Şiirin Başkenti İzmir - Son Dakika
Yerel

Şiirin Başkenti İzmir

Şiirin Başkenti İzmir

Konak Belediyesi'nin 8'incisini düzenlediği Uluslararası Şiir Buluşması ile İzmir mayıs ayına şiirle girdi.

04.05.2013 12:11  Güncelleme: 12:15

Konak Belediyesi'nin düzenlediği Uluslararası Şiir Buluşması sekizinci kez İzmir'den sevgi ve barış mesajlarını şiirin diliyle verdi

Konak Belediyesi'nin 8'incisini düzenlediği Uluslararası Şiir Buluşması ile İzmir mayıs ayına şiirle girdi. Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen Uluslararası Şiir Buluşması açılışında sevgi ve barış mesajları bir kez daha şiirin diliyle verildi. Onur Konuğu Ülke Fransa'nın, Türkiye'nin ve farklı ülkelerin değerli şairleri 'Şiirin Başkenti İzmir'de buluştu. Ataol Behramoğlu'nun ise Onur Konuğu olarak katıldığı 8. Uluslararası İzmir Şiir Buluşması unutulmayacak bir açılışla başladı.

BARIŞ, DOSTLUK VE SEVGİ ŞİİRİN EVRENSEL DİLİYLE ANLATILACAK

8.Uluslararası İzmir Şiir Buluşması'na ev sahipliği yapan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, şiirin evrensel diline dikkat çekti. Toplumların kültür ve sanat aydınlığında geleceğe taşınacaklarını bir kez daha vurgulayan Başkan Tartan, şöyle konuştu: "Önce öykü günleri, ardından karikatür şenliği ve şimdi de şiir buluşmasıyla art arda kültür ve sanat rüzgarı estirdik. Çünkü toplumların ancak kültür ve sanat ışığında aydınlanacağının altını bir kez daha çizmek istedik. Bundan uzak duranlar, ödün verenler, önemsemeyenler olabiliyor. Ancak mayıs ayında, tatil rehaveti başlarken biz burada dopdolu salonlarla bu güzelliği yaratabiliyorsak; sadece Türkiye'ye değil dünyaya barış ve sevgi mesajı gönderebiliyorsak ne mutlu bize. Şiirin evrensel diliyle barış, dostluk ve sevgiyi ne kadar anlatabilirsek gelecek de o kadar umut dolacaktır."

Onur Konuğu Ataol Behramoğlu'na ve Onur Konuğu Ülke Fransa'dan gelen sanatçılara hoş geldin diyen Başkan Tartan, Behramoğlu'nun Ataol Behramoğlu'nun 'Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var' adlı şiirine atıfta bulunarak, "Yaşadın mı Ataol Behramoğlu gibi yaşayacaksın; saygın, etik, özgür ve özgün" dedi.

ŞİİR VAROLUŞUMUZUN DİLİDİR

8. Uluslararası İzmir Şiir Buluşması'nda Onur Konuğu olarak yer almaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Ataol Behramoğlu, İzmir'i ve şiiri anlattığı konuşmasında şunları söyledi: "İzmir şiirin başkentidir; yaşamın, özgürlüğün başkentidir. Ülkemizi içeriden ve dışarıdan kuşatan gericiliği İzmir tek başına kırabilir. Bu sebeple burada söylenen güzel sözler için, bu harika gün için çok teşekkür ediyorum. Şiir dilde derinleşmedir. Şiir imajlarda, seslerde, düşlerde, insan yaşamını ilgilendiren her şeyde derinleşir. Kısacası şiir varoluşumuzun dilidir."

Fransız konuklar adına konuşan İzmir Fransız Kültür Merkezi Müdürü Emmanuelle Houles ise şiirin birçok mekanda ve formda vücut bulacağını hatırlatarak, "Her sanatçı şairdir, yaratan, keşfeden, dile yorum katan herkes şairdir. Şiir, dilin ve insanın özüne, her şeyin temeline dokunur" dedi.

GÖRKEMLİ AÇILIŞ

8.Uluslararası İzmir Şiir Buluşması görkemli bir açılışla başladı. Sunuculuğunu Ayçe Dikmen'in üstlendiği buluşmada sadece şiirin değil tüm sanatların ışığı İzmir'den yansıdı.

Etkinliklerde özellikle şiir, müzik ve dansın buluşması izleyenleri büyüledi. Mezzosoprano Evrim Keskin ve Tenor Oğuz Çimen'in 'Şiirler ve Opera' adlı gösterisiyle başlayan etkinlikler, Ataol Behramoğlu'nun yaşam ve şiir yolculuğunu anlatan kısa film gösterimi ile devam etti. İzmir Devlet Opera ve Bale sanatçılarının sahnelediği dans gösterisi ise Türk şiirini de önemli ölçüde etkileyen Fransız şairleri Baudelaire, Rimbaud, Mallarme, Verlaine, Eluard ve Aragon'un dizelerini sahneye yansıttı.

HALUK ÇETİN'DEN BEHRAMOĞLU ŞARKILARI

Uluslararası İzmir Şiir Buluşması için İzmir'de bir araya gelen sanatçılar ve şiir dostları, şiir ve müziğin uyumunu Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi'nde yaşadı. Behramoğlu şiirlerinden bestelenen şarkıları seslendiren Haluk Çetin ayakta alkışlandı. Haluk Çetin'in ardından Fransa'nın büyülü dokusunu andıran dekoruyla izleyenleri şiirin içine çeken sahneyi devralan şairler şiirlerini okudu. Doğan Hızlan, Haydar Ergülen ve Yücel Kayıran ise

Ataol Behramoğlu'nun şiir yolculuğunu 'Bir gün mutlaka' başlığı altında inceledi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Şiirin Başkenti İzmir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement