Tosya Pirincine Coğrafi Tescil İşareti Çalışması - Son Dakika
Yerel

Tosya Pirincine Coğrafi Tescil İşareti Çalışması

Tosya Pirincine Coğrafi Tescil İşareti Çalışması

Tosya ilçesinde yetişen Sarıkılçık, Akçeltik ve Yaşar pirinçlerine coğrafi işaret alınması çalışması kapsamında, çeltik tarlalarında inceleme yapıldı.

05.05.2014 12:14  Güncelleme: 16:30

Kaymakam  Mehmet Türköz, ilçede yetiştirilen pirinçlere coğrafi işaret alınması için Türk Patent Enstitüsüne başvurulmasının ardından başlatılan çalışmalarda sona gelindiğini belirtti. 

Şuana kadar yapılan bilimsel çalışmalara yönelik rapor hazırlandığını ifade eden Türköz, bu raporu ziraat odasına teslim etmeyi planladıklarını ifade etti.

Türköz, ilçenin 3 temel özelliğinin bulunduğunu vurgulayarak, "Kapımız, telamız ve en önemlisi de pirincimiz. Bu üç üründen Türkiye çapında en çok bilinen Tosya pirinci. Tosya pirinci, damağımıza en uygun pirinçlerden biri. Bu çalışmalardan aldığımız sonuç için çok mutluyum. İnşaallah, bu sene müracaatımızı yaparız ve belgemizi alırız." dedi.

Aşağı Dikmen köyünde çeltik tarlalarında inceleme yapan  Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma Görevlisi Hasan Akay ise 2011 yılında başlatılan bilimsel çalışmaların özellikle sarıkılçık pirinç çeşidine yönelik olduğunu kaydetti.

Sarıkılçık çeşidinin yüksek kalitede olduğunu tespit ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Özellikle kar suyunun büyük etkisinin olduğunu düşünüyoruz. Amerika'da yapılan çalışmalarda, kar suyuyla çeltik üretiminde yüksek oranda kaliteye ulaşıldığı belirlenmişti. Biz de burada aynı özelliği yakaladığımızı düşünüyoruz. Çünkü, Devrez Çayına, Ilgaz Dağı'nın kar sularının karışmasından dolayı Devrez Vadisi'nde yetişen bütün pirinçlerin kalite açısından yüksek olduğunu gördük." - Kastamonu

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tosya Pirincine Coğrafi Tescil İşareti Çalışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement