Boşanma davaları çekişmeli boşanma ve anlaşmalı boşanma davaları olarak ikiye ayrılır. Bunlar içerisinde en hızlı sonuç alınabilecek dava türü anlaşmalı boşanma davasıdır. Aile Mahkemeleri kendi iş yoğunluklarına göre anlaşmalı boşanma günü için 1 hafta ile iki ay arası içince duruşma günü vermektedirler. Anlaşmalı boşanma davasında eşler boşanmanın her türlü sonucu konusunda mutabık olmaları gerekmektedir.
Bir başka deyişle eşler, boşanma, tazminat, ortak çocukların velayeti ve mal paylaşımı konusunda %100 görüş birliği içerisinde olmalıdırlar. Şayet bu görüşbirliği sağlanamaz ise anlaşmalı boşanmak mümkün olmamaktadır. Anlaşmalı boşanma davası açılmadan önce boşanma protokolü imzalanır ve dava açılır. Eşlerin anlaşmalı boşanma protokolü imzalamaları yeterli değildir. Bu protokol Aile Hakimince onaylanmadıkça geçerlilik taşımaz. Zira protokolde belirlenen hususların tamamını duruşmada hakim önünde tekrar etmeleri şarttır. Eşlerin duruşmada da sözkonusu görüşbirliğini beyan etmeleri üzerine Aile Mahkemesi Hakimi, protokolü onaylar ve anlaşmalı boşanmaya karar verir. Boşanmaya karar verildikten sonra 15-30 gün içinde gerekçeli karar yazılır. Gerekçeli kararın tebliğ alınmasından 15 günlük temyiz süresinin geçmesi halinde boşanma kararı kesinleşir. Bundan sonra nüfus müdürlüğüne boşanma kararı gönderilir ve boşanma nüfusta işlenir.
Mahkeme boşanma kararı verdikten sonra ancak boşanma kararı kesinleşmeden önce eşlerin barışmaları halinde dava açan eş davadan feragat dilekçesi vererek davasından vazgeçer . Bu durumda boşanma kararı uygulanmaz.
Son Dakika › Basın Bültenleri › En Hızlı Boşanma Davası Olarak Anlaşmalı Boşanma - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?