Kemal Derviş: CHP, Kasetlere Odaklanmasın

Son Güncelleme:

Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Financial Times'ta kaleme aldığı yazısında CHP'ye 'Kasetlere odaklanmayın' çağrısı yaptı.

Eski ekonomiden sorumlu devlet bakanı Kemal Derviş, Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) Financial Times'ta kaleme aldığı yazısında; 'kasetlere odaklanmayın, ekonomi ile ilgilenin' çağrısında bulundu.

Geçmişte Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili olan Derviş'in Financial Times'taki yazısının başlığı " Türkiye'de muhalefet güçlü yönlerini yeniden keşfetmeli".

"SEÇMEN AKP'YE EZİCİ BİR DESTEK VERMEDİ"

Derviş, yazısında 'seçmenin yerel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP) ezici bir destek vermediğini' söylüyor ve ekliyor; 'yüzde 45 oy olan AKP'nin son genel seçimlerdeki oy oranının yüzde 50, 2010'daki referandumunda da seçmenlerin yüzde 57'sinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın savunduğu anayasa değişikliklerine destek verdi'

"AKP MUHALEFETİN 3'E BÖLÜNMESİ AVANTAJINI KULLANIYOR"

AKP'nin muhalefetin üçe bölünmesinin avantajını kullandığını vurgulayan Derviş, "Geçtiğimiz aylarda tanık olduğumuz yıkıcı ve kutuplaştırıcı siyaset son bulmalı." diyor.

"TÜRKİYE'NİN 3 ŞEYE İHTİYACI VAR"

Derviş'e göre Türkiye'nin yeniden demokratik ve ekonomik açıdan başarılı bir ülke olarak belirmesi için üç şeye ihtiyaç var:

"AKP gerçekten demokratik bir muhafazakar parti olmalı. Partinin lider kadrosu da iyi yönetim ile sürdürülebilir ekonomik başarı arasındaki bağı kavrayabilmeli...CHP merkez solda Avrupalı bir sosyal demokrat parti olmalı. Liberal bir toplumun ve hukukun üstünlüğünün savunucusu olmalı...Büyük oranda laik Kürtlerden destek alan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) de Türkiye'nin Kürtlerinin müreffeh olacakları ve demokratik bir ülkede barış içinde yaşayacakları bir geleceği hedeflemeli."

"CHP'DE ETNİK ŞOVANİZME YER OLAMAZ"

CHP'ye hitaben "Avrupa merkez solunun kardeş partisinde etnik şovanizme yer olamaz." diyen Derviş. MHP yönetimini hukukun üstünlüğünden yana ve şiddete karşı uyarıcı tavrı nedeniyle övüyor ve CHP'ye de bir çağrıda bulunuyor:

"TÜRKİYENİN MERKEZ SOLU CHP, KASETLERE ODAKLANMAMALI"

"Türkiye'nin merkez sol muhalefeti kasetlere odaklanmaktan kaçınmalı, ekonomiye yoğunlaşmalı ve tıpkı 1970'lerde güçlü şekilde gösterdiği gibi büyük bir çoğunluk için konuşabilme yeteneğini yeniden keşfetmelidir. Sayın Erdoğan'ın iktidar tekeline sadece böyle meydan okunabilir. Üstelik bu tavır, AKP içindeki ılımlılara da yardımcı olabilir. Böylece, Türkiye'nin Kürtlerine ve Aleviler ile dini vecibelerini yerine getiren Sünniler gibi diğer gruplarına da güven verilebilir."

 

Kaynak: Haberler.Com