AB'den Rusya'ya kınama - Son Dakika
Dünya

AB'den Rusya'ya kınama

AB\'den Rusya\'ya kınama

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin, Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinde Rusya'nın düzenlediği referandumları ve sonuçlarını kınadığını açıkladı.

28.09.2022 12:08  Güncelleme: 12:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin, Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinde Rusya'nın düzenlediği referandumları ve sonuçlarını kınadığını açıkladı.

Yüksek Temsilci Borrell Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinde Rusya'nın düzenlediği referandumlara ilişkin yaptığı açıklamada, AB'nin, bu referandumları ve sonuçlarını kınadığını ifade etti. Borrell, "AB, yasadışı 'referandumların' düzenlenmesini ve bunların tahrif edilmiş sonuçlarını kınıyor. Bu, sistematik insan hakları ihlalleri arasında Ukrayna'nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün bir başka ihlalidir. Rus işgaline karşı çıkmaya ve direnmeye devam eden Ukraynalıların cesaretini takdir ediyoruz" dedi.

MICHEL: REFERANDUMLARI DA SONUÇLARINI DA TANIMIYORUZ Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de söz konusu referandumlara ilişkin, "Düzmece referandumlar, düzmece sonuçlar. Referandumları da sonuçlarını da tanımıyoruz" ifadelerini kullandı. Birleşmiş Milletler (BM) Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary A. DiCarlo da Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada söz konusu referandumlara değindi. DiCarlo BM'nin, Ukrayna'nın egemenliğine, birliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne tamamen bağlı kaldığını yineleyerek, "Halkın iradesini temsil ettiğini iddia ederken, bir devletin başka bir devletin topraklarını zorla elde etme girişimine meşruiyet maskesi sağlamayı amaçlayan tek taraflı eylemler, uluslararası hukukta yasal olarak kabul edilemez. Burada, BM'nin ilgili BM kararları uyarınca uluslararası kabul görmüş sınırları içinde Ukrayna'nın egemenliğine, birliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne tamamen bağlı kaldığını yinelememe izin verin" dedi.STOLTENBERG: DÜZMECE REFERANDUMLARIN HİÇBİR MEŞRUİYETİ YOKTURNATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de düzenlenen referandumların uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu belirtti. Stoltenberg, dün Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir telefon görüşmesi yaptığını ifade ederek, "Başkan Zelenski ile konuştum ve NATO müttefiklerinin Ukrayna'nın egemenliğine ve meşru müdafaa hakkına verdiği desteğin sarsılmaz olduğunu açıkça belirttim. Rusya'nın düzenlediği düzmece referandumların hiçbir meşruiyeti yoktur ve uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. Bunlar Ukrayna'nın topraklarıdır" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, İngiltere Savunma Bakanlığı'nın Rusya-Ukrayna savaşına dair dün yayınladığı istihbarat raporunda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 30 Eylül'de Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinin Rusya Federasyonu'na katılımını resmen ilan edebileceği belirtilmişti. Açıklamada, "Başkan Putin'in 30 Eylül Cuma günü Rus parlamentosunun her iki meclisine de hitap etmesi planlanıyor. Putin'in, Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinin Rusya Federasyonu'na katılımını resmen ilan etmek için bu konuşmayı yapması gerçekçi bir olasılık" denilmişti.


Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya AB'den Rusya'ya kınama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.


Advertisement