Türkmenistan'ın Bağımsızlığının 20. Yılı Arü'de Kutlandı - Son Dakika
Yerel

Türkmenistan'ın Bağımsızlığının 20. Yılı Arü'de Kutlandı

Türkmenistan\'ın Bağımsızlığının 20. Yılı Arü\'de Kutlandı

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Türkmenistan Öğrenci Birliği tarafından “Türkmenistan’ın Bağımsızlık Günü” düzenlenen gecede kutlandı.

15.12.2015 17:30

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Türkmenistan Öğrenci Birliği tarafından "Türkmenistan'ın Bağımsızlık Günü" düzenlenen gecede kutlandı.

Türkmenistan'ın bağımsızlığını kazanmasının 20. Yılını anma etkinliği ARÜ Yenisey Konukevi'nde gerçekleştirildi. Programa Rektör Vekili Prof. Dr. Gürkan Doğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Mühendis Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Kılıç, İktisadi Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. İhsan Kurtbaş ile çok sayıda akademisyen ve uluslararası öğrenci katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan Rektör Vekili Prof. Dr. Gürkan Doğan, "Bu geceyi düzenleyen öğrencilerimize gönülden teşekkür ediyorum. Ülkelerinden Türkiye'ye ve Ardahan'a okumaya geldiler. Biz üniversite olarak, siz çok kıymetli öğrencilerimizin her zaman yanında olmak için çalışacağız. Sizler, ileride yüksek makamlara geldiğinizde ve ülkelerinize döndüğünüzde faydalı işler yapmalısınız. Sizin bize en büyük hediyeniz farklı ülkelerden gelen kardeşlerinizle birlikte güzelce yaşadığınızı onlara göstermek idi. Türkmenistan'dan yükseköğrenim görmek üzere gelen 94 tane öğrencimiz var. Sayımız 100'e yaklaştı. Geçen sene 7 arkadaşımıza büyükelçimizin ve eğitim ateşesi ile birlikte düzenlediğimiz tören ile diplomalarını verdik. Darısı bu seneye inşallah. Zaman çok hızlı geçiyor. Dünyada zor bir süreçten geçiyor. Farklı ülkelerden, coğrafyalardan gelip eğitim çatısı altından toplanıp ülkelerine döndüklerinde buradaki kardeşlik çemberini ve ortamı orada da anlatacaklardır. Sayın rektörümüz görevi gereği aramızda değil. Bu programdan haberi var aramızda olamadığı için çok üzgün olduğunu sizlere kucak dolusu sevgisini ve alınlarınızdan öptüğünü iletmemi istedi. Bende iyi ki buradasınız iyi ki onun sevgi dileklerini sizin ile paylaşıyorum iyi ki varsınız çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Gecede uzun yıllar Kafkasya bölgesinde görev almış ve çalışmalarda bulunmuş olan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez Türkmenistan'ın bağımsızlık mücadelesi, Türkmenistan'daki gelişmeler ve sosyo-ekonomik unsurlardan bahsetti. Prof. Dr. Söylemez, "Bağımsız anıtında da görülüyor ki bu anıt uzay mekiğine benziyor. Bu yapının üç ayağı var. Bu ayaklar dünyada ki bağımsızlığını ilan eden üç devleti simgeliyor. Bunlar İsviçre, Avusturya ve diğeri de kardeş ülke Türkmenistan. Doğal zenginlikleri ile kültürüyle, diliyle, edebiyatıyla her şeyi ile bütün dünyaya kendisini kabul ettirmiş bir ülkeden bahsediyoruz burası Türkmenistan." dedi. Prof. Dr. Orhan Söylemez, Türkmenistan'ın bu kadar güçlü ve önemli olmasının sebebi dilini, kültürüne ve atalar ruhuna sahip çıkması ile olduğunu ifade etti.

Programda konuşan İBEF Dekanı Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Türk Dünyası'nın güzel günlerinde beraber olmanın kendilerini oldukça mutlu ettiğini belirtti. Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, " Türkmenistan denilince atasözleri, şairleri, kültürü ve coğrafyası ile Türk Dünyasına damga vuran bir yer akla geliyor. Özellikle Türkmenistan'ın Namazgah bölgesi 4 bin yıllık Türk tarihi olan yani ata yurdumuz. Orada yapılan kurgan kazıları ve bulunan veriler Türk Kültürünün merkezini ortaya koymaktadır. Türkmenistan'dan buraya çocuklarını eğitim için gönderen ailelerine şükranlarımızı sunuyoruz. Aslında birbirimizden farkımız yok. Selçuklu Anadolu'yu baştanbaşa imar ederken Merv'den hareket etti. Merv'i bilmeyen Türk tarihini bilemez. Türk tarihi bir kitapsa Türkmenistan'ı içerisinden çıkartırsanız sadece elinizde kapak kalır. Onun için Türkmen bizim özümüz. Şair ne güzel diyor, - öz menem öz menem. Onlar kabuk öz menem- " diyerek konuşmasında Türkmenistan'ın önemine vurgu yaptı.

Daha sonra Türkmenistanlı öğrenciler Türkmenistan'ın bağımsızlığı ile ilgili şiirler okudu. Türkmen öğrenciler sergiledikleri halk oyunları gösteri ile büyük beğeni topladılar. Türkmenistan'ın tanıtım filminin gösteriminin ardından öğrenciler Rektör Vekili Prof. Dr. Gürkan Doğan ve Rektör Yardımcısı Orhan Söylemeze hediye takdim ettiler.

Gecede Türkmen pilavı ve Türkmenistan'a has yemekler konuklara ikram edildi. - ARDAHAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türkmenistan'ın Bağımsızlığının 20. Yılı Arü'de Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement