Bu çerçevede de 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında evli bireylerin, evliliklerini sonlandırabilmeleri için boşanma davası açmaları gerekmektedir. Modern hukuk anlayışı kapsamı dahilinde Türk Medeni Kanunu çerçevesinde eğer evlilik birliğinin bozulması talebi bulunuyor ise sadece bu kanun kapsamında belirtilmiş olan hal ve boşanma nedenlerinden kaynaklı olarak evlilik birliği sonlandırılabilmektedir. Kanun dahilinde boşanma hallerine ilişkin olarak detaylı bilgilendirmelerde bulunurken, bu şartlardan birisine dahi sahip olunmaması boşanma davası sonucunda bireylerin evlilik birliğini sonlandıramamalarına yol açacağındanile anlaşma sağlayarak, boşanma davası için daha bilinçli ve daha doğru bir yol izlenebilmesi mümkün olabilmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Nedir?
Günümüzde boşanma davası türünde uygulanan bir çeşit boşanma tipi olarak öne çıkanbireyler tarafından daha yoğun olarak tercih ediliyor. Evliliklerini sona erdirecek kişilerin tüm hakların paylaşımı ile ilgili olarak her konuya ilişkin mutabık kalması durumunda gerçekleştirilen boşanma davaları için kullanılmaktadır. Bu boşanma davası tipiyle birlikte mahkeme sırasında herhangi bir uyuşmazlık üzerine karar konusunda görüşmeler gerçekleştirilmesine gerek olmadan boşanma hükmünün verilebilmesi mümkün olabiliyor.
Anlaşmalı Boşanma için Ne Yapılmalı?
Evli bireylerin boşanma kararı sonrasında anlaşmalı boşanmayla evliliklerine son vermeyi düşünmeleri durumunda avukat desteği almaları hukuksal yönden izlerin daha iyi ve daha başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesine yardımcı olur. Özellikle paylaşıma söz konusu olan her bir kalem ve detayın net şekilde belirlenmesi ve paylaşımın durumuna ilişkin olarak kriterlerine yasal olarak oluşturulması bu şekilde sağlanır. Kişilerin hakkına düşenlerin kesin şekilde belirlenmesi ardından her iki tarafın avukatları arasında görüşmeler gerçekleştirilir ve tarafların oluşturulan anlaşmalı boşanma davası protokolüne imza atmaları sağlanarak, mahkemede bu protokolde belirtilen uzlaşma noktaları sunulur ki kabul edilmeleri durumunda boşanma gerçekleşebilmektedir.
Bu aşamada dikkat edilmesi gereken boşanma davasının söz konusu taraflarının birbirlerine karşı sözlü olarak deklare etmiş oldukları paylaşım detayları herhangi bir şekilde anlaşmalı boşanma açısından yeterlilik teşkil etmediğidir. Anlaşma boşanmanın en önemli kriterlerinden birisinin ilk olarak bu tip boşanma davasını gerçekleştirecek çiftlerin en az 1 yıl süre ile evliliklerinin devam ediyor olması gerekliliği bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanmada çiftler ortak şekilde ya da kişisel olarak dava başvurusunu gerçekleştirebilirken, her iki halde de tek bir dava olarak ele alınıyor. Ayrıca evlilik birliğini sona erdirmek isteyen tarafların mutlak suret ile mahkemede hakim karşısında evliliklerini sonlandırmaya ilişkin olarak mevcut olan kesin kararlarını net bir şekilde deklare etmeleri ve avukatlar aracılığıyla hazırlanan anlaşmalı boşanma protokollerini ibraz edilerek mahkemenin onayına verilmesi gerekiyor. Her iki noktada da dava hükmü yönünden uygunsuzluk tespit etmeyen mahkeme tarafından boşanma hükmü verilmektedir.
Son Dakika › Advertorial › Anlaşmalı Boşanmaya Dair Profesyonel Avukat Desteği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?