Haaretz: "Türkiye ile Konuşma Zamanı"
Haaretz gazetesi, "Türkiye ile konuşma zamanı" çağrısında bulunduğu başyazısında "Hamas ile bir ateşkesi müzakere etmeye hazır olan bir İsrail'in (Mavi) Marmara baskını konusunda Türk halkından özür dilemek için doğru sözleri bulamaması gülünç"...
Haaretz gazetesi, "Türkiye ile konuşma zamanı" çağrısında bulunduğu başyazısında "Hamas ile bir ateşkesi müzakere etmeye hazır olan bir İsrail'in (Mavi) Marmara baskını konusunda Türk halkından özür dilemek için doğru sözleri bulamaması gülünç olur Türkiye ile İsrail ilişkilerinin yeniden normalleşmesi yönünde çağrılar geliyor. İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, başyazısında Türkiye ile konuşma zamanı geldiğini vurgularken "Hamas ile bir ateşkesi müzakere etmeye hazır olan bir İsrail'in (Mavi)Marmara baskını konusunda Türk halkından özür dilemek için doğru sözleri bulamaması absürt olur" sözlerini kullandı.
Haaretz gazetesi, "Türkiye ile Konuşma Zamanı" çağrısını başlık olarak kullandığı başyazısında "Hamas ile bir ateşkesi müzakere etmeye hazır olan bir İsrail'in (Mavi) Marmara baskını konusunda Türk halkından özür dilemek için doğru sözleri bulamaması absürt olur" diye yazdı.
-"SAVUNMA DİREĞİ OPERASYONU'NUN EN ÖNEMLİ DİPLOMATİK BAŞARISI OLABİLİR"-
"Türkiye ile İsrail arasında yeniden başlayan barışma görüşmeleri başarılı olursa, Savunma Direği Operasyonu'nun en önemli diplomatik başarısını oluşturabilir" diyen Haaretz, ateşkes sağlanması için Türkiye ve İsrail'in ortak çıkarları olduğunu anlayarak Mısır'da istihbarat örgütleri, MİT ve Mossad başkanlarının birlikte çalışma yönünde mutabakata vardıklarına dikkat çekti.
Haaretz, Suriye krizi ve İran'ın nükleer programına ilişkin müzakereler gibi konulara dikkat çekerek, Ortadoğu'da Türkiye ve İsrail'in çözümü işbirliği yapmayı sürdürebileceği birçok sorun bulunduğunu da belirtti. Gazete, şöyle devam etti:
"Türkiye, İsrail ile kötü ilişkilerin kendisini bölgesel bir lider olarak kabul ettirmeye veya Ortadoğu'da kriz çözücü olmaya katkıda bulunmadığını anladığı gibi İsrail de, uluslararası ve bölgesel izolasyonu göz önüne tutularak ve Mısır ile ilişkilerin gergin ve kırılgan olduğu bir dönemde Türkiye'nin gerekli bir müttefik olduğununu kabul ediyor."
Haaretz "iki ülke arasında kötü duygular var" dedikten sonra bu dururum Mavi Marmara baskını ile değil bu olaydan 18 ay önce İsrail'in gerçekleştirdiği Gazze Operasyonu ile başladığını, bu operasyonun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin İsrail Başbakanı Ehud Olmert arasındaki dostluğu çatlattığını belirtti.
-"CENEVRE BULUŞMASI, İKİ HÜKÜMETİN BARIŞMAK İÇİN ÇALIŞMAYA HAZIR OLDUĞU KANITLADI"-
Ancak çatlağın sadece ikili ilişkilere değil iki halk arasındaki ilişkiye de büyük zarar verdiğini vurgulayan Haaretz, "Geçen hafta Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Temsilcisi Joseph Ciechanover ile Türk Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirliloğlu arasında yapılan toplantı iki hükümetin barışmak için çalışmaya hazır olduğunu kanıtladı" diye yazdı.
Haaretz başyazısına şu sözlerle nokta koydu:
"Gerçekten Hamas ile bir ateşkesi müzakere etmeye hazır olan bir İsrail'nin (Mavi) Marmara baskını konusunda Türk halkından özür dilemek için doğru sözleri bulamaması gülünç olur. Aynı zamanda da şimdi Kürt isyancıları ile müzakere etmeye hazır olan Türkiye, İsrail'in bu açılımlarını reddederse de saçma olur İki ülkenin yeniden dost olması zamanı geldi." - Ankara