Sınır Kapısındaki Durgunluk İlçeyi Etkiledi - Son Dakika
Yerel

Sınır Kapısındaki Durgunluk İlçeyi Etkiledi

Sınır Kapısındaki Durgunluk İlçeyi Etkiledi

Cem Genco - Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle sınır kapısındaki hareketlilik azaldığı için ekonomik canlılığını kaybeden Reyhanlı'da esnaf ve vatandaşlar bu ülkedeki olayların bir an önce son bulmasını bekliyor.

07.02.2012 09:40

Cem Genco - Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle sınır kapısındaki hareketlilik azaldığı için ekonomik canlılığını kaybeden Reyhanlı'da esnaf ve vatandaşlar bu ülkedeki olayların bir an önce son bulmasını bekliyor.

Suriye'de yaklaşık bir yıl önce başlayan iç karışıklıktan Cilvegözü Sınır Kapısı'nın bulunduğu Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde, hem esnaf hem de Suriye'de akrabaları bulunan vatandaşlar olumsuz etkilendi.

Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nihat Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de yaşanan iç karışıklıktan en çok etkilenen yerleşim biriminin ilçeleri olduğunu belirterek, iki ülke arasında 2000 yılında başlatılan sınır ötesi bayramlaşmanın, Suriye'deki olaylar yüzünden artık yapılamadığını söyledi.

Her yıl binlerce Suriye vatandaşının dini bayramlarda ilçelerine geldiğini ve bayram süresince tatillerini akrabalarının yanında ya da otellerde geçirerek alışveriş yaptığını anımsatan Kılıç, Suriyelilerin ilçelerine çok miktarda döviz bıraktığını ifade etti.

Kılıç, Suriye'deki olaylar nedeniyle artık bu ziyaretlerin geçmişte kaldığını vurgulayarak, iç karışıklığın Suriye'ye olduğu kadar sınır komşusu olan Reyhanlı ilçesine de zarar verdiğini dile getirdi.

Olayların yaşandığı tarihten itibaren ilçe esnafının kazancının önemli ölçüde düştüğünü anlatan Kılıç, ilçede özellikle konfeksiyon mağazaları ile turistik tesis işletmelerinin ekonomik anlamda olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Kılıç, ilçedeki hemen hemen her ailenin Suriye'de akrabası bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Suriye'de yaklaşık bir yıldır devam eden karışıklık, hem esnafımızı hem de ilçemizde bu ülkede akrabaları olanları olumsuz etkiledi. İç karışıklık başladığından bu yana bu yana çoğu kimse akrabaları ile görüşemiyor. Suriyeliler buraya gelemediği gibi buradaki yakınları da can güvenlikleri olmadığı için Suriye'ye giriş yapamıyor. Bunun yanı sıra esnafımız da umudunu Suriyeli vatandaşlara ve o ülke üzerinden Ortadoğu ülkelerine yapılan ticarete bağlamıştı. Ülkedeki savaş ortamı hem Suriye halkını hem de bizi zor durumda bıraktı. Bu ülkede yaşanan acı olayların bir an önce son bulmasını temenni ediyoruz."

İlçedeki birçok işletmenin kepenk kapatacak duruma geldiğini vurgulayan Kılıç, "Suriye'deki olaylar başlamadan önce Cilvegözü Sınır Kapısından her gün binlerce araç giriş-çıkış yapıyordu. Olaylar başladıktan sonra araç sayısında yüzde 90'lık düşüş oldu. İlçe de eski canlılığını kaybetti" dedi.

İlçe merkezinde kumaş mağazası bulunan Abdullah Kalkan da Suriye'deki karışıklığın devam etmesinin ilçedeki tüm esnafı zora soktuğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Suriye'den her gün çok sayıda turist geliyordu. Olaylar başladığı günden bu yana işlerimiz neredeyse durdu. Artık iş yapamaz hale geldik. Ben mağazamdaki kumaşları Suriyeliler için getiriyor ve onlara satıyordum. Suriyeli turistler de aldıkları kumaşlarla giyecekleri kıyafetleri tasarlıyordu. Suriye'de karışıklık başladığından bu yana bir top kumaş satmış değilim. Olaylar bu şekilde devam ederse bende iş yerimi kapatacağım."

Kalkan, Suriye'de yaşanan olayların bir an önce bitmesi ve can kayıplarının önüne geçilmesi dileğinde bulunarak, "Bunu kendim için ya da işlerimin iyi olması için istemiyorum. Oradaki insanlar bizim akrabamız, kardeşlerimiz. Daha fazla acı çekmelerini istemiyoruz" diye konuştu.

- HATAY

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Sınır Kapısındaki Durgunluk İlçeyi Etkiledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement