan kadınlar, can güvenliğinin sağlanabilmesi ve adreslerinin gizli tutulabilmesi için yerel seçimlerde oy kullanamayacak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam: "Herhangi bir sandığa kayıtlarının yapılması yerlerinin ifşa edilmesi anlamına geleceği için onları ne yazık ki herhangi bir sandığa kaydettiremiyoruz.

26.03.2014 11:17

MEHMET ÖZCAN - ONUR ORHAN - Türkiye genelinde kurulan sığınma evlerinde kalan kadınlar, can güvenliğinin sağlanabilmesi ve adreslerinin gizli tutulabilmesi amacıyla yerel seçimlerde oy kullanamayacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarınca hazırlanan kadın sığınma ve konuk evinde kalanlar, bu yerel seçimde sandık başına gidemeyecek. Aile içi şiddet nedeniyle can güvenliği tehlikeye giren ve adresleri gizli tutulan sığınma ve konuk evinde kalan yaklaşık bin 617 kadın, adreslerinin ifşa olmaması amacıyla oy kullanmayacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu evlerde kalan kadınların can güvenliğini sağlayabilmek için gereken tedbirlerin alındığını anlattı.

Kadınların can güvenliğini aksatacak her uygulamadan kaçındıklarını belirten İslam, "Sığınma evlerinde kalan arkadaşlarımız genellikle can güvenliği tehdit altında olan kimseler. Son 3 ay içerisinde yeri değiştirilmiş olanlar, farklı şehirlere taşınmış, nakledilmiş olanlar var. Onların herhangi bir sandığa kayıtlarının yapılması, yerlerinin ifşa edilmesi anlamına geleceği için onları ne yazık ki herhangi bir sandığa kaydettiremiyoruz. Bu durumdaki arkadaşlarımızın oy kullanması ne yazık ki bu seçimde mümkün olmayacak" dedi.

İslam, aynı şekilde aile içi şiddete maruz kalan ancak can güvenliğinde herhangi bir tehdit bulunmayan kadınların oy kullanabilmesi için gereken tedbirlerin alınacağını söyledi.

Sığınma evlerinde kalan kadınların da oy kullanmasını istediklerini vurgulayan İslam, "Can güvenliği konusunda risk taşımayan arkadaşlarımız, kayıtlı oldukları şehirlerde kolluk kuvvetlerinden de yardım almak marifetiyle gidip oylarını kullanabilecekler. Bununla ilgili birtakım çalışmalar yaptık ama sayı ve sürekli bu arkadaşlarımızın yerlerinin değiştirilmesi dolayısıyla bir sonuca maalesef Yüksek Seçim Kurulu'yla birlikte ulaşamadık" şeklinde konuştu.

-"Kadına şiddeti bitireceğiz"

Bakan İslam, kadına ve çocuğa yönelik şiddeti bitirmek istediklerini ve bunun için gereken her çalışmayı yapacaklarını aktardı.

Bu kapsamda, kadına ve çocuğa yönelik şiddet davalarına taraf olduklarını kaydeden İslam, "85 civarında kadına yönelik şiddet davasına müdahil olduk. 185 civarında da çocuğa yönelik davanın müdahili olmuş durumdayız. Bunun çok sembolik bir anlamı var. Bu tür davalarda, taraf olarak mağdurun yanında olduğumuzu gösteriyoruz. Hukuki anlamda da mağdur tarafa destek olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

İslam, bu kapsamda bakanlık olarak uygulamaya aldıkları ALO 183 hattının da çok faydalı olduğunu söyledi.

İlk olarak Gaziantep'te kurulan ALO 183 hattına yapılan her başvuruya cevap verdiklerini belirten İslam, "Bu merkezde çalışanların yarısı kadın, yüzde 30'u engelli. Kürtçe ve Arapça destek hizmetimiz mevcut. İşitme engellileri için görüntülü telefon sistemimiz başladı. Yeni bir uygulamamız daha var, SMS ile müracaatımız da var artık. Ücretsiz kısa mesajla ihbarda bulunabiliyor vatandaşlarımız. Çok iyi işleyen bir sistem. Durumdan haberdar olduğumuz andan itibaren, ilgili müdürlüğümüz irtibata geçiyor şikayetçiyle. Bazen kolluk kuvvetleri veya hastanelerle birlikte hareket ediyoruz. Acil müdahale için çok elverişli bir sistem gerçekten. Faydalı bir uygulama oldu" ifadelerini kullandı.

"Töre cinayetleriyle ilgili ciddi çalışmalar yapılıyor"

İslam, önümüzdeki süreçte töre cinayetlerine yönelik ciddi çalışmalar yapmaya devam edeceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bununla ilgili 5 bakanlık birlikte çalışma kararı aldık. Bir yol haritası belirlemeye çalışıyoruz. şimdiye kadar çıkarmış olduğumuz yasaların, çok daha etkin kullanılmasını amaçlıyoruz. Zihniyet değişimini sağlayabilmek için de eğitim faaliyetlerini yapıyoruz. Bunun ilk ayağını, Diyanet İşleri Başkanlığı kanalıyla yaptık. Çalışmalarımız çok hızlı bir şekilde sürüyoruz.

Töre cinayetleri konusundaki bilgilendirme faaliyetlerini, önümüzdeki aydan itibaren daha çok halk kısmında uygulayacağız. Kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla bu konu hakkında toplantılarımız olacak. Bakanlığımız, burada koordinatörlük görevini üstlendi. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarını birlikte çalışmaya davet ediyoruz. Hükümetimiz de bu çalışmalara destek veriyor ve 'sıfır tolerans' ilkesiyle yaklaşıyoruz. Bu tür olaylar, bitinceye kadar çalışmalarımız sürecek." - Sakarya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sığınma Evlerindeki Kadınlar Oy Kullanamayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement